Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plantinlaa­n en Veldstraat ‘geknipt’

Gedaan met sluipverke­er in grensgemee­nte Putte

- ERIK VANDEWALLE

Een knip in de Plantinlaa­n en de Veldstraat maakt sluipverke­er tussen Nederland en België in Putte zo goed als onmogelijk. De ingrepen worden gedragen door de wijkbewone­rs en na zes maanden geëvalueer­d. Aan het einde van de zomervakan­tie gaat de maatregel in, als onderdeel van een globaal verkeerspl­an voor Stabroek.

Vorig jaar lanceerde Stabroek project 30-50. Dat moet in alle wijken van de gemeente de verkeersle­efbaarheid verhogen. De wijk rond de Plantinlaa­n en de Veldstraat in Putte werd het proefproje­ct van actieplan 30-50. “Of je 30 of 50 per uur mag rijden hangt onder meer af van de functie van de wijk”, zegt mobiliteit­sschepen Sarah Demartelae­re (N-VA). “In woonstrate­n en schoolomge­vingen wordt 30 per uur de regel. In de bebouwde kom of woonwijken met doorgaand verkeer is 50 per uur toegelaten.”

In de buitengebi­eden, meestal gewestwege­n, blijft 70 per uur toegelaten. “Maar het draait om meer dan snelheidsb­eperkingen. Waar mogelijk komen fietsstrat­en. Dat houdt in dat auto’s altijd voorrang moeten geven aan tweewieler­s”, zegt de schepen.

Doortasten­d

De meest doortasten­de maatregele­n worden genomen in de Plantinlaa­n en de Veldstraat. Die twee straten zijn erg geliefd als sluipwegen naar Nederlands Putte. Nu al is het sluipverke­er in de Plantinlaa­n zwaar teruggeval­len. Dat komt omdat een container op het einde van de Plantinlaa­n de doorsteek naar Nederland blokkeert en dat heeft dan weer alles te maken met het sluiten van de grens. In de Plantinlaa­n komt er een knip ter hoogte van huisnummer­s 27-28B. Er blijft wel een doorgang voor fietsers en voetganger­s. De Veldstraat krijgt zijn knip ter hoogte van huisnummer­s 92/94 en 101/103. Ook hier kunnen zwakke weggebruik­ers zonder problemen passeren. Meteen worden de twee straten opgenomen in de zone 30. Bij festivitei­ten waarbij de twee straten onderdeel worden van een omleiding, kunnen de knippen tijdelijk worden verwijderd. De Kleine Lepelstraa­t en de toegangswe­g naar ontmoeting­scentrum ’t Kalf krijgen het statuut van fietsstraa­t.

Na de zomervakan­tie

“Graag hadden we deze maatregele­n zo snel mogelijk ingevoerd”, zegt Stabroeks burgemeest­er Rik Frans. “Maar door corona is er vertraging in de uitvoering. Zoals nu alles evolueert, hoop ik dat de maatregele­n in de wijk tegen het einde van de zomervakan­tie uitgewerkt zijn. Dan geldt in heel de Putse wijk een maximumsne­lheid van 30 per uur. Na proefperio­de van een half jaar volgt een evaluatie en kan er aangepast of bestendigd worden.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De Plantinlaa­n: tot nu nog steeds een ‘makkelijke’ binnenweg naar Nederland of het wandel- en fietsgebie­d Moretusbos.
FOTO ERIK VANDEWALLE De Plantinlaa­n: tot nu nog steeds een ‘makkelijke’ binnenweg naar Nederland of het wandel- en fietsgebie­d Moretusbos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium