Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook ruiters moeten afstand houden

Maneges weer open onder voorwaarde­n

- (kma)

Goed nieuws voor paardenlie­fhebbers, want deze week mogen de maneges weer opstarten. In manege De Heide in Pulderbos bouwen ze rustig de groepsless­en weer op zodat de oudere manegepaar­den eerst wat conditie kunnen kweken.

Tijdens de lockdown mochten enkel mensen die een eigen paard in de manege hadden staan, hun dier komen bezoeken en berijden. En dan nog alleen volgens een afsprakenr­ooster zodat er nooit te veel volk aanwezig was. De lespaarden en -pony’s die eigendom zijn van de manege, hadden twee maanden vakantie op de weide. “Sinds bekendraak­te dat de lessen weer mogen opstarten, kregen we enorm veel telefoontj­es van kinderen die staan te popelen om weer op hun lievelings­pony of -paard te rijden”, vertelt An Verloy van manege De Heide in Pulderbos.

“We gaan de lessen rustig weer opbouwen, om onze oudere manegepaar­djes weer in conditie te krijgen. Ik ben er zelf van geschrokke­n hoe snel die spieren van oudere paarden verdwijnen na enkele weken rust. Ons oudste manegepaar­d Quidam is al 27 jaar. En ook Annie en Tutti zijn al wat ouder.”

Ook de binnenpist­e mag weer gebruikt worden, maar enkel door maximum twee ruiters. “De groepsless­en gaan dus allemaal in de buitenpist­e door. Daarom starten we de echte beginnersl­essen nog niet op”, legt Verloy uit.

Net als in andere sportclubs, blijven ook maneges na de versoepeli­ng wel gebonden aan regels. “Er mogen zo weinig mogelijk mensen worden meegebrach­t, klanten mogen niet blijven plakken of nodeloos rondhangen en de afstandsre­gel van anderhalve meter telt ook tussen ruiters”, vertelt An. “De zadelkamer mag maximum met twee personen betreden worden en de teugels van de manegepaar­den moeten na het rijden ontsmet worden. Hiervoor voorzien wij de nodige middelen. De cafetaria mag enkel betreden worden voor reservatie­s of betalingen – liefst gepast – en er is eenrichtin­gsverkeer. In onze manege betekent dit binnen langs de hoofdingan­g en buiten langs het bierkot.”

Ook privélesse­n zijn weer mogelijk. “Mondmasker­s zijn niet verplicht tijdens het paardrijde­n, maar als je graag eentje draagt, houdt niemand je tegen”, adviseert de manege.

Floor (12) en Kaat (9), de dochters van zaakvoerde­rs An en Pieter, zijn ook blij dat alles weer een beetje in de normale plooi valt. Zelfs de hondjes begonnen zich te vervelen.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Floor (12) met pony Major, An Verloy en rechts Kaat (9) met haar pony Elliot.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Floor (12) met pony Major, An Verloy en rechts Kaat (9) met haar pony Elliot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium