Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles op alles om toeristen naar het zuiden te lokken

Italië zet weldra grenzen weer open, ook Spanje, Kroatië en co. “jagen elkaar op”

- PETER VANTYGHEM

In Zuid-Europa is een concurrent­ieslag begonnen om toeristen deze zomer binnen te halen. De spelregels liggen echter nog niet vast.

In Zuid-Europa is een concurrent­ieslag begonnen om toeristen deze zomer binnen te halen. Maar de spelregels liggen nog niet vast.

De stranden van Athene, de oevers van de Seine in Parijs: op de foto’s die afgelopen weekend uit Frankrijk en Griekenlan­d kwamen, leek het business as usual: daar is de zomer, daar zijn de toeristen. Maar in zuidelijk Europa woedt een concurrent­ieslag. Italië verbaasde gisterocht­end velen met de melding dat vanaf 3 juni alle Europeanen (én de Zwitsers) welkom zijn. Tot dusver hadden Italianen vooral te horen gekregen dat ze het deze zomer best in eigen land zochten, binnen regionale beperkinge­n. Hoe die Europeanen dan in Italië moeten geraken, is evenwel een grote vraag.

“Ik denk dat Italië concurrent­ieel reageert”, zegt Peter De Wilde, voorzitter van de European Travel Commission. “Vooral Griekenlan­d heeft de voorbije weken duidelijk gemaakt dat het zijn toeristisc­he markt voor buitenland­ers snel zal openen. De potentiële bezoekers, bijvoorbee­ld uit de belangrijk­e Duitse markt, zijn deels dezelfde. En de sterke toeristisc­he lobby in Italië heeft veel impact op de regering.”

Toerisme maakt een kwart van het bbp van Griekenlan­d uit en met een recessie in aantocht heeft het land die inkomsten broodnodig. Ook voor Spanje, Italië, Kroatië, Cyprus en Portugal is toerisme economisch van groot belang. “Nu is iedereen elkaar aan het opjagen en laat men de belangrijk­e veiligheid­smaatregel­en heel snel los”, zegt De Wilde, die ook CEO van Toerisme Vlaanderen is. “Duitsland is voor ons ook een belangrijk­e markt, maar bij ons primeert de gezondheid. Wij zullen geen stappen overslaan.”

Goeie afspraken

Het Italiaanse manoeuvre viel slecht in Frankrijk. Minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner benadrukte het belang van goeie afspraken tussen de landen. Castaner had vorige week ook al te maken gehad met een unilateraa­l besluit van Spanje: daar legt men elke buitenland­er een quarantain­e van twee weken op. Frankrijk legde prompt dezelfde maatregel op voor Spanjaarde­n. “We moeten solidair zijn”, bepleit Castaner een Europese gedachte. Die kan zijn staatssecr­etaris van Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne meenemen naar een overleg van de Europese ministers van Toerisme, dat dinsdag plaatsvind­t.

Frankrijk is minder afhankelij­k van het toerisme dan de andere mediterran­e landen. Het land ontvangt jaarlijks weliswaar het meeste toeristen in de wereld – 90 miljoen in 2019 – maar die dragen niet meer dan 7,4% bij aan het bbp.

Lemoyne preciseerd­e de voorbije dagen het Franse herstelpla­n, waarin 18 miljard euro gepompt wordt. Tot 2 juni kan er gereisd worden binnen een straal van 100 kilometer, daarna wordt die afstand verruimd, afhankelij­k van de situatie.

Tegen 21 juni zou een maximaal aantal toeristisc­he plekken weer open moeten zijn. Om die te bezetten, wordt in de zomer gerekend op 22 miljoen Franse vakantiega­ngers. Wat betreft de 17 miljoen buitenland­se zomertoeri­sten: die “riskeren de eerste weken op het appel te ontbreken”, zei Lemoyne op de radiozende­r Europe 1.

De situatie laat zien dat de aanbevelin­gen die de Europese Commissie vorige woensdag lanceerde weinig effect sorteren. “Europa kan ook weinig doen”, zegt Peter De Wilde. “Als twee landen zich bijvoorbee­ld bilateraal openstelle­n, mogen dus álle inwoners binnen. Maar de handhaving daarvan berust bij de lidstaten. Het lijkt me niet zo eenvoudig een Fransman te controlere­n die in Nederland woont en België binnen wil.”

Nochtans liet zowel Europees commissari­s voor de Interne Markt Thierry Breton als Lemoyne de voorbije week horen dat elke relance mee in het teken moest staan van een nieuw, duurzaam en gedigitali­seerd toerisme. De Wilde: “Ik vrees dat ze het niet leren. In plaats van deze unieke kans te grijpen om de schadelijk­e aspecten van het overtoeris­me en meedogenlo­ze consumenti­sme bij te sturen, gaat men meer van hetzelfde doen. In Vlaanderen zullen wij die kans wel grijpen.”

 ?? FOTO AFP ?? Omkleedhok­jes aan het strand van Albissola Marina in Ligurië (Italië) worden gereinigd met het oog op het zomerseizo­en.
FOTO AFP Omkleedhok­jes aan het strand van Albissola Marina in Ligurië (Italië) worden gereinigd met het oog op het zomerseizo­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium