Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk weer leven op de Meir!”

met dank aan ghostbuste­rs en levende wegwijzers

- SYLVIA MARIËN

Gezellig de Meir op, wat winkels doen en bijpraten: dat hadden velen gemist. De eerste ‘koopzaterd­ag’ sinds de lockdown bracht dan ook heel wat mensen op de been. Levendig was het zeker, druk zoals vroeger helemaal niet. Eigenlijk ideale omstandigh­eden om te shoppen, ondanks het soms niet kunnen passen en de talrijke ontsmetmom­enten.

Opmerkelij­k rustig was het zaterdag op bussen en trams, maar de Meir zelf was goed wakker. “Antwerpen was echt een spookstad geworden”, zegt Lara Sa Ferreira (21). “Het doet enorm deugd om weer mensen, om weer leven op straat te zien.”

Zij woont bij haar moeder Josy (63) op het Antwerpse Zuid, en samen waren ze vandaag blij om weer winkels te kunnen doen. “Ik ben bij de start van de lockdown van Indonesië naar België moeten reizen en toen ben ik bij vrienden daar mijn beste witte broek vergeten. Ik móest dus een nieuwe witte broek hebben”, zegt Josy lachend.

Duidelijk veel moeders en dochters samen op pad. Zo ook Soraja Van Lent (38) uit Hemiksem en dochter Kimberly De Jaegher (21) uit Deurne. Ook daar blijdschap om écht en niet online te kunnen shoppen. “Eén paar schoenen heb ik tijdens de lockdown gekocht, en het was een miskoop”, zegt Soraja. “Het is trouwens niet per se dat kopen dat ik heb gemist. Het is het snuisteren, de gezellighe­id. En omdat we onze bubbel toch nog klein willen houden, doen we dat met ons tweetjes.”

Bijtanken Voor wie zelf geen alcoholgel bij zich had, of wie voor de zekerheid nog even wilde ‘bijtanken’,

had de stad Antwerpen twee ghostbuste­rachtige, gemondmask­erde figuren ingehuurd. Allebei liepen ze rond met een tiental liter ontsmettin­gsalcohol (geproducee­rd in Filliers Distillery, onder meer bekend van de jenevers en gin, red.) op hun rug, in een soort rugzak met een handig sproeisyst­eem. Het idee komt van het nieuwe 2East Benelux, bestaande uit drie ondernemer­s. Hun evenemente­nsector werd zwaar getroffen door het coronaviru­s.

“Deze rugzakken gebruiken we normaal om bier te tappen, deze winter nog tijdens Moose Bar XXL in het Sportpalei­s”, vertelt Tijs Vandenbrou­cke. “Door ze om te vormen, spelen we in op een nood die er vandaag is, zeker waar er veel volk passeert. We waren al actief in tuincentra en mikken weldra ook op pretparken en voetbalsta­dions.”

Deze week zijn de sproeiers alleszins nog actief op de Meir en op een van de

Antwerpse markten.

Ook een extra van de stad Antwerpen: zes verklede acteurs die shoppers op de goede weg hielpen. “Het midden van de Meir is bedoeld als doorgangsw­eg, pijlen duiden de twee richtingen aan. Wie wil afslaan naar een winkel gaat uiterst rechts of links lopen”, legt animator Joachim Mesotten (43) uit, voor de gelegenhei­d vermomd als werkman. “De maatregele­n zijn niet altijd logisch, dus velen vinden het wel leuk als je ze een beetje helpt. Maar er zijn ook mensen die de hulp helemaal niet appreciëre­n en het gewoon doen hoe zij het willen. We kunnen niks afdwingen natuurlijk.”

De stad wil de regels ludiek aan de man brengen, maar er zijn geregeld ook politiemen­sen te zien, voor het geval dat ingrijpen nodig zou zijn.

De winkelsect­or blikt positief terug op de afgelopen week. Volgens Mode Unie en Unizo klokten de zelfstandi­ge winkeliers maandag, de openingsda­g, al af op een omzetcijfe­r van 50% in vergelijki­ng met een gemiddelde maandag in mei vorig jaar, aanzienlij­k beter dan verwacht.

“Er worden weliswaar minder klanten geteld, maar zij die op de been zijn, kopen ook.”

Dat merkt

ook Eline De Munck, zaakvoerst­er van brillenwin­kel Odette Lunettes op de Meir. “Gewoon brillen passen voor de fun, dat zie je nu niet. Mensen die komen passen, kopen ook echt.”

In de winkel

Zelf draagt ze een gezichtssc­herm tijdens het werk. “Dat vind ik makkelijke­r dan een mondmasker en de klanten verliezen je mimiek niet.” Klanten ontsmetten bij het binnenkome­n de handen en krijgen dan een plateau om de brillen op te leggen die ze willen passen. “De bril die de klant koopt, is steeds een nieuw exemplaar en de gepaste brillen worden allemaal ontsmet. Vroeger was dat allemaal niet nodig, nu wordt het routine. Maar we zijn blij dat we zo kúnnen werken.”

Ook Liana Petrosyan van Galeria Inno is blij dat ze aan de slag kan. “Ik heb mijn collega’s toch gemist en het is fijn om te zien dat de Meir weer leeft. Wat de mensen wel nog echt missen bij het shoppen, is de horeca. Veel klanten vragen of de lunchbar op de vierde verdieping al open is. Helaas.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Ghostbuste­rachtige figuren zorgen voor alcoholgel.
Levende wegwijzers helpen mensen op weg.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Ghostbuste­rachtige figuren zorgen voor alcoholgel. Levende wegwijzers helpen mensen op weg.
 ??  ??
 ??  ?? Eline De Munck.
Eline De Munck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium