Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DIVA opent als eerste museum weer de deuren

Bezoekers mogen weer binnen in DIVA en Maagdenhui­s om museumcoll­ecties te bewonderen

- PATRICK VAN DE PERRE

DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in de Suikerrui, ging maandag voor het eerst sinds de lockdown weer open. Samen met het Maagdenhui­s is het de eerste ‘instelling’ die opent. De rest van de Antwerpse musea volgt dinsdag. “Dat we opnieuw open mogen is een feestje op zich”, zegt Suzanne de Lange van DIVA. Dat vonden de eerste bezoekers ook.

Het is even wennen. Aan de ingang staat een flacon met handgel en bestickeri­ng en touwen zorgen ervoor dat de eerste bezoekers op veilige afstand van anderen door het museum kunnen wandelen. Om de interactie­ve schermen te bedienen, krijgen de bezoekers een touch pen die na elk bezoek wordt ontsmet. “We zijn enorm blij dat het museum opnieuw bezoekers mag ontvangen en we hebben alle mogelijke maatregele­n genomen om alles in goede banen te leiden”, zegt Suzanne de Lange.

Zomaar het museum binnenlope­n kan niet. “Mensen kunnen op voorhand online reserveren en aan de ingang hangt een QR-code waarmee voorbijgan­gers een ticket kunnen kopen. Op die manier vermijden we dat er meer bezoekers zijn dan is toegelaten.”

“Uitgekeken naar dit moment”

Wie op voorhand reserveert, krijgt een tijdslot toegewezen. Maandagoch­tend waren er veertien bezoekers in het museum. Nelly, die in Antwerpen woont, was er één van. “Ik ben een ge

Suzanne de Lange Communicat­ie DIVA ‘‘Een troef voor onze bezoekers is het beperkt aantal toegelaten mensen in het museum. Ze hebben meer ruimte dan ooit tevoren.”

regelde museumbezo­eker en heb echt wel uitgekeken naar dit moment. Ik ben van plan om de volgende dagen en weken ook de andere Antwerpse musea te bezoeken. De honger was groot de afgelopen weken.”

Last van de afstandsre­gels heeft Nelly niet. “Alles staat duidelijk aangegeven en er is voldoende ruimte om de collectie op een goede manier te bekijken. En omdat de collecties regelmatig wisselen is er altijd iets nieuws te zien. Ook wanneer je hier al vaker geweest bent. Ik ben tevreden.”

Suzanne de Lange verwacht dat het aantal bezoekers de volgende weken langzaam maar zeker gaat stijgen. “Nu zijn er veel mensen aan het werk, maar er komen een paar vrije dagen aan. Eén troef hebben onze bezoekers alvast. Ze hebben door het beperkt aantal toegelaten mensen in het museum meer ruimte dan ooit tevoren om onze collectie rustig te bekijken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Suzanne de Lange van DIVA toont de pen waarmee de interactie­ve schermen worden bediend.
FOTO'S JORIS HERREGODS Suzanne de Lange van DIVA toont de pen waarmee de interactie­ve schermen worden bediend.
 ??  ?? Nelly bezoekt geregeld musea. “De komende weken ga ik er veel bezoeken.”
Nelly bezoekt geregeld musea. “De komende weken ga ik er veel bezoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium