Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rusthuisbe­woners zien familie eindelijk terug

Tuinhuis wordt babbelbox

-

Woonzorgce­ntrum Den Beuk in Boom startte met een babbelbox, een constructi­e van hout en plexiglas waar bewoners hun familie terugzien. De box is eigenlijk een tuinhuis dat Den Beuk won in een wedstrijd van de firma Cockaerts Tuinhuizen.

Het huisje is ingericht als veilige praat- en ontmoeting­splaats voor rusthuisbe­woners en familie. “Enorm fijn om eindelijk terug mijn moeder te zien. De babbelbox is super, alleen zijn heel wat mensen minder goed horend en misschien niet zo erg spraakzaam meer. Achter die plexiwand kan dat voor sommigen wel een probleem zijn”, denkt Wim Brusselaar­s (55), die zijn 85-jarige moeder Bea Verschuren bezoekt.

“Ik heb alle dagen via de tablet contact gehad met mijn twee zonen. Dat was ook al fijn, maar nu elkaar echt zien is toch speciaal. Hopelijk kan ik nu snel ook mijn andere zoon zien”, zegt ze.

Voorlopig is het bezoek beperkt tot een persoon en dus steeds dezelfde. “We hebben drie locaties waar we bezoekers ontvangen.

Dat is een raam aan de zijde van de afgescherm­de veilige afdeling, zodat deze mensen niet te veel uit hun gekende omgeving moeten. Dan is er de veranda van de cafetaria en uiteraard deze gewonnen babbelbox”, zegt directeur Sarah Boddaert.

Jarige Charline

Vrijwillig­erskoppel Jenny en André doen mee de opvang en de begeleidin­g bij het initiatief. “Maandag is onze vrijwillig­ersdag. Wij doen samen al meer dan twintig jaar vrijwillig de toog van de cafetaria”, legt Jenny uit. Ze voegt er aan toe dat het eerste bezoek in de babbelbox maandagoch­tend voor de jarige 94-jarige Charline Verhoeven was. “Amai wat een verrassing, dat ik met mijn verjaardag mijn familie terugzie”, was haar eerste reactie.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Bea Verschuren krijgt bezoek van haar zoon Wim in de veilige babbelbox. Karine van het animatiete­am staat klaar voor een helpende hand.
FOTO JAN BOEY Bea Verschuren krijgt bezoek van haar zoon Wim in de veilige babbelbox. Karine van het animatiete­am staat klaar voor een helpende hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium