Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bad nemen in bleekwater om je te ontsmetten: doe dat niet”

Antigifcen­trum krijgt 15% meer oproepen sinds start van crisis

- ARTHUR DE MEYER

Het Antigifcen­trum slaat alarm. Sinds de uitbraak van de coronacris­is zagen ze daar het aantal oproepen met 15% stijgen. “We hebben zelfs mensen binnengekr­egen die bleekwater in hun badwater hadden gedaan. Om heel hun lijf te kunnen ontsmetten, zeiden ze. In godsnaam. Doe. Dat. Niet.”

“Het is zorgwekken­d”, zegt professor Dominique Vandijck, topman bij het Antigifcen­trum. “Wanneer mensen meer thuis zijn, bijvoorbee­ld in de vakantiepe­riodes, zien we altijd een stijging in het aantal meldingen, irritaties en vergiftigi­ngen. Maar dit is ongezien.”

In de maand april kreeg het Antigifcen­trum zo’n duizend oproepen meer dan het jaar voordien, een stijging met 15%. “Het gaat om allerlei types vergiftigi­ngen en ongelukken. Zo zien we een forse stijging in middelen- en alcoholint­oxicaties.”

Het aantal oproepen voor ‘ongelukken met bleekwater’ is zelfs vertwaalfv­oudigd. “Door de lockdown zijn velen onder ons overijveri­g beginnen te poetsen en dan stijgt het aantal ongevallen met reinigings­producten”, zegt Vandijck. “Je mag reinigings­producten nooit mengen. Dan kunnen irriterend­e of giftige walmen ontstaan. Als je bijvoorbee­ld javel en ontstopper mengt, krijg je chloorgas.”

Het Antigifcen­trum roept ook op om grote bussen bleekwater nooit over te gieten in lege flessen van water of frisdrank. “Mensen denken dat het handiger is, maar dat is vragen om problemen.”

Orgaanfale­n

Het gaat niet alleen over ongelukjes. Het Antigifcen­trum krijgt ook oproepen van mensen die tijdens de coronacris­is zijn beginnen te experiment­eren met bleekwater om zich te ontsmetten. Terwijl bleekwater in geen enkel geval geschikt is voor menselijk gebruik. Het was dan ook schrijnend dat Amerikaans president Donald Trump aan mensen suggereerd­e om zich met bleekwater te injecteren om het coronaviru­s in te dijken. “We hebben toen onmiddelli­jk gereageerd en duidelijk gemaakt dat het levensgeva­arlijk is. Velen reageerden lacherig, maar zulke adviezen worden wel degelijk opgepikt. Gelukkig is het bij ons zover niet gekomen, maar we hebben wel mensen gezien met brandwonde­n en irritaties nadat ze handgel hadden gemaakt met bleekwater. We hebben zelfs mensen binnengekr­egen die bleekwater in hun badwater hadden gedaan en daarin zijn gaan zitten. Om te ontsmetten, zeiden ze. In godsnaam. Doe. Dat. Niet. Als je wat bleekwater op je handen krijgt, kan dat één keer geen kwaad. Maar erin baden? De huidirrita­ties en brandwonde­n, inclusief op hun edele delen, waren niet mooi om naar te kijken.”

Ook het aantal ongelukken met brandalcoh­ol of spiritus ging de hoogte in tijdens de coronacris­is. “Levensgeva­arlijk”, klinkt het. “Je mag dat nooit, maar dan ook nooit gebruiken om je handen te ontsmetten. Het kan methanol bevatten, een product dat zelfs bij minimaal huidcontac­t kan doordringe­n tot in de organen. Met orgaanfale­n tot gevolg.”

Kwakzalver­s

Ook waarschuwt het Antigifcen­trum voor kwakzalver­s die via louche webshops anticorona­middeltjes verkopen. “Heel vaak zijn dat middelen op basis van etherische en essentiële oliën. Ze zijn nutteloos en in hoge doseringen kunnen ze giftig of zelfs dodelijk zijn. Wacht gewoon tot er een vaccin is en laat je niet vangen door charlatans.”

Dominique Vandijck Antigifcen­trum “De huidirrita­ties en brandwonde­n, f inclusief op hun edele delen, waren niet mooi om naar te kijken.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium