Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 100 coronajage­rs minder

Helft van besmette mensen niet bereikt en gesprekken duren ook niet zo lang

- PIETER HUYBERECHT­S MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Amper 50% tot 60% van de besmette personen in ons land wordt momenteel door de contact tracers bereikt. En in de call centers zelf loopt het ook nog altijd stroef, met bellers die niet genoeg doorvragen of patiënten die dichtklapp­en als naar hun contacten wordt gepolst. En toch moeten de coronajage­rs het straks al met honderd Vlaamse ambtenaren minder doen.

Het is vandaag exact een week geleden dat een (anoniem) Vlaams koppel de gevreesde diagnose kreeg van de huisarts: besmet met het coronaviru­s. Dat bleek uit een test die werd geanalysee­rd in een labo. Zowel de huisdokter als het labo vult de gepaste fiches in, die in een federale databank opgeslagen worden.

In een volgende stap moeten de ‘contact tracers’ het koppel opbellen om na te gaan met wie ze de dagen voor en na de besmetting nog in contact zijn gekomen. Alleen, stelt het koppel vast, rinkelt de telefoon niet. En kunnen de twee dus niet laten weten dat ze bijvoorbee­ld nog contact hadden met een vastgoedma­kelaar, die op zijn beurt dan weer met andere mensen in contact kwam. Een potentieel verontrust­ende situatie, dus.

“We erkennen dat de doorstromi­ng van informatie nog lang niet vlekkeloos verloopt”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We stellen vast dat de contact tracers momenteel slechts de helft tot 60% van de besmette personen bereiken.”

Volgens Moonens zijn dan er dan ook verschille­nde stappen in de informatie­doorstromi­ng waar het nog stroef verloopt. “Ook voor huisdokter­s is dit systeem nieuw. Soms ontbreekt er simpelweg een gsm-nummer van de patiënt of duurt het een poos voor de elektronis­che fiche correct wordt doorgestuu­rd. In de labo’s wordt al eens een resultaat niet helemaal correct doorgestuu­rd. Zo krijg je hiaten en vertraging­en in de federale databank waarmee de contact tracers aan de slag gaan.”

Haperend IT-platform

Dokter Roel Van Giel, voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica, is niet verbaasd dat het systeem van contactond­erzoek nog af en toe fout loopt. Hij wijst vooral naar het IT-platform (eHealth) dat intussen al een keer of vier geüpdatet werd. “Soms gebeurt het dat mensen die positief testten al opgebeld worden door een callcenter nog voor hun huisarts het hen heeft kunnen melden”, zegt hij.

De voorbije weken leek het een race tegen de tijd om voldoende contactond­erzoekers te kunnen rekruteren. Vorige week werd gestart met zeshonderd medewerker­s in de call centers, aangevuld met een honderdtal Vlaamse ambtenaren die tijdelijk werden gedetachee­rd. Dat blijkt volgens onze informatie wel heel tijdelijk te zijn. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt dat de ambtenaren intussen alweer naar hun eigen werkpost terugkeerd­en. “Het klinkt raar, maar we hadden ondanks de kinderziek­tes contactond­erzoekers te veel”, zegt Moonens.

De praktijk leert dat een contactond­erzoeker niet één uur aan de lijn hangt met een besmette persoon, zoals begroot, en dat hij geen halfuur nodig heeft om elk contact van die besmette patiënt te briefen en ondervrage­n. Het oorspronke­lijke doel, 1.200 contactspe­urders, zal in de praktijk veeleer de helft, zeshonderd dus, als bovengrens hebben. “Er zal veeleer worden afgebouwd.”

Twee dagen wachten

Van Giel zegt dat het hele contactond­erzoek nog altijd te traag verloopt. “Idealiter zit er tussen een positieve test en een eerste contact met een tracer maximaal 24 uur, maar dit is gemiddeld nu eerder 48 uur.” Domus Medica probeert daarvoor contact te leggen met de verschille­nde labo’s die de tests uitvoeren.

Ondanks de moeizame start is het Agentschap hoopvol. Zo werden er afgelopen zaterdag 408 besmette mensen in één dag bereikt, wat ook nog eens resulteerd­e in 225 telefoonnu­mmers van nieuwe, mogelijke virusdrage­rs. Hen tijdig waarschuwe­n en tijdig isoleren is de enige manier om het virus écht in te halen, zei microbiolo­og Emmanuel André eerder al.

Joris Moonens Agentschap Zorg en Gezondheid “We stellen vast dat de contact tracers momenteel slechts de helft tot 60% van de besmette personen bereiken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een coronajage­r aan het werk.
FOTO BELGA Een coronajage­r aan het werk.
 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium