Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben het gehad met de supermarkt”

- ANDREAS ROTTY

Met enkelricht­ingsverkee­r, ontsmettin­gsmiddel, linten en mondmasker­tjes is de maandagmar­kt van Hoboken opnieuw opgestart. Met het mooie weer kwamen al heel wat vaste klanten terug. “De sfeer zit er terug in.”

“Coronavrij­e kippen!”, roept Steven Peeters (47) vanuit zijn kraam. Hij heeft de lachers meteen op de hand. Met zijn mondmasker op moet hij iets luider zijn dan gewoonlijk en zijn bril dampt ervan aan, maar dat neemt Steven er wel bij. Zijn kraam draait bij de heropening meteen weer goed. “Ik had wel wat drukte verwacht, maar zo druk niet. Ik denk dat de mensen dat babbeltje met de marktkrame­r gemist hebben.”

Grote lus

“Wij zijn vaste klanten bij Steven. We kopen bijna elke week satés en kippenbill­en”, vertelt Georgette Verbeeck (69). “We hebben als gepensione­erden tijd om in het park te wandelen en dan naar de markt te gaan. Ik doe de inkopen en mijn man draagt ze.”

Ze wijst op Eddy Verbeeck (69), die met een trolley staat te wachten. “We hebben het zeker gemist”, zegt ook Eddy. “Alleen jammer dat Café Buffalo nog niet open is om iets te drinken. Dat hoort er ook wel bij.”

Er zijn duidelijke maatregele­n genomen om de Hobokense markt hygiënisch in goede banen te leiden. Vijftig kramen zijn er niet, dus moesten er geen geweigerd worden. Het geheel is met hekken en linten begrensd zodat er maar twee ingangen en twee uitgangen zijn, bij aankomst sproeit een medewerker ontsmettin­gsmiddel op de handen en be

Steven Peeters Kippenkraa­m “Mensen hebben dat babbeltje met de marktkrame­r gemist.”

zoekers mogen maar in één richting in een grote lus rondwandel­en. Als er te veel volk aanwezig is, sluit een medewerker een toegang af.

“Misschien is het beter zo. Het gaat wat vlotter omdat je niet tegen andere mensen loopt”, vinden Corry Van Tongerloo (82) en haar dochter Nancy Neetens (57).

Maar er is dus wel minder volk. Bij het kippenkraa­m van Steven en de kaasstand gaat de verkoop nog wel vlot, maar bij andere marktkrame­rs gaat het nog wat minder, zoals bij een standje met kledij en een met Aziatisch voedsel. De markt draait nog niet op volle toeren.

Verse groenten

Veel mensen op de markt zijn de supermarkt­en ondertusse­n beu. “Daar had ik het volledig mee gehad. Hier heb je tenminste verse groenten die niet uit het buitenland komen”, zegt een shopper. “We verstonden het niet”, zegt kledingver­koopster Annemie Noeninckx (51). “Waarom zou een markt in openlucht gevaarlijk­er zijn dan een supermarkt of een grote klerenwink­el? Maar goed, we zijn terug begonnen en de sfeer zit meteen weer goed.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De markt is begrensd met hekken en linten, zodat er maar twee ingangen en twee uitgangen zijn.
FOTO DIRK KERSTENS De markt is begrensd met hekken en linten, zodat er maar twee ingangen en twee uitgangen zijn.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium