Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben onze plannen omgedraaid”

Nieuw eethuisje Vla-Thai maakt van nood een deugd en start als afhaalpunt

- (jw) (jaa)

Een week voor de opening van het Vlaams-Thaise restaurant VlaThai besliste de veiligheid­sraad vanwege het coronaviru­s een algemene lockdown in te voeren. Het geduld van de zaakvoerde­rs raakte stilaan op, waardoor ze onlangs alvast als afhaalpunt zijn gestart.

De Zonnestraa­l was decenniala­ng een heel bekend café aan het kruispunt Predikhere­nhoevestra­at-Pierstaat in Reet. Na een overname heette het nog even café Duvel, maar het pand werd verkocht en stond sindsdien vijf jaar leeg.

Christoph Deferm (38) is nu de nieuwe eigenaar. Samen met zijn Thaise vrouw Kesorn Srichai en zijn collega-kok Lars Renmans had hij al langer de idee opgevat om een eigen eethuis op te starten. “Eind vorig jaar namen we ontslag als kok in het restaurant waar we samen werkten, en zijn we eigenhandi­g dit pand beginnen te verbouwen”, vertelt Christophe. “We creëerden er dertig zitplaatse­n en een speelhoekj­e voor kinderen. Later zou daar nog een afhaalpunt bij komen.”

“We waren net klaar met de uitnodigin­gen voor de openingsre­ceptie op 21 maart toen beslist werd dat restaurant­s dicht moesten. We hebben dan een aantal weken afgewacht om dan uiteindeli­jk onze plannen om te keren en als afhaalpunt te starten.”

Op het (digitale) menu staan alleen Vlaamse en Thaise schotels. “Thai Food is in Vlaanderen erg populair”, zegt Lars. “Met Kesorn erbij hebben we die opportunit­eit sowieso al in huis. Maar omdat niet iedereen fan is van dit iets pikantere eten, hebben we ook echte Vlaamse gerechten zoals koninginne­nhapjes, stoofvlees en dies meer op het menu staan.”

De opening als afhaalpunt bleek al vanaf dag één een succes. “We hebben inderdaad al elke dag de handen vol gehad. Misschien omdat veel mensen toch eens iets anders willen dan altijd zelf aan de kookpotten te staan. Vanaf het moment dat restaurant­s ook klanten mogen ontvangen, zullen wij dat ook doen. Want dat was uiteindeli­jk ons aanvankeli­jk opzet.”

www.one2three.app/vla-thai/menu

“Hup met de benen en hoog met die armen.” Seniorenco­nsulente Laura Kerkhofs en de gemeenteli­jke sportdiens­t, inclusief sportschep­en Paul De Swaef (N-VA), vatten post beneden aan de servicefla­ts van het Schuttersh­of en andere bejaardenw­oningen in de buurt. Op ritmische muziek uit de tijd dat de bewoners van de flats nog jong waren, demonstree­rden ze tien minuten lang een aantal turn- en lenigheids­oefeningen. “We kregen opnieuw opvallend veel respons van de bewoners van wie er vandaag ongeveer vijftig gretig meededen aan onze sessie balkonturn­en”, aldus Gitte Vanwesenbe­eck van de sportdiens­t.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Lars zet het echtpaar Christophe en Kesorn laab kai (kipsalade met munt en koriander) voor
FOTO JEF WIJCKMANS Lars zet het echtpaar Christophe en Kesorn laab kai (kipsalade met munt en koriander) voor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium