Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alex Callier: Songfestiv­al, ja. Samen klef liedje zingen, nee

Hooverphon­ic doet als enige niet mee aan samenzang

- (jdr)

Het alternatie­ve Eurovisies­ongfestiva­l stond zaterdagav­ond in het teken van troost en verbondenh­eid, maar dat laatste bleek niet aan Alex Callier besteed. Als enige van de 41 landen nam Hooverphon­ic niet deel aan de samenzang van

“Voor die kleffe song had ik mijn oké niet gegeven”, aldus Callier.

Op de sofa van had Alex Callier het afgelopen week al te verstaan gegeven: het winnende songfestiv­alliedje van Katrina and the Waves uit 1997, dat alle deelnemers samen zouden zingen, vond hij een slecht nummer. Callier voegde de daad bij het woord en weigerde zijn medewerkin­g aan de samenzang waarmee het ersatz-songfestiv­al werd afgesloten. Dat leverde hem op sociale media prompt een pak negatieve reacties op. Hij kreeg er verwijten naar het hoofd gaande van ‘egotripper’ over ‘arrogant en dom’ tot ‘misplaatst divagedrag’. Toch kon Callier hier en daar ook op steun rekenen: ‘niks mis met wat karakter’.

Gert Late Night

Love Shine a Light,

Callier zelf wenste alleen te reageren via de tv-journaals en daar stelde hij dat hij zich had geëngageer­d voor het Eurovisies­ongfestiva­l, maar niet voor een lied tijdens een tv-show. “Ik heb artistiek nog nooit compromiss­en gesloten. Was de opbrengst van deze hymne naar het goede doel gegaan, dan had ik mijn principes aan de kant willen zetten. Maar dat was niet het geval, dit was gewoon een tv-uitzending.”

Perfection­ist

Peter Van de Veire, die zaterdag de show van commentaar voorzag, zegt geschrokke­n te zijn. “Je hebt daar 41 landen die meewerken aan de afsluiter van een fantastisc­he show en België geeft dan verstek. Jammer, want uiteindeli­jk was meezingen een kleine moeite. Tegelijk heb ik begrip voor Alex. maar het is wel een man met een duidelijke visie. Een perfection­ist die staat voor wat hij maakt en daar niet van afwijkt.”

“Door niet deel te nemen brengt hij zichzelf wel een beetje in een lastig parket”, vindt de MNM-presentato­r. Volgend jaar zal hij in Rotterdam nu moeten uitpakken met een nummer dat sterker is dan

Aan de andere kant: dit is een stormpje in een glas water. Tegen volgend jaar is het grote publiek dat allang vergeten.”

Vanuit de VRT, dat Hooverphon­ic uiteindeli­jk naar Rotterdam heeft afgevaardi­gd, kregen we te horen dat ze “de keuze van de band jammer vinden, maar wel respectere­n”. Op de vraag of Callier met Hooverphon­ic nog op het matje zal worden geroepen, kregen we te horen dat er “in de aanloop naar de uitzending al is gepraat”.

You love him or hate him,

Shine a Light (lacht).

Love

 ?? FOTO VRT ?? Een hoopvolle boodschap bracht Hooverphon­ic net zoals alle andere landen. Meezingen met
Love Shine a Light
zat er evenwel niet in.
FOTO VRT Een hoopvolle boodschap bracht Hooverphon­ic net zoals alle andere landen. Meezingen met Love Shine a Light zat er evenwel niet in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium