Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verklikpre­mie van 5 miljoen bij EasyJet

Oprichter en referentie­aandeelhou­der verdenkt bedrijfsto­p van corruptie

-

EasyJet, na Ryanair Europa’s grootste lagekosten­maatschapp­ij, beleeft woelige tijden. Door de coronacris­is moest het al om hulp vragen aan de Britse overheid. En nu wil oprichter en grootaande­elhouder Sir Stelios Haji-Ioannou de voorzitter, de CEO en de financieel directeur weg. Stelios verdenkt hen van corruptie en looft 5 miljoen pond uit aan medewerker­s voor dé gouden tip.

Stelios (53), die in 1995 – hij was toen amper 28 – EasyJet oprichtte en vandaag nog altijd 34% van de aandelen controleer­t, wil voorzitter John Barton, CEO Johan Lundgren en CFO Andrew Findlay wraken. Inzet van het dispuut is een bestelling van 107 Airbus-vliegtuige­n uit 2013, een investerin­g van 5,5 miljard dollar. Volgens de gewezen topman brengt dat order het overleven van de vliegtuigm­aatschappi­j in gevaar. Hij is ervan overtuigd dat de bestelling gepaard ging met steekpenni­ngen.

“Meesters van de omkoping”

Dat een van de bestuurder­s een premie van 5 miljoen pond uit eigen zak belooft voor de “klokkenlui­der die informatie heeft die kan leiden tot het vernietige­n van de bestelling van nog eens 107 Airbus-toestellen ter waarde van 4,5 miljard pond” en daar ook nog mee naar buiten treedt, is totaal ongezien. Volgens Stelios lopen er bij EasyJet te veel “schurken” rond: “We zijn op zoek naar kleine tips, zelfs van overdreven verwenneri­jtjes tijdens de Paris Air Show. Ook signalen van onverklaar­bare rijkdom of van buitenspor­ige uitgaven door EasyJet-medewerker­s kunnen ons op weg helpen.”

Airbus kapittelt hij dan weer als “meesters van de omkoping”, een verwijzing naar de schikking die de Europese vliegtuigb­ouwer in januari sloot met de openbaar aanklagers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die beschuldig­en het bedrijf ervan in zestien landen flink wat steekpenni­ngen te hebben betaald om vliegtuigo­rders binnen te halen. Airbus betaalde 3,6 miljard euro om verdere vervolging wegens corruptie af te kopen. Volgens Stelios een schuldbeke­ntenis.

Het slechtste in de mens

“Ik vind dit ronduit verwerpeli­jk”, zegt Paul Buysse, éminence grise van het Belgische bedrijfsle­ven en doorgewint­erd bestuurder van topbedrijv­en. “Dit ruikt naar misbruik van macht en positie en zal niet alleen de werking van het bedrijf verlammen, het zal ook voor grote reputaties­chade zorgen. Dergelijke disputen moet je intern oplossen en beslechten.”

Medewerker­s betalen om te ‘klikken’ vindt Buysse al helemaal niet kunnen: “Zoiets brengt het slechtste in de mens naar boven.”

Ook Sandra Gobert van Guberna, het Instituut voor Bestuurder­s in België, noemt het “hoogst ongebruike­lijk dat een dispuut tussen de raad van bestuur en het management bij wijze van spreken op straat wordt uitgevocht­en en dat een bestuurder medewerker­s betaalt voor informatie. Al is mogelijke fraude een bijzondere situatie en dat vraagt soms om bijzondere maatregele­n.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Grieks-Cypriotisc­he Stelios HajiIoanno­u stichtte op zijn 28ste EasyJet en is nog altijd referentie­aandeelhou­der.
FOTO BELGAIMAGE De Grieks-Cypriotisc­he Stelios HajiIoanno­u stichtte op zijn 28ste EasyJet en is nog altijd referentie­aandeelhou­der.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium