Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Walter Damen haalt uit: “Wat Pro League ook probeert, ooit staan we in 1A”

WALTER DAMEN en ‘zijn’ paars-wit voelen zich in de steek gelaten door andere clubs en vooral Pro League

- KOEN FRANS PATRICK VAN DE PERRE

Vrijdag viel het doek over het seizoen in 1A en 1B. Op één detail na: de tweede promotiefi­nale in 1B tussen OH Leuven en Beerschot. Die moet nog gespeeld worden, en liefst voor de start van de nieuwe competitie op 7 augustus. Anders gaat Westerlo met het promotieti­cket lopen. Hoe en waar die finale zal plaatsvind­en? Daar hebben beide clubs voorlopig het raden naar. Walter Damen, ondervoorz­itter van Beerschot en spreekbuis van de club, hekelt de manier van werken binnen de Pro League. “Het gelijkheid­sbeginsel geldt er voor 1A, maar niét voor 1B.”

We spreken Walter Damen twee dagen na de algemene vergaderin­g van de Pro League via een videocall. Het bestuur van Beerschot heeft intern druk overlegd en heeft een aantal zaken op orde kunnen brengen, maar blijft toch vooral met veel vragen zitten. De club voelt zich in de steek gelaten. Door de andere clubs, maar toch vooral door de Pro League zelf.

Heb je de beslissing van de algemene vergaderin­g van vrijdag al kunnen plaatsen?

“Moeilijk. Het is allemaal heel snel gegaan. Donderdagn­amiddag leek er geen vuiltje aan de lucht. De werkgroep had een duidelijk plan voorgelegd aan de raad van bestuur waarbij Waasland-Beveren, OH

Leuven en Beerschot in 1A zouden aantreden. Een overgangsj­aar met achttien clubs. Formeel werden wij echter nergens van op de hoogte gebracht, wij werden nooit ingelicht door die werkgroep of door de leden van de raad van bestuur. Wij moesten alles via insiders en journalist­en vernemen. Wij werden als belanghebb­ende club geen enkele keer geraadplee­gd. Ook OH Leuven niet, voor alle duidelijkh­eid. Maar oké, wij gingen uiteraard dat voorstel met achttien clubs in 1A steunen. Die avond veegden de leden van de raad van bestuur dan geheel onverwacht het voorbereid­end werk van een werkgroep zomaar van tafel en kwamen met hun eigen voorstel op de proppen. Wij stonden perplex. Peter Vandenbemp­t

(VRT-journalist, red) wist donderdaga­vond meteen haarfijn uit te leggen wat het voorstel zou zijn, wij vernamen dat pas officieel vrijdagmid­dag, twee uur voor de stemming. Ongelofeli­jk.”

Peter Willems, CEO van OH Leuven, is gedegoutee­rd. Hij vertelde dat OHL en Beerschot bij het voorstel met achttien ploegen in 1A drie jaar lang geen recht zouden hebben op tv-geld. Klopt dat?

“OH Leuven zit in hetzelfde schuitje als wij. De Pro League heeft ons allebei met een serieuze handicap opgezadeld. Want hoe gaan wij nieuwe spelers kunnen overtuigen om voor ons te kiezen als ze niet weten in welke afdeling ze zullen spelen? Hoe

“Ik zal het zeggen: er is geen plan voor ons. Nog zoiets: waarom onze wedstrijd wel en de laatste speeldag in 1A niet? Gaan we in Duitsland moeten voetballen? Ik denk dat Mehdi Bayat dat had geopperd? Wel, dat hij het regelt.” Walter Damen Ondervoorz­itter Beerschot

“Hoe ze op legitieme manier Westerlo zouden kunnen laten promoveren als wij door overmacht die tweede finale niet kunnen spelen, blijft een raadsel voor mij. Die beslissing zou elke rechtbank of internatio­nale voetbalins­tantie in no time van tafel vegen.” Walter Damen Ondervoorz­itter Beerschot

“In het voorstel om met achttien ploegen in 1A aan te treden, werd een clausule opgenomen waarbij OH Leuven en Beerschot afstand zouden moeten doen van de tv-gelden voor de eerste drie seizoenen. Het moet zijn dat de K11 én de G5 schrik hebben van ons.” Walter Damen Ondervoorz­itter Beerschot

gaan wij sponsors kunnen verleiden als we niet weten in welke reeks we volgend jaar zullen spelen? Van de 24 profploege­n kunnen er vanaf deze week 21 beginnen te bouwen aan een spelersker­n voor volgend jaar. OH Leuven en Beerschot niet. En Westerlo ook niet, voor hen is dat een vergiftigd geschenk. En wat Peter Willems vertelde over die tv-gelden, dat klopt. In het voorstel om met achttien ploegen in 1A aan te treden, werd een clausule opgenomen waarbij OH Leuven en Beerschot afstand zouden moeten doen van de tv-gelden voor de eerste drie seizoenen. Het moet zijn dat de K11 én de G5 schrik hebben van ons. In artikel 3 van de grondbegin­selen van de Pro League staat dat de vereniging de gemeenscha­ppelijke en algemene belangen van de profclubs verdedigt. Dat klinkt als één grote voetbalfam­ilie. Laat me niet lachen! In werkelijkh­eid draait het bij de Pro League om geld en zelfbehoud. Zo simpel is het. Het gelijkheid­sbeginsel van de Pro League geldt wel voor 1A, maar niet voor 1B. Er mag tot en met 31 juli niet gevoetbald worden in België. Maar in 1B moeten twee ploegen hun plan maar trekken? Het is voor alle 1A-clubs essentieel dat ze met een goede voorbereid­ing aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Maar niet voor OH Leuven en Beerschot.”

Philippe Bormans, de CEO van Union, zat namens de 1B-clubs in die werkgroep van de Pro League. Heeft hij het dan nooit voor Beerschot en OH Leuven opgenomen?

“Wij hebben Bormans formeel nooit gehoord. Achteraf hebben we in de media ook nergens meer een reactie van die man gehoord of gelezen. Wat heeft hij daar wekenlang in die werkgroep uitgestoke­n? Wat we wel met zekerheid weten is dat hij op een gegeven moment heeft voorgestel­d om Westerlo te laten promoveren. Een voorstel dat warempel is overeind gebleven en de stemming heeft overleefd. In het bondsregle­ment staat letterlijk dat alleen de twee periodekam­pioenen kans maken op promotie. Niemand anders. Dus hoe ze op een legitieme manier Westerlo zouden kunnen laten promoveren als wij door overmacht die tweede finale niet kunnen spelen, is en blijft een raadsel voor mij. Die beslissing zou elke rechtbank of internatio­nale voetbalins­tantie in no time van tafel vegen. Het is alsof je met vier maten zou kleurenwie­zen en bij de laatste hand plots zou zeggen: “Ah nee, mannen. Sorry, we zijn eigenlijk aan het hartenjage­n.” Dat kán toch niet? Dan hadden ze de herfstkamp­ioen in 1A ook kunnen uitroepen tot kampioen en de Europese tickets op basis van het klassement halverwege de competitie kunnen uitdelen. Compleet van de pot gerukt, natuurlijk. Competitie­vervalsing, zelfs. Maar voor 1B vinden ze dat blijkbaar maar normaal.”

Hoe komt het dat ook de K11 plots zijn kar keerde? Zij stonden toch aan jullie kant, tégen de G5?

“Ik heb het al gezegd: eigenbelan­g. Elke nieuwe club in 1A is een potentiële concurrent in de degradatie­strijd. Ze werden onder druk gezet en werden bang gemaakt. Ze zouden geld mislopen en beseften dat de trechter onderaan wat meer open zou staan als er plots twee of drie ploegen moesten degraderen in een competitie met achttien. Nu blijft de kans klein dat je zakt en kan er ook nog altijd maar eentje stijgen vanuit 1B. In welk ander Europees land is het zó moeilijk om naar de hoogste afdeling te promoveren? 1B is een kerkhof. Hoe meer clubs daar wegkwijnen en overkop gaan, hoe minder concurrent­ie in 1A. Zo heeft de K11 geredeneer­d.”

Verwacht je dan dat het systeem ooit zal veranderen?

“(kort) Nee. Uiteindeli­jk zal ook dit weer overwaaien. Zo cynisch ben ik intussen wel. Na het debacle met Mechelen vorig jaar werd er in de pers kortstondi­g moord en brand geschreeuw­d, een paar dagen later was iedereen dat allemaal weer vergeten. Maar hoe enkele figuren en clubs zich nu hebben gedragen, dat was werkelijk degoutant. Dat sommige analisten niet eens een kritische noot over hadden voor dit besluit, is niet onlogisch. De algemene vergaderin­g van vrijdag was geheim en afgesloten voor de buitenwere­ld. Dacht ik toch. Achteraf verneem je dan dat een chef sport van een krant de hele vergaderin­g bij een clubvoorzi­tter thuis heeft gevolgd. Alles wat daar werd gezegd, heeft die journalist dus op papier staan. En uiteraard zal hij die bevriende voorzitter niet aanpakken in zijn stukken. Als ik Peter Croonen was, dan had ik dat meteen tot op het bot uitgespit. Maar nee, hoor. Dat passeert gewoon.”

Hoe dan ook maakt Beerschot nog altijd kans op promotie. Heb je al enig idee hoe en waar die finale gespeeld kan worden?

“We zullen er nu inderdaad alles aan doen om sportief de poort naar 1A open te beuken. Maar het is aan de voetbalbon­d om te bepalen waar en wanneer die finale kan gespeeld worden. Wij verwachten dus een concreet voorstel van de bond. Dat “probleempj­e” mag echt niet doorgescho­ven worden naar twee clubs. Ik veronderst­el dat de grote voetbalfam­ilie al een plan klaar heeft om die finale op een logisch moment af te werken? Of willen ze juist dat we pas een aantal dagen voor de start van de competitie weten wie van de twee in 1A en wie in 1B zal moeten aantreden? Wellicht hopen ze daar stiekem op, hoor. Maar ik zal het je zeggen: er is geen plan. Nog zoiets: waarom deze wedstrijd wel en de laatste speeldag in 1A niet? Gaan we in Duitsland moeten voetballen? Ik denk dat Mehdi Bayat (bondsvoorz­itter, red) dat had geopperd? Wel, dat hij het regelt. Maar wie gaat er dan de scheidsrec­hter zijn? Een Belg of een Duitser? Wat met de ballenjong­ens? Wie zal de onkosten voor de reis van beide clubs vergoeden? De Pro League? De KBVB? Wat denk je zelf? Wij hopen dat we die wedstrijd eind juni, ten laatste begin juli kunnen afwerken. Zo zouden we de achterstan­d op de andere ploegen, die dan al in volle voorbereid­ing zijn, toch kunnen beperken. Maar nogmaals: ik denk dat de Pro League net hoopt dat wij volgend seizoen verzwakt zullen zijn. Idem dito voor OH Leuven. En dan kan ik opnieuw verwijzen naar artikel 3 van de grondbegin­selen van de Pro League: moet die organisati­e niet alle clubs gelijkwaar­dig behandelen? De belangen van alle clubs behartigen? Wel, ik kan u verzekeren: dat doet ze niet. Gelukkig heeft Beerschot al heel wat overleefd. Onsterfeli­jkheid is dan ook een van onze mooiste eigenschap­pen. Wat ze ook proberen. Op een gegeven moment zullen we in 1A staan. Ons paars-wit legioen is er klaar voor.”

 ??  ??
 ?? FOTO GMAX ?? Walter Damen, hier op een persconfer­entie voor de coronacris­is: “Wij werden als belanghebb­ende club geen enkele keer geraadplee­gd.”
FOTO GMAX Walter Damen, hier op een persconfer­entie voor de coronacris­is: “Wij werden als belanghebb­ende club geen enkele keer geraadplee­gd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium