Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 5 jaar cel gevraagd voor ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’

Zes ex-inspecteur­s Antwerpse politie ontkennen alle beschuldig­ingen

- (vdaa/belga)

Het openbaar ministerie heeft tot vijf jaar celstraf geëist tegen zes politiemen­sen van de politiezon­e Antwerpen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan diefstal, afpersing, ontvoering en het uitvoeren van illegale huiszoekin­gen. De zes, bijgenaamd de ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’, ontkennen de beschuldig­ingen in alle talen.

Het schandaal bij de politie in de zone City brak los in 2016. Een groepje inspecteur­s, die in het milieu de ‘Bende van Mega Toby en Sproetje’ werd genoemd, zou de straten van Borgerhout en Antwerpen-Noord onveilig maken. De groep zou vooral illegale migranten het leven zuur maken door hen op te pakken, hun geld en eigendomme­n afhandig te maken, hen fysiek te mishandele­n of hen te vernederen. Zo zouden de agenten hun “verdachten” systematis­ch meenemen naar een afgelegen plaats in de buurt van het

Lobroekdok. Een illegaal verklaarde aan de politie dat hij vreesde dat hij in het water zou worden gegooid. “Kun je zwemmen”, zouden de politiemen­sen hebben gevraagd. Een slachtoffe­r werd tot drie keer toe opgepakt en uitgeschud door de politiemen­sen. “De buit was te belachelij­k voor woorden”, zo pleitte meester Jos Van der Velpen. “Deze politiemen­sen wilden hun macht demonstrer­en.”

Het onderzoek spitste zich toe op inspecteur Tom D.J. en zijn collega's Besart B., Kenny V.B. en Nick C.. Zij vormden volgens het openbaar ministerie de harde kern. Jochen G. en Stéphane S. zouden veel minder betrokken zijn geweest. Het onderzoek werd opgestart nadat er vragen waren bij de arrestatie van een verdachte die erg toegetakel­d was achtergela­ten in het cellencomp­lex van de Noorderlaa­n. Het track & trace-systeem, waarmee de politievoe­rtuigen gevolgd worden, leek het verhaal van de verdachte te bevestigen.

De groep kwam ook in beeld nadat er klachten binnenkwam­en over een brutale politie-interventi­e in een pand in de Huybrechts­straat in Borgerhout. De agenten waren van verdieping naar verdieping getrokken, hadden deuren ingetrapt en matrassen opengesned­en. Volgens het parket ging het om een illegale huiszoekin­g. Het track & trace-systeem bracht dezelfde groep inspecteur­s in beeld, met uitzonderi­ng van hoofdverda­chte Tom D.J..

Normvervag­ing

De procureur vertelde over verregaand­e normvervag­ing. Zo nam Besart B. vrienden en familieled­en mee op patrouille in zijn combi. Tijdens het onderzoek troffen de speurders foto's en filmpjes aan, onder meer van de vriendin van Besart B., die in kogelvrij vest met een dienstwape­n poseerde. Een van de agenten poseerde op het dak van een combi met een jachtgewee­r. Reactie van de betrokken politieman: “Wij werken in shiften van 12 uur. We mogen toch eens plezier maken?”

De verdachten ontkennen dat ze illegalen hebben afgeperst of bestolen. Ondanks een zeer belastend berichtje tussen Tom D.J. en Besart B., dat door de speurders werd teruggevon­den: “Ga maar wat illegalen afrippen, daar zijn we goed in.”

Voor drie van de zes beklaagden kwam de verdedigin­g gisteren aan het woord. Zij vroeg voor de meeste tenlastele­ggingen de vrijspraak. “Er zijn bitter weinig objectieve elementen. Die track & trace-gegevens kunnen hen op een plek situeren, maar dat bewijst niet dat de vermeende slachtoffe­rs geslagen en beroofd werden.”

Drugspand De (ex-)agenten mochten ook hun zegje doen. “Ik verdiende 3.000 tot 3.500 euro netto per

maand. Waarom zou ik mensen moeten bestelen?", verklaarde een van hen. Een andere ging op vraag van de rechtbank uitgebreid­er in op de vermeende illegale huiszoekin­g. “Het klopt dat we daar zijn binnengega­an. Dat gebouw was bij ons gekend als een drugspand en de deur stond open. We hebben de identiteit­en van de aanwezigen genoteerd. We hebben van niemand geld afgenomen.”

Hoofdverda­chte Tom D.J. zag in het hele dossier een samenzweri­ng om hem van de straat te halen omdat hij te ijverig zou zijn geweest in het opsporen van illegale criminelen. Zijn raadsman Tim Fosté meent dat de slachtoffe­rs zijn cliënt hebben aangeduid, op basis van verhalen en foto's die reeds in de media waren verschenen.

Zeven slachtoffe­rs en Unia stelden zich burgerlijk­e partij en eisen schadeverg­oedingen. De zaak wordt woensdag nog verder gepleit.

 ?? FOTO RR ?? Kenny V.B.
FOTO RR Kenny V.B.
 ?? FOTO RR ?? Jochen G.
FOTO RR Jochen G.
 ?? FOTO RR ?? Besart B.
FOTO RR Besart B.
 ?? FOTO RR ?? Tom D.J.
FOTO RR Tom D.J.
 ?? FOTO RR ?? Nick C.
FOTO RR Nick C.
 ?? FOTO RR ?? Stéphane S.
FOTO RR Stéphane S.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium