Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gestemd op geen islam in Europa?”

Geen islam in Europa,

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

zo heet de jongste sketch van Drarrie vzw. Het filmpje werd in een week tijd bijna 19.000 keer bekeken op YouTube. “De meningen zijn verdeeld”, lacht oprichter Salahdine Ibnou Kacemi, ook bekend van SLM en NoMoBS.

“Dag meneer, klopt het dat u gestemd hebt op ‘geen islam in Europa’? Dan zijn we aan het juiste adres. We komen de islamiseri­ng uit uw appartemen­t halen.”

En weg gaat de koffie, de viool, de gitaar, het tapijt, de suiker (“Vanaf morgen is het boterhamme­n met water”), de computer en de rest met een algoritme (“Een

islamitisc­he wetenschap­per heeft het algoritme uitgevonde­n”).

In een luchtig en humoristis­ch jasje en met een stevige Antwerpse tongval benaderen de heren van Drarrie samen met comedycoll­ectief Kurkdroog een pijnlijke kwestie. “Er is veel islamofobi­e. Op deze manier willen we tonen dat we nochtans veel voor elkaar betekenen en dat we hier in België ook uit de islam veel hebben meegekrege­n. Maar dat weten veel mensen niet”, zegt Salah.

De sketch schreef hij bijna drie jaar geleden. “In het huidige klimaat is het soms echt moeilijk om een moslim te zijn. De boodschap die we in deze video brengen, wilde ik eigenlijk al lang meegeven. Ik ben zelf moslim, ik ben opgegroeid als moslim maar veel kennis over de islam krijg je niet in de geschieden­islessen op school. Het is pas op latere leeftijd dat ik die dingen zelf ben gaan opzoeken.”

“De discussie opstarten”

Hij brengt de sketch samen met zijn comedy-initiatief Drarrie vzw, dat hij vorig jaar samen met enkele Berchemse jongeren oprichtte. “Ik ben parttime jeugdwerke­r bij Bazzz, een organisati­e waar we jongeren aan hun talenten laten werken. Via dit project probeer ik mijn ervaring door te geven. We brainstorm­en, schrijven ideeën neer en filmen met de gsm. Soms zit er een boodschap in verwerkt, soms doen we aan zelfreflec­tie. Met onze sketches stonden we al een aantal keer in de kleine zaal van de Arenbergsc­houwburg. Door corona zijn onze laatste optredens jammer genoeg geannuleer­d. Daarom hebben we beslist om onder meer het filmpje ‘geen islam in Europa’ online te zetten. Op Instagram en op YouTube.”

Daar lijken de meningen verdeeld. “Dat klopt”, lacht Salah. “Dat mag. Het is de bedoeling om de discussie op te starten. Dat vind ik zelfs leuk.” Al lijkt corona wel voor wat mildheid te zorgen. “Het samenhorig­heidsgevoe­l is groter. Een beetje zoals met het EK en het WK voetbal. Wanneer er een Belg scoort, vliegt iedereen elkaar in de armen. Maar nadien gaat alles weer zijn gangetje.”

 ?? VICTORIANO MORENO FOTO ?? Comedy-initiatief Drarrie vzw (met Salah in het midden) scoort met de sketch Geen islam in Europa.
VICTORIANO MORENO FOTO Comedy-initiatief Drarrie vzw (met Salah in het midden) scoort met de sketch Geen islam in Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium