Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel rustiger en gelukkiger”

- (syma)

Voor Lutgart Convents (64) en haar man Dré Lauwerys uit Beerse is het een soort coming-out nu: “We krijgen het besef dat veel dat vroeger zo vanzelfspr­ekend was, een grote druk op ons heeft gelegd. Het wordt nu allemaal niet gemist.”

Lutgart en haar man, een koppel zonder kinderen, zijn beiden met pensioen, maar nemen nog tal van verantwoor­delijkhede­n op. “Bij ons staat, in normale tijden, de deur- en telefoonbe­l weinig stil. Wij hebben onszelf in een positie gezet waarbij we steeds voor iedereen wilden klaarstaan. Daardoor zijn we onszelf voorbij gehold.”

“Nu er tijdens deze lockdownpe­riode weinig ‘stoorzende­rs’ zijn, hebben we meer ademruimte. We voelen ons veel rustiger en gelukkiger. We plannen bewuster samen onze agenda en genieten dagelijks van een wandeling, een fietstocht. Door elke avond om acht uur buiten te applaudiss­eren voor de zorg, is er ook meer contact met de buurt. Ik denk aan onze grootouder­s, die ’s avonds hun stoel voor hun huis zetten. Nu is er geen stoel, maar krijgt onze directe leefomgevi­ng wel meer de waarde en aandacht die ze verdient.”

Brieven schrijven

“Al jaren zijn we fan van Encounter, een organisati­e rond verbondenh­eid en verdieping als koppel. Dialoog is daarbij heel belangrijk, en ook het brieven schrijven naar elkaar konden we weer heel intens opnemen. Het geeft ons allebei veel voldoening.”

“Er leeft bij ons dan ook enige angst: wat na de lockdown? Gaan we onze herwonnen, diepe verbondenh­eid kunnen behouden of gaan de vragen vanuit anderen ons weer overheerse­n? We gaan daar heel bewust mee moeten omgaan om ónze keuzes telkens opnieuw te blijven maken. We worden stilaan ouder, hebben nog veel ambities, maar er is nu duidelijk het besef: dat allemaal waarmaken, kan niet meer.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Dré en Lutgart hebben weer meer ademruimte gevonden tijdens de lockdown.
FOTO MIA UYDENS Dré en Lutgart hebben weer meer ademruimte gevonden tijdens de lockdown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium