Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We dreigden een ‘echte’ school te worden”

Coronamaat­regelen hebben geen vat op creativite­it freinetsch­ool De T

- JAN AUMAN

De Tuimelaar dreigde door al de coronavoor­schriften erg veel op een traditione­le school te gaan lijken. Maar dat was buiten de creativite­it gerekend van directeur Elke Van der Auwera en haar team. Driekwart van de tijd krijgen de kinderen nu buiten les. Zelfs de rood-witte linten tussen de bubbels vormen geen onoverkome­lijke barrière, zo blijkt.

Vooreerst dit: ook De Tuimelaar, een school die werkt volgens de principes van de Franse pedagoog Célestin Freinet, past de door de overheid opgelegde veiligheid­sregels nauwgezet toe. Maar ze probeert dat op een originele en speelse manier te doen met traditione­el veel interactie met leerlingen en ouders. “We zien er echt wel op toe dat onze kinderen minstens zeven keer per dag hun handen wassen. Om die laatste opdracht plezant te houden, geven we de leerlingen ’s morgens een coronastem­pel die bij iedere wasbeurt wat meer verdwijnt. Als ze naar huis gaan, zijn hun handjes schoon, als bewijs van voldoende ontsmettin­g”, haalt directeur Elke Van der Auwera een voorbeeld van de speelse aanpak aan.

“Dit ‘strenge’ regime betekent natuurlijk voor iedereen een hele aanpassing. Na iedere schooldag maken we nu zelfs rijen om de kinderen op te halen per bubbel. In rijtjes lopen doen we hier anders nooit. De mama’s en papa’s mogen hun kinderen niet meer in de klas afzetten. Dat valt best zwaar. Maar ze blijven zich naar goede gewoonte engageren, ook bij het nu noodzakeli­jke dagelijks dweilen van alle klassen na iedere lesdag. We hebben daarvoor een enthousias­t poetsteam van zes ouders samengeste­ld.”

Maaltafels

De leerkracht­en hadden schrik dat De Tuimelaar met al die regels al te ‘schools’ zou worden. “Onze kinderen zitten normaal niet vaak stil aan een bank in de klas”, vertelt de directeur. “Om die vrijheid maximaal te behouden, gaan we nu zo veel mogelijk met hen naar buiten. We hebben hier gelukkig veel natuur op ons domein. Daar hebben we onze verschille­nde bubbels afgebakend om te spelen, maar ook om in open lucht levend te leren, zoals wij dat noemen.”

“Vanochtend hebben de meisjes en jongens van het tweede leerjaar met

behulp van onder meer rekkers en een hinkelpad de maaltafels aangeleerd. Een andere bubbel was actief in de moestuin en weer andere leerlingen maakten soep van ‘onkruid’. Dat de juffen buiten geen mondmasker hoeven te dragen, is meegenomen.”

Het kringgespr­ek, met telkens een andere leerling als moderator, is een dagelijks weerkerend ritueel in De Tuimelaar. Dat gebeurt per zogenaamde graadklas, waarin leerlingen van bijvoorbee­ld het eerste en tweede leerjaar samenzitte­n.

“Maar zij zijn nu gescheiden in aparte bubbels”, aldus Elke Van der Auwera. “Toch hebben we ook hierop wat gevonden. We hebben de twee groepen naast elkaar gezet in onze ‘buiten’-school. Het is hier stil in de omgeving en dat rood-witte lint houdt gelukkig geen stemgeluid tegen. We beschouwen de scheidings­lijn nu gewoon als de middellijn van onze vertelkrin­g. Dat lint blijkt de creativite­it trouwens wel meer te prikkelen. Er zijn in twee dagen tijd al heel wat spelletjes uitgevonde­n waarin de scheidings­lijn een rol speelt, zonder dat we de regels overtreden. Zo is het een uitdaging geworden om dennenappe­ls uit elkaars zone te roven, al dan niet met behulp van een bezemsteel.”

 ??  ?? Directeur Elke Van der Auwera (rechts) en juf Els Van Esbroeck in de bubbel van het eerste leerjaar, buiten. Ze knutselen een plattegron­d.
Directeur Elke Van der Auwera (rechts) en juf Els Van Esbroeck in de bubbel van het eerste leerjaar, buiten. Ze knutselen een plattegron­d.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De kruidenbak van freinetsch­ool De Tuimelaar is in goede handen van Seppe (8), Roos (8) en de andere leerlingen met groene vingers van het tweede leerjaar.
FOTO'S JAN AUMAN De kruidenbak van freinetsch­ool De Tuimelaar is in goede handen van Seppe (8), Roos (8) en de andere leerlingen met groene vingers van het tweede leerjaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium