Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Faris Haroun

blijft: “Alleen in een ideale wereld speel je tien jaar met dezelfde ploeg”

- DIEDERIK GEYPEN

Bolat weg, Bölöni idem dito. Wat met Mbokani? Er zijn geen zekerheden meer op de Bosuil. Of toch? Faris Haroun (34) is vooralsnog niet van plan de Great Old te verlaten. Net als wij is de kapitein razend benieuwd naar het Antwerp 2.0. “De kaarten worden opnieuw geschud, maar daar maak ik mij niet langer druk over.”

De zon schijnt volop in Schilde, waar Faris Haroun en zijn Australisc­he vriendin Katie (29) sedert vorig jaar hun intrek hebben genomen. De zomerse temperatur­en maken de ramadan er niet eenvoudige­r op voor de Brusselaar met Tsjadische roots. Bovendien heeft hij zijn handen vol met de afwerking van de babykamer. Over enkele weken wordt Haroun voor de tweede keer papa. Zoontje Zayd (3) krijgt er een zusje bij. “Ik ben volop met de inrichting bezig. Kasten in elkaar steken, de muren decoreren, dat soort dingen. Tussendoor doe ik ook de inkopen. Om geen onnodige risico’s te nemen ben ik sinds de competitie­stop niet meer op de club gaan trainen, ook al mocht dat opnieuw.”

Het seizoen zit er definitief op. Tevreden met de afloop en bijhorende vierde plaats?

“Er was geen andere optie, lijkt mij. Nu al hervatten, zoals in Duitsland vorig weekend gebeurde, kon gewoon niet. Ook al had ik die laatste speeldag van de reguliere competitie nog graag betwist. Het is een cliché, maar iedereen kijkt naar zijn eigen ploeg. Onze vierde plaats stond al vast, terwijl een derde en zelfs een tweede plek op de slotspeeld­ag nog mogelijk waren geweest. Dan hadden we nu misschien al dat ticket voor de groepsfase van de Europa League op zak.”

Waasland-Beveren zit met grotere zorgen. Het is tot degradatie veroordeel­d. Wat vind je daarvan?

“Da’s natuurlijk een gevoelig thema. Ik ken veel spelers bij WaaslandBe­veren, en de financiële gevolgen kunnen best groot zijn. Maar iedereen tevredenst­ellen lukte ook niet, denk ik. Niemand laten zakken en naar een competitie van achttien of meer evolueren was volgens mij niet het beste plan, in functie van het niveau van het Belgische voetbal. Een format met zestien teams en playoffs vind ik nog steeds het beste.”

Ook over de bekerfinal­e bestaat nog veel onzekerhei­d.

“Die zal, indien ze er al komt, niet meer hetzelfde zijn zonder publiek.

(zucht) De trainer die ons naar de finale loodste, is weg, net als verscheide­ne spelers. Vooral voor hen vind ik het spijtig.”

Het was de voorbije dagen druk aan de uitgang van de Bosuil.

“We zitten weer in die typische peri

“Bölöni gaf me drie jaar lang veel vertrouwen. Een eventuele bekerfinal­e zonder hem spelen zal raar aanvoelen. Dit moest zíjn apotheose worden.”

‘‘Of spelers nu einde contract zijn of nog drie jaar vastliggen: in voetbal weet je dat een vertrek altijd kan. Maar dat van Bolat ligt bij mij toch gevoelig.”

Faris Haroun Antwerp

ode in het jaar, hé. Of spelers nu einde contract zijn of nog drie jaar vastliggen: in voetbal weet je dat zulke dingen gebeuren. Maar het vertrek van Sinan (Bolat, red.) ligt bij mij toch gevoelig.”

Leg uit.

“Sinan was sinds de terugkeer naar 1A een van de fundamente­n van onze ploeg. Ik kan me natuurlijk niet uitspreken over wat er zich boven in de bestuurska­mer heeft afgespeeld, maar iemand als Sinan verliezen is op zowel sportief als menselijk vlak een gemis.”

Naast Bolat dreigt met Mbokani een andere sleutelpio­n te vertrekken.

“Dat is de keerzijde van de medaille: hoe beter je presteert, hoe groter de interesse, hoe aanlokkeli­jker de voorstelle­n én hoe moeilijker het is om bepalende spelers te houden.”

Mbokani wil graag voor twee jaar verlengen, maar ondertusse­n lonkt China. Begrijp je zijn ongeduld?

“Het is normaal dat hij voor zijn gezin de beste situatie wil creëren.”

Denk je dat hij zal bijtekenen?

“Vorige zomer had ik voorspeld dat Mbo zou vertrekken, en is hij toch gebleven. (lacht) De sportieve cel weet hoe belangrijk hij is voor de club, en zal vermoedeli­jk alles uit de kast halen om hem te houden.”

Veel zal misschien ook afhangen van de nieuwe coach en diens spelsystee­m?

“Met zijn kwaliteite­n past Mbo in verschille­nde systemen. Zijn opdracht blijft dezelfde: scoren, en dat zal hij nooit verleren.”

Was je verrast door het vertrek van coach Laszlo Bölöni?

“Gezien de goeie resultaten en het feit dat hij niet eerder had bijgeteken­d, voelde ik deze beslissing aankomen. We moeten ze respectere­n. Tijd voor een nieuw pad, andere ideeën.”

Jullie band was innig. Bölöni maakte jou kapitein na het vertrek van Frédéric Duplus.

“Weet je, een coach

met de leeftijd van Laszlo (67, red.) zou doorgaans niet openstaan voor vernieuwen­de ideeën, maar hij wel. Als je zijn redenering niet helemaal volgde, was hij niet te beroerd om met mij, of met Lior (Refaelov,

red.) of Mbo in discussie te gaan. Laszlo gaf me drie jaar lang veel vertrouwen. Een eventuele bekerfinal­e zonder hem spelen zal raar aanvoelen. Dit moest zíjn apotheose worden.”

Gezien die vertrekker­s, vrees je niet alleen achter te blijven bij het nieuwe Antwerp?

“Ach, het scheelde geen haar of ik was vorig jaar al weg, nog vóór iedereen. (lacht) In een ideale wereld speel je tien jaar met dezelfde ploeg en gaat alles goed, maar zo werkt het natuurlijk niet. Spelers en club kijken naar hun eigen belangen. Als die niet langer hand in hand gaan, stopt de samenwerki­ng. Ik heb er vertrouwen in dat het bestuur net als de voorgaande jaren een competitie­ve kern samenstelt.”

De komst van een nieuwe trainer zal heel wat veranderin­g teweegbren­gen.

“Dat is voor elk individu anders. Spelers die minder aan spelen toekwamen, kunnen nu weer openbloeie­n, terwijl anderen misschien op de bank verzeild geraken. De kaarten worden opnieuw geschud, maar daar maak ik me op mijn leeftijd niet meer druk over. Op basis van wat ik gepresteer­d heb, weet de nieuwe coach dat ik in verschille­nde systemen aan mijn trekken kom. Ik zal wel horen wat zijn ideeën zijn.”

Stel de fans eens gerust door te zeggen dat je sowieso blijft.

“Dat is gevaarlijk. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn carrière bij Antwerp zou afsluiten, en toch was ik vorige zomer bijna weg. (lacht) Mijn hoofd staat zeker niet naar vertrekken. En eens de coronacris­is min of meer achter de rug is, kunnen we rond de tafel gaan zitten om de toekomst te bespreken. Ik heb nog een contract voor één seizoen. Daar wil ik graag een vervolg aan breien, op en later naast het veld.”

Gaat de coronabaar­d er dan af als je met Luciano D’Onofrio gaat onderhande­len?

(Schiet in de lach) Neen, alleen wanneer we de bekerfinal­e winnen!

(Waarna serieus) “Het is eigenlijk een ramadanbaa­rd, al geef ik toe dat ik hem al liet groeien van toen we in

lockdown gingen. Nog vier dagen (op 23 mei eindigt de ramadan,

red.), dan ga ik opnieuw naar de kapper.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Haroun, gisteren met zoontje Zayd. “Ik heb nu eigenlijk een ramadanbaa­rd, al geef ik toe dat ik hem al liet groeien van toen we in lockdown gingen.”
FOTO KOEN FASSEUR Haroun, gisteren met zoontje Zayd. “Ik heb nu eigenlijk een ramadanbaa­rd, al geef ik toe dat ik hem al liet groeien van toen we in lockdown gingen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium