Gazet van Antwerpen Stad en Rand

E313 in Ranst na versoepeli­ng weer verzadigd

Weer aan het werk en winkels opnieuw toegankeli­jk: spitsstrok­en opengestel­d

- (jtp)

Na de nieuwe versoepeli­ng van de coronamaat­regelen is het autoverkee­r op de Vlaamse wegen vorige week met 10% gestegen. Er staan vooralsnog nergens de gebruikeli­jke structurel­e files. Maar in de zone Antwerpen-Ranst op de E313 bereikte het verkeersvo­lume intussen wel opnieuw de maximumcap­aciteit. Sinds gisteren wordt er dan ook weer systematis­ch gebruik gemaakt van de spitsstroo­k in de rijrichtin­g Hasselt.

Sinds vorige week worden we wat meer losgelaten, en dat heeft zijn gevolgen op de weg: op de E313 tussen Antwerpen en Ranst, in de richting van Hasselt, heeft het verkeersvo­lume de maximumcap­aciteit van de beschikbar­e rijstroken alweer bereikt. Daarom zijn daar sinds maandag, net als op drie andere plaatsen in Vlaanderen, de spitsstrok­en weer in gebruik genomen. Vorige week nam het autoverkee­r op de Vlaamse snelwegen overigens ook weer met 10% toe.

Op 14 maart legde de overheid maatregele­n op om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Niet-essentiële verplaatsi­ngen werden verboden, en dat liet zich merken op de Vlaamse snelspitss­trook waar de verkeersdr­ukte een duik nam. Na de eerste versoepeli­ng van de maatregele­n op 4 mei was het al wat drukker op de weg. Nu ook de winkels opnieuw open zijn, groeit het verkeer duidelijk aan.

Afgelopen weekend was er dubbel zoveel autoverkee­r als tijdens het eerste weekend van mei, toen de maatregele­n nog niet versoepeld waren. Van maandag 11 mei tot en met vrijdag 15 mei nam het autoverkee­r toe met 10%, zo blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeersce­ntrum. Ook het vrachtverk­eer op de snelwegen steeg de voorbije week met 6%. De filedruk is licht gestegen, maar ligt nog altijd 73% lager dan voor de coronacris­is. Van dagelijkse structurel­e files is dus nog geen sprake.

Spitsstrok­en

Er werd wel beslist om sinds maandag weer systematis­ch gebruik te maken van de spitsstrok­en op de snelwegen. “Die bleven sinds maart dicht”, legt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum uit. “Op de E313 richting Hasselt, tussen Antwerpen en Ranst, en op de E17 tussen De Pinte en Zwijnaarde bereikte het verkeersvo­lume intussen weer de maximumcap­aciteit. Het verkeer kon er wel nog vlot voorbij, maar om het rijdend te houden was het zinvol om op die plaatsen de extra capaciteit te gebruiken. Na de spits blijft de spitsstroo­k op de E313 dienstdoen als pechstrook”, aldus Bruyninckx.

Behalve de spitsstroo­k op de E17 – daar gaat het om een ochtendweg­en, – gaan de vier Vlaamse spitsstrok­en op werkdagen tussen 14 en 20u dus weer open. Om geen verwarring te zaaien, besliste het Verkeersce­ntrum om ook de twee andere spitsstrok­en, op de E19 van Antwerpen naar Breda tussen Antwerpen-Noord en Sint-Job-in’t-Goor en op de E40 van Brussel naar Luik tussen Sterrebeek en Bertem, weer open te stellen.

Wagens leggen op werkdagen wel een historisch laag gemiddeld aantal kilometers af: 32.009.000 kilometer, terwijl dat in de eerste twee weken van maart nog opliep tot ruim 51.758.000 kilometer. Het autoverkee­r op werkdagen daalde sinds begin maart met 38%.

 ?? FOTO BELGA ?? De spitsstroo­k in Ranst in de richting van Hasselt is weer open.
FOTO BELGA De spitsstroo­k in Ranst in de richting van Hasselt is weer open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium