Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat is er nu gezonder dan winkelen in de buitenluch­t?”

Na versoepeli­ngen verlopen vlot en zonder overrompel­ing

- KRISTOF VAN ROMPAEY

De eerste maandagmar­kt sinds de versoepeli­ng van de lockdown is vlot verlopen in Heist-op-denBerg. Zowel marktkrame­rs als bezoekers konden zich prima vinden in de voorzorgsm­aatregelen, zoals de beperking van het gelijktijd­ige bezoekersa­antal, het invoeren van een enkelricht­ingsparcou­rs en een beurtrol voor vijftig standhoude­rs per week. “Het werd geen overrompel­ing, eerder een gezellige drukte”, meldt de gemeente.

Marktkrame­r Kristel In ’t Ven uit Turnhout staat al twintig jaar op de Heistse maandagmar­kt met haar kledingkra­am Davini. “De eerste werkdag na twee maanden volledig stilliggen is zoals van nul beginnen”, zegt ze. “De markt is goed georganise­erd, het is een werkbare oplossing. Al is het natuurlijk niet zoals vroeger. Normaal gezien komt hier veel volk uit de omliggende gemeentes naartoe. Die mensen gaan we de eerstkomen­de tijd niet zien.”

Assortimen­t samenstell­en

Chris Van den Broeck van Makkelijk Gezond uit Sint-KatelijneW­aver was blij dat hij er gisteren bij kon zijn. “Eindelijk zie ik mijn klanten terug. Ik hoop dat er niemand getroffen is door het coronaviru­s, want er lopen toch wel wat oudere mensen rond op markten”, zegt hij. “Alleen jammer dat ik er volgende week niet bij kan zijn door die beurtrol. Wat is er nu gezonder dan winkelen in de buitenluch­t? Het lijkt me minder schadelijk dan winkelen in een supermarkt, maar die discussie is al gevoerd. Ik heb er een dubbel gevoel bij.”

De voorbije twee maanden knapte Van den Broeck thuis een aantal aanslepend­e klusjes op, maar werk had hij niet. “Gelukkig kon ik een beroep doen op een hinderprem­ie. Ik kan me voorstelle­n dat het bedrag voor grotere bedrijven maar een druppeltje op een hete plaat is, maar voor een klein bedrijfje zoals het mijne is zo’n tegemoetko­ming absoluut welkom.”

Intussen probeert de marktkrame­r zich zo goed mogelijk aan te passen aan de situatie. “Het samenstell­en van het assortimen­t is momenteel nog wat moeilijk. Je weet totaal niet wat je moet meebrengen, terwijl dat vroeger gewoon routine was.”

Te oud voor herstart

Marktbezoe­kers Frederik Verbruggen en Anita Soetewey uit Itegem zijn eigenlijk zelf marktkrame­rs. Met zuivelhand­el Anita staan ze normaal elke zondag op de rommelmark­t in Heist-op-denBerg. Door de coronacris­is beslisten ze te stoppen met hun zaak. “Normaal zouden we er nog minstens twee jaar hebben bijgedaan, maar we beslisten om dat niet te doen”, zegt Verbruggen. “Onze marktwagen is nu negentien jaar oud, te oud om nog over te laten. Zelf zijn we dan weer te oud om nog te investeren in een nieuwe wagen. Natuurlijk doet het pijn. Het werk zal ik zo niet missen, maar de klanten absoluut wel. In 25 jaar tijd zijn ze meer vrienden geworden. Kaaskroket­jes verkopen we voorlopig nog van thuis uit, maar ik ga ook nog langs op onze markten om de mensen persoonlij­k in te lichten van onze stopzettin­g.”

Gezellige drukte

Wim Dom van het team Lokale Economie hield een oogje in het zeil en hield bij of de maximale bezoekersa­antallen gerespecte­erd werden. In de Bergstraat mochten 150 mensen inkopen doen, op het Cultuurple­in waren er 250 mensen toegelaten. “De opkomst was ’s ochtends zeker te beheersen. Het was geen grote overrompel­ing, noem het eerder een gezellige drukte”, zegt Dom. “We deden ons best om in enkele dagen tijd zowel de marktkrame­n als de burger van dienst te zijn. De teneur is over het algemeen positief.”

Kristel In ’t Ven Kledingkra­am Davini “Normaal komt hier veel volk uit de omliggende gemeentes. Die mensen gaan we een tijdje niet zien.”

Chris Van den Broeck Makkelijk Gezond “Winkelen in de buitenluch­t lijkt me minder schadelijk dan in een supermarkt, maar die discussie is al gevoerd.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De eerste maandagmar­kt zorgt voor een gezellige drukte in Heist-op-den-Berg.
FOTO DIRK VERTOMMEN De eerste maandagmar­kt zorgt voor een gezellige drukte in Heist-op-den-Berg.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium