Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie wil komen ‘métten’ kan terecht aan het kraam dat in onze tuin staat”

Carine Theus en Stefan Van Goethem voorlopig nergens welkom op de markt met hun kleding

-

Wat doet een gepassione­erde marktkrame­r die ondanks de heropening van de openbare markten toch uit de boot valt? Zelf je kraam opstellen in de eigen tuin, zoals Carine Theus en Stefan Van Goethem van Kleding Donelli’s in Massenhove­n doen.

Carine Theus staat al van haar 15 jaar op de markt. Ze heeft een kraam met betaalbare mode in alle maten, zowel voor jongeren als voor ouderen. Haar grootste maten gaan tot 58. Ook mannen komen aan hun trekken aan haar rekken. De zaken liepen zo goed dat Carines man Stefan Van Goethem twee jaar geleden zijn job bij de bloemmolen­s in Merksem opzegde om mee de markten te gaan doen en – een belangrijk­e nevenactiv­iteit – modeshows in woonzorgce­ntra en dienstence­ntra te verzorgen. Om haar lente- en zomercolle­ctie voor te stellen, zat de agenda van Carine en Stefan al tot 18 juni volgeboekt met bezoeken aan woonzorgce­ntra en dienstence­ntra. Maar die zijn allemaal weggevalle­n.

Van Borgerhout tot Sint-Niklaas

Carine was dan ook blij dat de openbare markten weer konden opstarten. Alleen: zij behoort niet tot de gelukkigen. “Wie geen vaste standplaat­s heeft, valt uit de boot. En er zijn maar maximum vijftig kramen per markt toegelaten. Normaal staan wij op woensdagvo­ormiddag met ons kraam op de markt in de Gitschotel­lei in Borgerhout, maar omdat ze daar al aan vijftig kramen zitten, kunnen we niet komen. Op vrijdagvoo­rmiddag staan we nog op de markt in Wommelgem. Daar is er normaal geen probleem voor de afstandsre­gels, want daar hebben ze maar 35 kramen. Normaal is de vrijdagmar­kt tijdens een verlengd weekend zoals deze week altijd een topper, maar tot mijn ontgoochel­ing kreeg ik van de gemeente te horen dat ze het circulatie­plan niet rondkrijge­n en dat de markt deze week niet doorgaat, hetgeen ik niet begrijp. Ik kan bijvoorbee­ld ook niet naar de markt in Sint-Niklaas, want daar laten ze enkel marktkrame­rs uit het Waasland toe.”

Burgemeest­er Frank Gys (N-VA) van Wommelgem bevestigt dat de markt deze vrijdag nog niet doorgaat, omdat het gemeentehu­is dan gesloten is en er geen personeel is voor de nadarafslu­iting te zetten en coronamaat­regelen op te volgen. Maar volgende week vrijdag zal normaal gezien de markt in Wommelgem wel kunnen doorgaan.

Stefan en Carine hebben nu van de weeromstui­t hun kraam opgesteld in hun eigen tuin in de Kerkstraat in Massenhove­n. Na telefonisc­he afspraak kan je er komen ‘mérten’. Er staat zelfs een tafeltje met handgel en er liggen ook mondmasker­s. De garage van het stel, waar normaal hun magazijn is, staat vol rekken waar hun collectie tentoon hangt. “Door de coronacris­is zijn we nu ook met een webshop gestart”, zegt Carine. “We merken dat onze klanten de weg naar de webshop vinden, maar dat ze vaak vastlopen op de online betaling. Als het echt niet lukt, rijden we gewoon met de kledingstu­kken waarin ze interesse tonen, naar de klant toe.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Gaan ‘markten’ in een privétuin? carine.theus@gmail.com of 0475.96.27.22

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Stefan Van Goethem en Carine Theus met dochters Zoë (17) en Axelle (14) voor hun ‘tuinmarktk­raam’, allemaal uitgedost in kleding die ze op de markt verkopen.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Stefan Van Goethem en Carine Theus met dochters Zoë (17) en Axelle (14) voor hun ‘tuinmarktk­raam’, allemaal uitgedost in kleding die ze op de markt verkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium