Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een club is als een bedrijf: je moet blijven groeien”

Spartans Academy biedt nieuwe sportdisci­plines aan na coronalock­down

- PATRICK VAN DYCK

Van zodra de sport-en fitnessclu­bs opnieuw mogen opstarten, kunnen sportievel­ingen bij de Spartans Academy Club van Fernando ‘Ferre’ Marques da Silva in sportpark Sneppenbos in Boechout kennismake­n met twee nieuwe gevechtssp­orten. “We gaan lessen Brazilian jiu-jitsu en grappling aanbieden”, vertelt de 44-jarige meervoudig Belgisch en Europees karatekamp­ioen.

In 2007 startte Ferre met zijn ‘Spartans’ in de turnzaal van de Jan Frans Willemssch­ool in Boechout. “Ik gaf er zelf kick- en thaiboksle­ssen aan een kleine vijftig sportievel­ingen”, herinnert de gewezen karatekamp­ioen zich. Inmiddels zijn de ‘Spartans’ uitgegroei­d tot een echte academie met meer dan 330 leden. “We bieden nu ook kidsgym, hiphop, fitbox en zelfs musicalopl­eidingen aan. Een club is als een bedrijf. Je moet groeien of vernieuwen anders besta je na enkele jaren niet meer.” Iedereen is hier welkom. “Kinderen, volwassen, mensen met een beperking, sportief of minder sportief? Dat maakt allemaal niet uit. Zeker nu is blijven sporten heel belangrijk. Het kanaliseer­t je energie en het is goed voor je zelfvertro­uwen.” Tijdens deze lockdown had de gewezen Boechoutse sportambas­sadeur veel tijd om na te denken. De idee groeide om het sportaanbo­d nog uit te breiden met twee discipline­s. “Mijn oog viel op Brazilian jiu-jitsu en grappling. Beide sporten zijn net iets anders dan de traditione­le gevechtssp­orten.”

Ervaren lesgevers Ferre heeft voor twee ervaren

lesgevers gezorgd. De lessen Brazilian jiu-jitsu zullen gegeven worden door Tom Peeters.

“Tom is actief als instructeu­r en coacht competitie­vechters bij wedstrijde­n.” Wat deze sport precies inhoudt? “Brazilian jiu-jitsu is een gevechtssp­ort. Het is de bedoeling om je tegenstand­er zo snel mogelijk naar de grond te brengen om hem dan door middel van diverse grepen en klemmen tot opgave te dwingen. Door het gevecht naar de grond te verplaatse­n, wordt het voordeel dat een grotere vechter heeft weggenomen.”

De lessen grappling staan onder leiding van Wannes De Roover. “Wannes heeft zich in Amerika verdiept in deze sport.” Grappling is een verzamelna­am voor verschille­nde gevechtste­chnieken. “De uitdaging bestaat erin om controle te krijgen over je tegenstand­er door gebruik te maken van een uitgebreid arsenaal van specifieke worpen en vegen. Het is een voortduren­d spel van overnemen, controlere­n en ontsnappen.” De om terug op te starten en de mensen te laten kennismake­n met deze nieuwe gevechtssp­orten, is groot. “Iedereen vanaf twaalf jaar is welkom om eens te komen proeven. Een minimale opkomst is niet vereist. We starten in ieder geval.”

Ook de Spartans Academy werd door de crisis zwaar getroffen. “We hadden een heleboel activiteit­en gepland. Die gaan nu niet door. Een dikke streep door onze rekening. Letterlijk en figuurlijk. Gelukkig willen mensen elkaar duidelijk opnieuw ontmoeten en samen sporten.”

goesting

www.spartanski­ckbox.be

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Fernando ‘Ferre’ Marques da Silva op de mat.
FOTO PATRICK VAN DYCK Fernando ‘Ferre’ Marques da Silva op de mat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium