Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fors minder buikgriep en oorontstek­ingen

-

De coronamaat­regelen zoals afstand houden en veel vaker je handen wassen doen het aantal gevallen van buikgriep en oorontstek­ingen enorm dalen. “Als we nu volhouden met die betere hygiëne en we sneller thuisblijv­en wanneer we ons ziek voelen, houden we die cijfers ook in de toekomst veel lager”, beklemtone­n de Vlaamse huisartsen.

In Nederland zijn er al exacte cijfers geweten. Daar daalde het aantal vastgestel­de gevallen van buikgriep sinds de lockdown met de helft, bij peuters zelfs met 70 tot 80%. Hetzelfde geldt voor oorontstek­ingen, die traditione­el vaak starten via een snotvallin­g. Volgens het Nederlands­e gezondheid­sinstituut Nivel zijn er per week gemiddeld zo’n 500 gevallen per 100.000 peuters. Nu ligt dat getal eerder rond de 100.

Plotsklaps­e daling

In ons land monitort gezondheid­sinstituut Sciensano op wekelijkse basis het aantal consultati­es bij de huisarts wat acute diarree betreft. En ook die grafiek toont aan dat, sinds de lockdown begin maart, het aantal gevallen daarvan plotsklaps fors daalde.

“Het is de logica zelve dat infec- tieziekten zoals onder meer buikgriep nu veel minder voorkomen”, zegt Roel Van Giel, huisarts en tevens voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica. “Mensen zitten door de lockdown veel minder dicht op elkaar. Scholen zijn ook dichtgegaa­n. Er is veel meer aandacht voor hygiëne, denk aan de richtlijne­n rond het regelmatig wassen van de handen. Ik vermoed ook dat mensen die zich in deze periode ziek voelden ook effectief thuis bleven. En dat maakt dat er veel minder mensen aangestoke­n worden door deze infecties dan normaal.”

Telewerken

Van Giel hoopt dat we die cijfers ook in de toekomst zo laag kunnen houden. “Door inspanning­en als handhygiën­e vol te houden en door effectief thuis te blijven of thuis te telewerken wanneer we ons ziek voelen. We hebben nu geleerd dat dat lukt. Artsen geven die raad al jaren, maar er werd tot dusver zelden geluisterd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium