Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speeltuint­jes gaan open… en weer dicht

Versoepeld­e (Antwerpse) maatregele­n te onduidelij­k voor politie

- SACHA VAN WIELE JAN STASSIJNS

De Antwerpse politie moest maandag speelplein­tjes sluiten die eerder die dag door de politie zelf waren geopend. Zo bleek op het Krugerplei­n in Borgerhout snel een tachtigtal mensen te zitten. “Een inschattin­gsfout”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Burgemeest­er De Wever verdedigde in de Antwerpse gemeentera­ad de beslissing van de stedelijke veiligheid­scel om kleine speelplein­en te openen.

“Volgens de letter van de wet hadden we alles moeten sluiten. We smeekten om enkele plekjes te mogen openen. Dat is ons met lange tanden toegestaan, met dank aan gouverneur Berx die onze vraag verdedigde. De bewoners mogen buitenkome­n. Alleen mogen ze niet naar de Kempen, de zee of naar de Kalmthouts­e Heide. Waar moeten die 500.000 Antwerpena­ars dan naar toe? Daarom maken we een onderschei­d tussen de grote speeltuine­n die bovenlokaa­l zijn, zoals in het Te Boelaarpar­k en het Nachtegale­npark, en de speelplein­tjes die alleen de kinderen uit de buurt aantrekken.”

Toch was dat niet duidelijk genoeg voor de Antwerpse politie. Dat merkte Groen-fractielei­der Wouter Van Besien. Hij zag hoe de politie speelplein­tjes opende om die later weer af te sluiten.

De burgemeest­er was daar niet van op de hoogte, maar informeerd­e zich bij de politie. Zo bleek dat na de opening op het Krugerplei­n al snel ruim tachtig mensen zaten. Op het Terloplein gebeurde maandag hetzelfde. Daarom werd beslist de speeltuint­jes weer te sluiten.

“Blijkbaar maakte de politie een inschattin­gsfout en werden te veel speelplein­en geopend, dus ook de grotere. Daarmee zouden we in overtredin­g zijn met het ministerie­el besluit rond de coronamaat­regelen. Als burgemeest­er moet ik de wet volgen”, aldus De Wever.

Omdat er onduidelij­kheid is, wordt de lijst met de speelplein­tjes

dinsdag opnieuw besproken met de politie. Intelligen­t?

Van Besien begreep dat de burgemeest­er de wetgeving volgt. “Toch moeten we de vraag stellen in hoeverre deze wetgeving intelligen­t is. Door speelplein­en te sluiten, verhoog je de druk op de pleintjes die nog wel open zijn”, zei de Groen-fractielei­der.

CD&V-fractielei­der Nahima Lanjri vond de onderverde­ling van de speelplein­en nogal vaag. “Ik dacht dat alle speelplein­tjes zouden openen. Het Krugerplei­n is toch een speelplek voor kinderen uit de buurt. Het is jammer dat dat dan dicht moet.”

De Wever reageerde verbaasd op de tussenkoms­t van de CD&V-fractielei­der. “U maakt er een gewoonte van om in de aanval te gaan op domeinen waar federale ministers van uw partij andere dingen zeggen”, besloot De Wever.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De ‘kleinere’ speeltuint­jes, die geen kinderen van buiten de stad aantrekken, mochten maandag weer open. Omdat het er al snel over de koppen lopen was, moesten ze weer dicht.
FOTO JORIS HERREGODS De ‘kleinere’ speeltuint­jes, die geen kinderen van buiten de stad aantrekken, mochten maandag weer open. Omdat het er al snel over de koppen lopen was, moesten ze weer dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium