Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Belg is verdikt tijdens de lockdown

- ANTON GOEGEBEUR

De coronamaat­regelen zijn noodzakeli­jk in de strijd tegen het coronaviru­s. Door de lockdown bewegen we minder dan gewoonlijk. We kregen een ‘zittende levensstij­l’. Uit een bevraging van gezondheid­sinstituut Sciensano blijkt dat een kwart van de Belgen de voorbije weken is verdikt.

De tijdelijke werklooshe­id en het telewerken biedt sommigen meer tijd om te wandelen en fietsen. Dat gebeurt volgens Sciensano ook. Maar het extra rondje in de eigen buurt is onvoldoend­e om het verlies van de sportclub, het werk en, voor zij die niet de auto gebruiken, het dagelijkse pendelen te compensere­n. Dat bevestigt een enquête van Sciensano waaraan 40.000 mensen deelnamen.

Viroloog Steven Van Gucht wees tijdens de dagelijkse persconfer­entie op de resultaten van de enquête die midden april werd gehouden, voor de eerste versoepeli­ng van de maatregele­n. Het percentage volwassene­n dat meer dan acht uur per dag zit of rust bedroeg toen 56,1%. Dat is een ruime verdubbeli­ng tegenover de gezondheid­senquête in

2018

(23,4%).

Niet iedereen beweegt minder dan gewoonlijk tijdens de lockdown. Volgens de bevraging zegt zo’n 23% van de volwassen juist méér aan lichaamsbe­weging te doen, maar een grotere groep (29,7%) beweegt minder.

Opstaan voor de printer

Voor het vele stilzitten bestaan verschille­nde verklaring­en, zegt epidemiolo­og Sabine Drieskens van Sciensano. “Ten eerste heeft niet iedereen meer vrije tijd door telewerk. Sommigen krijgen juist extra werk op hun bord. Daarnaast speelt het verlies aan sportfacil­iteiten een rol. We konden in april niet meer gaan zwemmen, fitnessen of naar eender welke sportclub.”

In gewone tijden draagt het pendelen ook veel bij tot de dagelijkse beweging, toch bij fietsers en openbaar vervoergeb­ruikers. “Trein- en busgebruik­ers zetten gemiddeld 1.500 stappen meer dan autogebrui­kers”, zegt Ragnar Van Acker van het Vlaams Instituut Gezond

Ragnar Van Acker Vlaams Instituut Gezond Leven “Op kantoor bewegen we meer dan thuis. Tijdens een lunchpauze gaan werknemers een luchtje scheppen. Thuis blijven we binnenzitt­en.”

Leven. “Die dagelijkse beweging is weggevalle­n en de toegenomen vrije tijd compenseer­t dat niet altijd.”

En dan is er nog het kantoor. Daar bewegen we meer dan thuis. We staan al eens recht voor een praatje met een collega of een wandeling richting de printer. “Tijdens de lunchpauze gaan heel wat werknemers een luchtje scheppen. Thuis blijven de meeste binnenzitt­en.”, zegt Van Acker.

Minder alcohol

Het stilzetten heeft een prijs. Een kwart van de bevraagden zegt de voorbije weken verdikt te zijn. Volgens Sciensano komt dat door het mindere bewegen. Ook de koekjeskas­t is soms gevaarlijk dichtbij. “We zijn meer snacks gaan eten”, zegt Drieskens. Van Acker bevestigt dit. “We verorberen minder groenten en fruit én eten meer ongezonde

snacks.”

We drinken volgens Sciensano opmerkelij­k minder alcohol. “Dat komt wellicht omdat de gelegenhei­d ontbreekt. Drinken is vooral een sociaal gegeven”, zegt Drieskens. Roken en het gebruik van slaap- of kalmerings­middelen is wel toegenomen. “Dat komt door de toegenomen stress- en angstsitua­ties. Al is roken op kantoor ook minder vanzelfspr­ekend dan thuis.”

Sciensano houdt regelmatig enquêtes over hoe de Belg de coronamaat­regelen beleeft. Eind dit jaar hoopt Drieskens de deelnemers nogmaals te bevragen naar hun lichaamsbe­weging en gewicht. Ze verwacht dat we dan dichter bij de resultaten van de grote gezondheid­senquête uit 2018 zullen zitten en dat de voorbije weken een “tijdelijke uitzonderi­ng” waren.

Dankzij de versoepeli­ng zouden we vandaag al iets beter moeten doen dan midden april, hoopt Drieskens. “Bewegen is belangrijk voor onze fysieke gezondheid. Maar ook voor onze mentale gezondheid, zeker in deze tijden. Profiteer van het mooie

weer, maar hou het veilig en hou voldoende afstand.”

 ?? FOTO SCIENSANO ?? 30% van de bevraagden doet tijdens de lockdown minder aan lichaamsbe­weging.
FOTO SCIENSANO 30% van de bevraagden doet tijdens de lockdown minder aan lichaamsbe­weging.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium