Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb alle vragen zelf eerst opgelost”

Presentato­r Otto-Jan Ham komt beter voorbereid aan start van tweede seizoen

- JO DE RUYCK

De kappers gaan opnieuw aan de slag, maar Otto-Jan Ham blijft

presentere­n met zijn coronakaps­el, zij het lichtjes bijgewerkt door zijn vriendin. “Mijn hoofd verdraagt half werk, maar deze studentenq­uiz niet.”

Campus Cup

Campus Cup

De

Met pieken tot 300.000 kijkers scoorde de eerste editie van

lang niet zo slecht. Zeker voor een studentenq­uiz die omstreeks 22u op Canvas werd uitgezonde­n en waarin de vragen soms behoorlijk academisch klonken. Denk maar aan die instinker over het effect van het blauwe Tsjerenkov-licht in een kernreacto­r. Zelfs twee van de vier fysicastud­enten hoorden het in Keulen donderen.

Maar de quiz speelde ook twee troefkaart­en uit: Otto-Jan Ham

De (41) en de ambiance. Die eerste keert terug, de tweede niet. “De afgelopen week blikten we al zeventien aflevering­en in. De kwartfinal­es, halve finales en finale moeten nog komen. Ik hoef er geen tekeninget­je bij te maken: ook wij zijn natuurlijk gebonden aan de coronamaat­regelen. Dat vertaalt zich op het scherm vooral in de afwezighei­d van studenten die komen supportere­n voor hun universite­it of hogeschool. Die kolkende massa mis je in het begin even, maar uiteindeli­jk maakt het niet zo’n groot verschil. Als ik vorig jaar een slechte mop vertelde, werd dat ook afgestraft met stilte. Nu is het gewoon de hele tijd stil.

(lacht)”

Zenuwslope­nd Voorts blijft de quiz even zenuw

slopend. Wie denkt dat het zonder publiek wat relaxter wordt, heeft het fout. De deelnemers gaan net zozeer kapot van de stress. “En ik met hen”, voegt Otto-Jan Ham eraan toe. “We hebben aflevering­en achter de rug met zo’n onwaarschi­jnlijke suspense dat het bijna gescript lijkt. Ik zweer het je: alles is echt, zelfs mijn verstommin­g. Ik ben van nature nogal empathisch en ik leef erg mee met zo’n spel. Na een opnamedag van twee uitzending­en kom ik ongeveer tien jaar ouder buiten.”

“Een quiz leiden is sowieso vermoeiend. Je moet de score in de gaten houden, erop letten al je quizzers evenveel aandacht te geven en uiteraard niet over je vragen struikelen. Een vraag van het genre ‘Er bevinden zich vijf adductoren in het bovenbeen: de musculus pectineus, de musculus brevis, de musculus longus en de musculus gracilis. Wat is de naam van de vijfde?’ kun je maar beter even oefenen voor de opname.”

“Tegelijk wil ik niet overdrijve­n. Het vak van tv-presentato­r behoort tot de meest overschatt­e ter wereld. Je wordt perfect omringd door een redactie en technici, maar uiteindeli­jk ga jij met de bloemen lopen. Oké, je moet je kopje erbij houden. Dat wel. En voor een warhoofd als ik, kan dat knap lastig zijn.”

Dat warhoofd mag je trouwens ook letterlijk nemen, want de coupe van Otto-Jan verkeert in coronamodu­s. “Och, ik kom doorgaans nogal slordig voor de dag en ik heb niet de ambitie te gaan aanschuive­n bij de kapper. Mijn vriendin heeft hier en daar wel enkele retouches aangebrach­t. Het voordeel van krullend haar is dat je niet merkt dat eraan is geprutst. Mijn hoofd verdraagt half werk.”

Blok Otto-Jan Ham heeft voor zijn Otto-Jan Ham

Presentato­r ‘De Campus Cup’

“Als het over chemie, wiskunde of geneeskund­e gaat, dan gaan mijn oren wel eens fluiten.”

tweede seizoen allerminst half werk geleverd, hij is zelfs gaan studeren voor de quiz. “Er werd vorig jaar wel eens gelachen dat ik niet altijd als de meest intelligen­te uit het programma kwam. Ik heb me dit keer voorbereid in functie van de vragen. Geen dagenlange blok, maar ik neem dit wel serieus. Ik los bijvoorbee­ld eerst zelf de vragen op. Zes op de tien antwoorden had ik juist. Niet onaardig voor vragen die rechtstree­ks uit de cursussen van de studenten worden geplukt. Ik heb zelf journalist­iek gestudeerd en mijn kennis is breed maar tegelijk oppervlakk­ig. Als het over chemie, wiskunde of geneeskund­e gaat, dan gaan mijn oren wel eens fluiten.”

Ook na een programma als

waarin hij begin dit jaar de werking van zijn brein probeerde te stimuleren? “Mijn hoofd is superfit, maar heeft vooral de piekeraar in mezelf geholpen meer te relativere­n en rust te vinden. Voorts was een groot cadeau. Ik zou zeker geen nee zeggen tegen een nieuwe reeks. Maar daar is nog geen beslissing over genomen. Ik ben al een tijdje niet meer gaan lunchen met de grote bazen van de VRT, zie je.”

Man,

De Campus Cup,

De Campus Cup

Brain

(lacht)

Man

Brain

Brain Man

om 22.10u op Canvas

 ?? FOTO VRT ?? Otto-Jan Ham mét coronakaps­el: “Ik heb niet de ambitie om te gaan aanschuive­n bij de kapper.”
FOTO VRT Otto-Jan Ham mét coronakaps­el: “Ik heb niet de ambitie om te gaan aanschuive­n bij de kapper.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium