Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomerse temperatur­en geen wondermidd­el tegen virus

-

Bij temperatur­en boven de 25 graden daalt de besmetting­sgraad van het coronaviru­s. Marc Van Ranst is dus blij met de komende warme dagen, maar waarschuwt ook. “Overschat het effect van warmte en uv niet. De zomerse dagen zullen de verspreidi­ng van dit virus niet stoppen.”

“Zomerse hitte, luchtvocht­igheid en overvloedi­ge zonneschij­n zullen de verspreidi­ng van het coronaviru­s remmen.” Dat zeggen onderzoeke­rs van Harvard en MIT, twee prestigieu­ze Amerikaans­e universite­iten. Een hogere luchtvocht­igheid zorgt ervoor dat ademhaling­sdruppeltj­es sneller op de grond vallen, waardoor de overdracht via de lucht wordt beperkt.

De wetenschap­pers ontdekten dat remmend effect op de verspreidi­ng bij gemiddelde temperatur­en boven 25 graden. Elke extra temperatuu­rstijging van ongeveer een halve graad boven die 25 graden ging volgens hun studie gepaard met een extra verminderi­ng van 3,1% van het reproducti­egetal van het virus, dat weergeeft hoeveel mensen een besmette patiënt op zijn beurt besmet.

Seizoensvi­rus

“Het bewijst vooral dat het huidige coronaviru­s een seizoensvi­rus is, zoals de andere coronaviru­ssen die we kennen”, zegt Marc Van Ranst. Volgens de viroloog zijn temperatur­en en zonneschij­n maar één factor in de rem op de verspreidi­ng van het virus, zeker niet het wondermidd­el. Het zal het coronaviru­s niet volledig laten verdwijnen. Want na een daling volgt waarschijn­lijk een stijging van de besmetting­sgraad in de herfst, als de mooie dagen opnieuw achter ons liggen. “Social distancing en onze contacten beperken blijven nog altijd veel belangrijk­er tegen de verspreidi­ng dan zomerse dagen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium