Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk vriendjes in het echt terugzien”

-

Hekken en wegwijzers, stickers op de grond en ballonnen aan de poort … Het lijkt wel schoolfees­t in basisschoo­l Sint-Jan in Tisselt (Willebroek). “Het was een hele puzzel, maar we zijn klaar voor de eerste schooldag na de lockdown”, zegt directeur Tom De Wachter.

Er was vrijdag geen ‘generale repetitie’ en dus is het toch wel spannend hoe alles zal verlopen. Er zijn drie aparte ingangen en ook de speelplaat­s is onderverde­eld in aparte vakken. Vanaf 8u druppelen de eerste kinderen binnen. Eerst is het de beurt aan de kleutertje­s die voor de opvang komen. “Voor de opvang van de leerlingen van de lagere school die nog geen les hebben, mogen we de gemeenteli­jke sporthal gebruiken”, legt de directeur Tom De Wachter uit.

Zodra de kleutertje­s de school binnenkome­n, worden ze meteen naar een wasbak geleid waar ze hun handjes moeten wassen. Het is vreemd voor de allerjongs­ten, maar ze zijn duidelijk opgelucht om eindelijk hun vriendjes terug te zien. Francis De Conynck brengt dochtertje Roos (3) naar de opvang. “Ik kon gelukkig de hele tijd blijven thuiswerke­n. Ik begin nu terug en dus ben ik blij dat er opvang is. Bovendien keek Roosje enorm uit naar dit moment.”

Plexiwande­n en mondmasker­s

“Het aantal kinderen dat gebruikmaa­kt van de opvang is voorlopig heel beperkt”, vertelt De Wachter. “Naast de opvang starten we vandaag de lessen terug op voor vier halve klassen. Dat betekent dat de leerlingen van het eerste, tweede en twee klassen van het zesde leerjaar twee volle dagen per week naar school komen. De andere helft van de klas komt de andere twee dagen.

We hebben ervoor gekozen om les te geven tussen 9 en 15u. De middagpauz­e hebben we ingekort om zo veel mogelijk contacten te vermijden.”

In de klassen staan grote plexiwande­n voor de tafels van de leerkracht­en, zodat ze af en toe hun mondmasker even kunnen afzetten. Ook voor hen is het wennen aan deze nieuwe situatie. Meester Jan Blommaert van het zesde leerjaar is ook preventiea­dviseur van de school en zorgde ervoor dat alles klaar was voor een veilige heropstart. “Het was niet eenvoudig om aan alle richtlijne­n te voldoen. Gelukkig kon juf Vanessa ondertusse­n mijn onlineless­en overnemen. Het afstandson­derwijs was leerrijk en je ziet bij de kinderen talenten naar boven komen die we nog niet kenden.”

Juf Vanessa Van Seghbroeck keek ook erg uit naar deze ‘eerste schooldag’. “Ik wou dat ik ze allemaal

mocht knuffelen, maar dat mag jammer genoeg niet. Het leren op afstand viel eigenlijk heel goed mee. We hebben onze leerlingen goed kunnen opvolgen, soms zelfs dagelijks gecontacte­erd. We hebben ons vooral gefocust op de hoofdvakke­n en verder hebben we een aantal vrijblijve­nde opdrachtje­s gegeven.”

Niet evident

Om 8.45u komen de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar toe op school. Liana (7) zit in het tweede en is blij dat ze eindelijk weer haar vriendinne­n op school kan zien. Ook papa Tom is opgelucht. “Het was niet evident om thuis te werken als er de hele dag kinderen in de buurt zijn”, lacht hij.

Thor, Jens, Liam en Rani zitten in het zesde leerjaar en zijn er ook graag weer bij. “Ik heb mij wel kunnen bezighoude­n thuis, maar heb de school toch gemist”, zegt Jens. Ook Liam en Rani hebben hun vrienden gemist. “Het was erg om hen alleen virtueel te kunnen zien.” Thor vond het eigenlijk wel “cool” om online les te volgen. “Het was soms een heel gedoe om alles in orde te krijgen, maar het was een leuke ervaring.”

 ?? FOTO WARD BOSMANS ?? Francis De Conynck brengt dochtertje Roos (3) weer naar de opvang.
FOTO WARD BOSMANS Francis De Conynck brengt dochtertje Roos (3) weer naar de opvang.
 ?? FOTO WARD BOSMANS ?? Thor, Jens, Liam en Rani hebben elkaar gemist en zijn blij dat ze elkaar niet meer virtueel moeten opzoeken.
FOTO WARD BOSMANS Thor, Jens, Liam en Rani hebben elkaar gemist en zijn blij dat ze elkaar niet meer virtueel moeten opzoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium