Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beginnende huisarts kan fluiten naar premie van 20.000 euro

Besparing Vlaamse regering koude douche voor pas afgestudee­rde dokters

- MARC HELSEN

De Vlaamse regering schaft de vestigings­premie voor huisdokter­s die zich vestigen in huisartsar­me regio’s af. Die kregen een toelage van 20.000 euro. “De jonge garde, die dit jaar afstudeert, rekende op die vestigings­premie”, zegt huisartsen­vereniging Domus Medica.

Wie een huisartsen­praktijk opstartte, had tot nu niet alleen recht op een renteloze lening van 15.000 euro voor de startkoste­n, maar ook op een premie van 20.000 euro als hij of zij zich vestigt in een regio waar te weinig huisartsen zijn. Zo’n tekort is er als er minder dan negen huisartsen per 10.000 inwoners zijn. Niet alleen op het platteland, maar ook in sommige steden zijn er tekorten. In Antwerpen is de situatie nijpend.

De huisartsen­vereniging­en fronsen de wenkbrauwe­n bij de plotse afschaffin­g. “Veel huisartsen in opleiding starten in september met hun eigen praktijk of stappen in een groepsprak­tijk”, zegt dokter Roel Van Giel, huisarts in Kalmthout en voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica. “Zij hebben een financieel plan opgesteld en rekenden op die vestigings­premie. Dit werd wel heel kort voor het einde van het academieja­ar beslist.”

Bij Domus Medica zijn ze niet helemaal verrast. “Dit zat er aan te komen”, beseft Van Giel. “Een studie van een paar Vlaamse universite­iten in het academieja­ar 20172018 toonde aan dat de premie niet langer zijn doel bereikte omdat nieuwe huisartsen bij het uitkiezen van hun vestigings­plaats tegenwoord­ig vooral uitkijken naar de aanwezighe­id van een huisartsen­wachtpost, goed georganise­erde wachtdiens­ten en groepsprak­tijken die samenwerke­n met andere zorgverlen­ers. Die premie bleek minder doorslagge­vend.”

Bij de huisartsen­vereniging­en hopen ze op compensere­nde maatregele­n voor de afschaffin­g van de Vlaamse premie.

Ook Vlaams parlements­lid Jan Bertels (sp.a) uit Herentals betreurt de beslissing. “Dit werd beslist in het kader van de begrotings­controle. Met deze besparing zijn afstuderen­de artsen de klos. Ze zullen nog minder geneigd zijn om zich in platteland­sregio’s, zoals de Kempen, te vestigen.”

Problemen in de Kempen

Intussen is zowat half Vlaanderen tot huisartsar­me zone verklaard. In de Noorderkem­pen is het probleem groot. “In de zone boven Turnhout is die schaarste heel sterk voelbaar”, zegt dokter Wim Schippers, hoofd van de huisartsen­vereniging regio Turnhout. “Je vindt er geen enkele huisartsen­praktijk die nog nieuwe patiënten aanneemt. Ook in de stad Turnhout begint dat te spelen. In een gemeente als Ravels bijvoorbee­ld is de situatie echt precair. Daar moeten nieuwe patiënten smeken om ergens onderdak te vinden bij een huisarts. Die premie hielp om pas afgestudee­rde huisartsen te overtuigen om naar de Kempen te komen. We hopen op andere maatregele­n die het wegvallen van de premie op korte termijn compensere­n.”

De Vlaamse regering zegt dat er door de besparing een marge is om in 2020 en 2021 budget vrij te maken voor het uitbouwen van “multidisci­plinaire samenwerki­ngsverband­en om zo het huisartsen­beroep aantrekkel­ijker te maken”. “Nogal vaag”, vinden de huisartsen. “Waarin gaan ze dan precies investeren?”

 ?? FOTO BELGA ?? Een vestigings­premie was er voor huisartsen die hun praktijk opstartten in een huisartsar­me regio. Dat is het geval als er minder dan negen huisdokter­s zijn per 10.000 inwoners.
FOTO BELGA Een vestigings­premie was er voor huisartsen die hun praktijk opstartten in een huisartsar­me regio. Dat is het geval als er minder dan negen huisdokter­s zijn per 10.000 inwoners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium