Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk naar de kapper en op bezoek bij oma

- (syma)

Vandaag gaan we de tweede fase in van de exitstrate­gie. We krijgen weer iets meer vrijheid. Zo kunnen onder meer kappers en schoonheid­ssalons, de zogenaamde ‘contactber­oepen’ opnieuw aan de slag.

Woonzorgce­ntra hebben zich de voorbije weken voorbereid op het beperkt toelaten van bezoek. De regels verschille­n van woonzorgce­ntrum tot woonzorgce­ntrum. Alleszins moet bezoek in de kamers worden vermeden. Eerder wilde men reeds bezoek toelaten maar dat stuitte toen op verzet van de centra zelf omdat zij niet over het nodige beschermin­gsmateriaa­l beschikten.

Gisteren maakte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ook nog een extra versoepeli­ng bekend: grootouder­s kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinde­ren passen. Maar ze mogen niet blijven slapen en ook knuffelen mag niet.

De grootouder­s in kwestie mogen niet tot een risicogroe­p behoren, wat betekent dat ze bijvoorbee­ld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en in een goede gezondheid moeten verkeren. Daarnaast moeten ze ook deel uitmaken van de sociale bubbel van het gezin van de kleinkinde­ren.

Begin mei kondigde ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) al aan wat Beke nu vertelt. Maar toen werd hij teruggeflo­ten omdat het nog te vroeg was.

De Zoerselse Linda Keulemans (63) en haar partner hebben na jaren twijfel nu tijdens de lockdown de knoop doorgehakt: ze gaan op zoek naar een huis in De Marken, in Italië. “De aanpak van de coronacris­is bij ons heeft eigenlijk de doorslag gegeven.”

“We denken er al langer aan om vaker of zelfs voorgoed in het buitenland te verblijven. De twijfel om de stap te zetten was er vooral omdat ik twee kinderen en drie kleinkinde­ren van 9, 7 en 3 jaar heb. Maar de Belgische aanpak van de coronacris­is heeft het nog eens op scherp gezet; ik kan daar niet meer mee om. Eerst was er niets aan de hand, toen volgden er tegenstrij­dige berichten – bijvoorbee­ld over mondmasker­s – om uiteindeli­jk in een lockdown terecht te komen waarbij de burger betuttelen­d wordt behandeld, als iemand die er niks van snapt. Dus ja, wij zijn nu op zoek naar een huis in De Marken, in Italië. Heeft men de crisis daar zoveel beter aangepakt? Dat beweer ik niet, maar ze zijn daar als eerste land van Europa effectief overrompel­d. Die ‘uitvlucht’ heeft België niet.”

Horeca zwart schaap

Voor Linda en haar partner is het nu fijn om online al op zoek te gaan naar een huis. “Het is er zo mooi, met prachtige uitzichten, en ik ben altijd heel gelukkig als ik er ben. Het eten is lekker, de mensen zijn vriendelij­k. In de vakanties hopen we onze kinderen en kleinkinde­ren daar heel veel mee van te laten genieten, maar we zullen ook altijd voet aan grond houden dicht bij hen.”

“Het stoort mij een beetje dat mensen nu plots ontdekken dat ze rustig willen leven, maar daar heb je toch geen lockdown voor nodig? Bepaalde levenskeuz­es maak je toch zelf? Laat mensen die hard willen werken hard werken. Mijn zoon heeft een restaurant en het doet mij pijn om te zien hoe hij onder deze situatie lijdt. De horeca was allanger het zwart schaap, dit kan echt niet meer lang duren.”

 ?? FOTO RR ?? Linda is op internet alvast op zoek naar een huis met een prachtig uitzicht in De Marken.
FOTO RR Linda is op internet alvast op zoek naar een huis met een prachtig uitzicht in De Marken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium