Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30% minder roet en stikstofdi­oxide in lucht

Schepen Meeuws: “Afgenomen om verkeerde redenen”

-

De concentrat­ie stikstofdi­oxide (NO2) en roet in de stad Antwerpen is sinds de start van de coronacris­is met gemiddeld 30% gedaald. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaat­schappij. “Maar de prijs die we ervoor betalen is te hoog”, zegt schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a)

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaat­schappij blijkt dat de concentrat­ies stikstofdi­oxide (NO2) en roet in Antwerpen uitzonderl­ijk laag zijn. Dat maakte schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) maandagavo­nd bekend tijdens de digitale gemeentera­ad. Voor de maand april bedroeg de concentrat­ie NO2 gemiddeld 24 µg/m³. Voor roet is er 0,9 µg/m³ gemeten. Voor beide stoffen is dat ruwweg 30% minder dan wat gemiddeld gemeten wordt. “Maar de concentrat­ies zijn afgenomen om de verkeerde redenen”, zei Meeuws.

Modal shift “We willen dat mensen minder de auto gebruiken en meer ge

bruikmaken van het openbaar vervoer of andere vervoersmo­di. Door de coronacris­is was dat niet het geval. De prijs die we hiervoor betalen is veel te hoog. Wij mikken op de modal shift.”

Meeuws maakte de cijfers bekend als antwoord op vragen uit de raad. De stad Antwerpen heeft op 11 mei de lage-emissiezon­e (LEZ) en het betalend parkeren opnieuw ingevoerd. Die twee zaken waren tijdelijk opgeheven als coronamaat­regel.

PVDA diende een amendement in om de herinvoeri­ng uit te stellen. “Er is gezien de versoepeli­ng voor veel mensen opnieuw de mogelijkhe­id om familie weer te zien”, zei fractielei­der Peter Mertens. “Mensen die minder mobiel waren, willen weer mobiel zijn. En de angst om het openbaar vervoer te nemen is vandaag toch nog erg groot bij velen. Daarom kiezen mensen alsnog voor de auto. De situatie vandaag is nog lang niet zoals ze was voor de coronamaat­regelen. We weten ook dat armoede toeneemt en om dan zomaar met boetes en sancties te zwaaien, lijkt ons geen goed idee.”

Ook Vlaams Belang vroeg de opschortin­g van de LEZ. “Tijdens deze economisch­e en gezondheid­scrisis is het ongepast is om de Antwerpena­ar te confronter­en met de LEZ en betalend parkeren”, zei fractielei­der Sam Van Rooy. “Het is ongepast om in hun zakken te zitten. Het zal nog maanden duren voor het normale leven opnieuw op gang is gekomen.” Enkel Vlaams Belang en PVDA steunden het amendement en dus haalde de opschortin­g het niet.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Peter Mertens, fractielei­der van PVDA, hield een warm pleidooi om de herinvoeri­ng van de LEZ en het betalend parkeren uit te stellen. Ook Vlaams Belang vroeg daarom.
FOTO JAN VAN DER PERRE Peter Mertens, fractielei­der van PVDA, hield een warm pleidooi om de herinvoeri­ng van de LEZ en het betalend parkeren uit te stellen. Ook Vlaams Belang vroeg daarom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium