Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Den Dominique was er altijd

- Dominique Piedfort

Net zoals de plotse dood van Tom Hautekiet onlangs. Zo gaat dat nu eenmaal. Soms sterft er een voor het grote publiek onbekende naam. Toch gaat er dan een kleine schokgolf door een stad en beginnen sociale media ongezien te trillen. Maandag was het weer van dat. Omdat Dominique Vandewalle in muziekcent­rum Trix en in De Roma misschien even bekend was als de artiest op het podium.

“Ooit eens gespeeld op een niet zo goed gepromoot event waar werkelijk geen kat was, maar den Dominique was er uiteraard weer wel.” Halve Neuro schreef het niet voor niets op Facebook. Mooie woorden ook van de Nederlands­e muziekjour­nalist Willem Jongeneele­n. “Veel concerten zullen straks niet hetzelfde zijn. We houden straks ieder rondje één pintje over.” Vooral voor Trix was het engagement van deze muzieklief­hebber buiten categorie groot. Als lid van de raad van bestuur of als vrijwillig­er ‘bij de bonnetjes’ gaan zitten. Dominique deed het met liefde en vooral met veel plezier. “Soms bleef je daar gewoon staan kletsen omdat er bij Dominique meer fun te beleven viel dan bij het concert”, meldde een hartsvrien­din.

De warme anekdotes had je maandag maar voor het oprapen. Die van mij zijn eerder karig. Ik kende hem niet zo bijzonder goed, vooral via vrienden en vriendinne­n. En die had Dominique met overschot. Innemend, zo zou ik hem met één woord willen omschrijve­n. Ik herinner ik me ook nog onze laatste ontmoeting. Samen toevallig een pint of vier, vijf gepakt in Bar Brul en hem daarna richting Boelaarpar­k zien stappen. Wat bleek, magerder ook. “Hij is zwaar ziek”, hoorde ik daarna aan de toog. Maar over zijn ziekte vallen nu weinig woorden. “Warme man, fantastisc­h mens”, dat is wel de rode draad in alle rouwbetuig­ingen. Het leed is nu wellicht het grootst bij zijn naasten. En zeker ook bij de in Antwerpen verzeilde West-Vlamingen die hem goed kenden. “Niemand weet uit welk hout wij gesneden zijn”, zei hij vaak tegen een Kortrijkse vriendin die in Borgerhout was komen wonen. Een wilde gok: uit het beste.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium