Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bedankt dat we weer in de Zoo mogen zijn”

Abonnees door het dolle heen bij heropening Antwerpse dierentuin

- REBECCA VAN REMOORTERE

Gorilla Mambele is hoogzwange­r, de kleinste spruit van de gorilla’s Thandie is ondertusse­n flink gegroeid en de tuinen van de dierentuin staan in volle bloei. De vaste bezoekers van de Antwerpse Zoo hebben de laatste weken heel wat moeten missen. Maandag al vroeg in de ochtend stonden ze voor de deur voor een langverwac­ht weerzien met dieren en verzorgers. “Mijn zus mocht al naar school, maar ik nog niet, dus komen we naar de Zoo”, zegt Ayco (9).

is in die paar weken tijd serieus gegroeid, ik schrik ervan.” Monique Heylen (57) heeft haar camera vast en neemt foto’s van de gorilla’s achter het raam, vooral van de jongste telg Thandie. “Ik deel alle foto’s op mijn Facebookpa­gina”, zegt ze. “De voorbije weken deelde ik foto’s van voor de lockdown om toch nog dicht bij de dieren te staan. Ik hield ook dagelijks de socialemed­iakanalen van de Zoo in de gaten om niets te missen. Normaal kom ik hier drie keer per week. Het waren twee lange maanden zonder de dieren.”

De bezoekers hebben de dieren duidelijk gemist, maar ook voor de dieren is het opnieuw wennen met al die toeschouwe­rs. “We merken vooral bij de chimpansee­s een veranderin­g in het gedrag”, stelde verzorger bij de mensapen Yoran Jochems vast. “De voorbije week trokken ze meer naar elkaar toe en was er meer interactie tussen de dieren onderling. Er werd ook meer gepaard: dat gaat blijkbaar makkelijke­r zonder pottenkijk­ers. Maar vandaag stonden een paar apen wel meteen vlak bij het raam om naar de eerste bezoekers te turen.”

Eerste rij

Alleen abonnees zijn de eerste twee weken welkom en die moeten op voorhand hun bezoek reserveren. Op zo’n zonnige dag als maandag was het waarschijn­lijk nog nooit zo rustig in de dierentuin: elke bezoeker had plaats op de eerste rij. “We mogen volgens de coronamaat­regelen nu nog maar 30% van het totaal aantal bezoekers toelaten. Om te oefenen heetten we op de openingsda­g van dat aantal nog maar de helft welkom, goed voor ongeveer 1.500 bezoekers. De komende dagen wordt het dus nog iets drukker”, zegt commerciee­l directeur Anja Stas.

Zoobezoek ziet er dus iets anders uit dan voordien. Er zijn looprichti­ngen aangeduid in het park, bezoekers moeten in de binnenverb­lijven verplicht een mondmasker dragen en de restaurant­s zijn alleen open voor takeaway. Maar de dieren, die zitten gewoon nog op post en dat is het belangrijk­st.

We wandelen met woordvoers­ter Ilse Segers door de tuin. Aan het pinguïnpav­iljoen wordt ze spontaan aangesprok­en door Yolande (86). “Proficiat met de opening, jullie hebben het fantastisc­h gedaan”, zegt ze geëmotione­erd. “Ik vreesde dat het gedaan was met de Zoo. Ik heb de dieren en de verzor“Ze gers heel erg gemist.” Yolande komt in normale tijden elke dag naar de dierentuin. Ze drinkt dan een koffie en eet een warme wafel bij de flamingo’s. “Een tiental jaar geleden heb ik mijn eerste abonnement gekocht. Ik zat toen in een zware dip. De Zoo is de beste therapie die er is. De Zoo is mijn alles.”

“Toch liever naar school”

Een heel kleine minderheid van de bezoekers zou eigenlijk nog liever ergens anders zijn vandaag. Dat geldt bijvoorbee­ld voor Ayco (9). “De zus mocht wel naar school en Ayco kan ook niet wachEen ten om haar klasgenoot­jes terug te zien. Ze zou dus liever op school zitten”, zegt mama Enid (32). “Maar dit is ook heel leuk hoor”, vult Ayco haastig aan. “Ik kom heel graag naar de Zoo, vooral de apen vind ik leuk om naar te kijken. Nu ga ik mama nog overtuigen om een ijsje te kopen.”

Ook Maxim (4) zou graag terug naar school gaan, maar de Zoo, daar keek hij ook heel erg naar uit. Hij heeft een rugzakje bij in de vorm van een olifant en op zijn T-shirt staan olifanten en giraffen. “Hij is al wakker van 6u omdat hij wist dat we vandaag eindelijk terug naar de dierentuin konden gaan”, zegt papa Philippe Hermans (50). “Daar heeft hij lang op moeten wachten. Hij wil nu vooral naar de uitgang gaan, want in het winkeltje krijgt hij altijd een pluchen diertje van ons. En donderdag gaat Maxim al met de mama naar Planckenda­el.”

De bezoekers houden zich allemaal keurig aan de regels. Op de banken wordt maar even uitgerust op veilige afstand en de speeltuine­n blijven leeg. Als er toch iets misloopt, staan er tientallen corona-stewards klaar om alles in goede banen te leiden. Die hebben het gelukkig voornameli­jk druk met een praatje slaan met de bezoekers. Aan de uitgang stoppen twee dames bij de steward met dienst. “Het was fantastisc­h, jullie hebben het ongeloofli­jk goed georganise­erd hier. Het is rustig in het park en iedereen houdt afstand. Bedankt, we zijn blij dat jullie terug zijn”, klinkt het vrolijk.

Yolande Bezoekster “De Zoo is de beste therapie die er is.”

Philippe en Maxim Bezoekers “Maxim keek zo hard uit naar dit bezoek en was al om 6u wakker.”

Enid en Ayco Bezoekers “Ik ga nu nog mama overtuigen om een ijsje te kopen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Kleine Thandie is in twee maanden tijd flink gegroeid.
FOTO'S PATRICK DE ROO Kleine Thandie is in twee maanden tijd flink gegroeid.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Duim omhoog: bezoekers zijn ook bij het verlaten van het dierenpark nog enorm opgetogen met de heropening van de Zoo.
FOTO PATRICK DE ROO Duim omhoog: bezoekers zijn ook bij het verlaten van het dierenpark nog enorm opgetogen met de heropening van de Zoo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium