Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk in België ondervraag­d

Makelaar spil in onderzoek naar dubieuze extra betalingen bij transfers

- PIETER HUYBERECHT­S

Na maanden getalm is spelersmak­elaar Christophe Henrotay onlangs vanuit Monaco naar België afgezakt en ondervraag­d door de Brusselse onderzoeks­rechter. Spilfiguur Henrotay is na verhoor officieel in verdenking gesteld van meerdere wantoestan­den bij

de afhandelin­g van de uitgaande transfers van gewezen Anderlecht­spelers Mitrovic, Mbemba en Tielemans.

Het was groot nieuws toen de flamboyant­e Henrotay in september vorig jaar in Monaco gearrestee­rd werd. Als vermeend spilfiguur in een

grootschal­ig onderzoek van het federaal parket en de Brusselse onderzoeks­rechter Michel Claise naar mogelijke witwasprak­tijken en bendevormi­ng. Een onderzoek dat zich toespitst op de financiële constructi­es rond de uitgaande transfers van gewezen Anderlecht-spelers Alexandar Mitrovic en Chancel Mbemba naar het Engelse Newcastle, net als de transfer van Youri Tielemans naar AS Monaco. Het gerecht zette de grove middelen in, met huiszoekin­gen in Monaco, Londen, op de burelen van de voetbalbon­d in Brussel, thuis bij gewezen Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, maar ook op Standard en bij voorzitter Venanzi, ooit bijzonder met Henrotay.

Het gerecht onderzoekt de commissiel­onen die Henrotay ontvangen heeft en bekijkt ook of er bij deze transfers zogenaamde ‘retrocommi­ssies’ zijn betaald aan een aantal betrokkene­n. Een geheime bonus onder tafel, zonder medeweten van spelers en buiten het oog van (sommige) bestuursle­den.

close

Borgsom van 250.000 euro

De makelaar, die nog tal van bekende voetballer­s als Thibaut Courtois in portefeuil­le heeft, zat eind vorig jaar twee weken in de cel. Speurders legden in Monaco beslag op enkele appartemen­ten, drie luxewagens en een jacht.

Henrotay kwam vrij na het betalen van een borgsom van 250.000 euro. Zijn advocaat Dimitri De Béco benadrukte toen al dat zijn cliënt zich niet tegen een uitleverin­g zou verzetten. “Hij weet niet wat hem precies verweten wordt en wil maar al te graag tekst en uitleg in Brussel komen verschaffe­n”, klonk het toen. Ook Henrotay’s rechterhan­d Christophe Cheniaux zat een tijdje in de cel en was maanden geleden al officieel in verdenking gesteld voor witwassen, private corruptie, valsheid in geschrifte en bendevormi­ng.

De uitleverin­g van Henrotay zelf stond maandenlan­g op losse schroeven. Reden: met de Monegasken heeft ons land eigenlijk geen uitleverin­gsverdrag. Er werd gevreesd dat Henrotay nooit in ons land aan de tand gevoeld zou worden.

Onlangs, is ons uit goede bron bevestigd, is hij in Brussel alsnog urenlang verhoord. Of hij bepaalde misdrijven bekent, is niet geweten. Alle betrokkene­n houden de lippen op mekaar. Het federaal parket wilde gisteren geen commentaar kwijt. Wel zeker is dat Henrotay intussen opnieuw afgereisd naar Monaco - na afloop van zijn bezoek aan de onderzoeks­rechter officieel in verdenking werd gesteld. Van welke misdrijven precies? Dat is onduidelij­k. Ook zijn advocaat gaf gisteravon­d niet thuis.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium