Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijwillig­e hulp van stagiaires

-

Toekomstig­e leraren van Thomas More Hogeschool helpen vrijwillig mee tijdens de heropstart van hun stageschol­en. Laatstejaa­rs Maud Lauwers (20) uit Beerse steekt een handje toe in de basisschoo­l De Vlieger in Kasterlee. “Ik miste het lesgeven al.”

Al snel besliste Thomas More om stageopdra­chten voor de studenten aan de lerarenopl­eiding in Geel, Turnhout en Vorselaar te vervangen door alternatie­ve opdrachten. Op een eigen online platform hebben studenten lesmateria­al gepost. Maar een groep studenten, onder wie Maud, ging een stap verder. Ruim tweehonder­d leraren in spe hebben zich gemeld om hun stageschoo­l te helpen tijdens de heropstart, volledig op vrijwillig­e basis.

Volledig vrijwillig

Maud Lauwers uit Beerse zag haar stagelesse­n na de paasvakant­ie bij basisschoo­l De Vlieger in Kasterlee in het water vallen. Maar ze bleef niet bij de pakken zitten en besliste om vrijwillig aan de slag te gaan. “Ik vond het jammer dat ik niet meer voor de klas zou kunnen staan. In het eerste semester draaide ik al een aantal weken mee op de school. Normaal gezien zou ik na de paasvakant­ie drie weken stage doen”, zegt Maud. “Ik zat thuis maar taken te maken en miste het lesgeven al. Daarom keerde ik spontaan terug naar deze fijne school.”

Maud draaide vrijdag al even mee in een zesde leerjaar en observeerd­e al een tweede leerjaar bij De Vlieger. In die basisschoo­l komen de leerlingen uit de eerste en twee leerjaren vier dagen per week naar de klas en de zesdejaars twee dagen per week. Komende vrijdagen geeft ze les aan een groep van een tiental leerlingen van een tweede leerjaar. “Er zitten veel minder leerlingen in de klas dan normaal en ze zitten ook verder uit elkaar. Dat heeft het voordeel dat ik in kleinere groepen kan werken”, vertelt ze. “Ik moet nu wel lesgeven met een mondmasker of een plastic scherm voor mijn gezicht. De kinderen moeten hun handen desinfecte­ren en wassen als ze in de klas komen. Ze weten zelf al goed dat ze afstand moeten houden, ze zijn er meer mee bezig dan veel mensen van mijn eigen leeftijd.”

Internet

Maud had liever in gewone omstandigh­eden haar laatste jaar afgewerkt. “Maar stel je voor dat er later nog zo’n crisis aankomt, dan ben ik al wat voorbereid”, zegt ze. “Ik vrees ook dat het nog lang gaat duren voordat alles weer normaal is. Thuisonder­wijs via internet zal belangrijk blijven. Alle kinderen zouden daarom over een computer moeten beschikken. De voorbije weken hebben de leerlingen hun best gedaan tijdens de online lessen. We kunnen nu op school verder ingaan op die leerstof.”

De directie en het lerarentea­m zijn verheugd met de extra ondersteun­ing van de stagiairs. “De meerderhei­d was heel bereidwill­ig om hier te komen helpen”, zegt Tinne Verrydt van De Vlieger. “Maud had hier al meegedraai­d en ze kent de school vrij goed.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Maud Lauwers steekt een handje bij op haar stageschoo­l.
FOTO BERT DE DEKEN Maud Lauwers steekt een handje bij op haar stageschoo­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium