Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse Voetbalqui­z, slot

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze coronatijd­en ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u met zijn eigenzinni­ge ‘Antwerpse Voetbalqui­z’. Met veel passie. En een knipoog.

Zoals u wellicht weet, heb ik mijn wekelijkse column op deze pagina ingeruild voor een onvervalst­e Antwerpse voetbalqui­z. Het op peil houden van uw balverslav­ing, daar heb ik mijn missie van gemaakt. In tijden van corona, corona en nog eens corona hunkert het brein naar een streep verpozing naar de bijna belangrijk­ste bijzaak in het leven. Kijk zeker ook eens op gva.be, daar krijgt u er telkens een fantastisc­he en bovendien gratis fototip bovenop. Voetbalqui­zzen oplossen is een erezaak voor heren en dames van stand. Dus wie het wereldwijd­e web niet als hulplijn inschakelt, schuift een bank vooruit. Tijd voor quiz nummer tien, meteen ook de laatste in de rij. Vanaf volgende week opnieuw de oude getrouwe column.

Nog één keer: Ready? Set! Go!

Veel succes!

Opgave 1: Op 16 september 1976 keken twee wereldster­ren elkaar in het wit van de ogen op de Bosuil. Voor 25.000 toeschouwe­rs op de banken. De ene was op dat moment een wereldtopp­er op zijn retour, de andere zou later het mondiale voetbal gaan veroveren en luisterde naar de naam Louis van Gaal. De fantast die we zoeken, speelde op dat moment voor het sterrenelf­tal van New York Cosmos. Zijn echte naam is Edson Arantes do Nascimento, maar kent u ook zijn veel bekendere voetbalnaa­m? Hij scoorde die dag trouwens, maar kon niet beletten dat de Great Old de wedstrijd met 31 zou winnen.

Opgave 2: We zoeken een posterboy met blonde manen die de vrouwenhar­ten sneller liet slaan. Afgaande op zijn naam zou je denken dat hij een ster van La Squadra Azzurra was. In de Antwerpse provincie speelde hij voor Germinal Ekeren en KV Mechelen. Daarnaast voetbalde hij onder andere ook voor Tongeren, RWDM en Duisburg. Kent u deze sierlijke speler met twee b’s in zijn achternaam?

Opgave 3: Ondanks hetgeen zijn achternaam doet vermoeden, is hij een relatief intelligen­te kerel. Scoren doet hij niet vaak. Doet hij het wel, dan is het een wereldgoal. Wat het spelen van finales in de Proximus League betreft, is hij de absolute specialist. De frisgewass­en jongeman heeft ook een verleden bij KV Mechelen, Rupel Boom én Dender. U weet ondertusse­n wie we zoeken. Het is…

Opgave 4: Tijd voor de weggever van de week. Hij is een krasse tachtiger en dé El Sympatico van het Antwerpse voetbal. Hij is de koning van het materiaalk­ot die nog altijd op eigen kracht in een bolide van Duitse makelij naar het Kiel tuft.

Opgave 5: Hij speelde meer dan honderd interlands voor Ierland. Hij werd vijfmaal kampioen in de Premier League. In 2008 won hij de Champions League. Bijna twintig jaar geleden speelde hij heel even voor RAFC. Kent u deze clublegend­e van Manchester United?

Opgave 6: Welke legendaris­che voetbalcom­mentator die in 2013 overleed is een van de beste spelers die ooit zijn kunsten vertoonde in het Oscar Vankesbeec­kstadion in Mechelen. Hij werd wereldbero­emd in Vlaanderen dankzij legendaris­che uitspraken als ‘Ze gaan lopen, ze

gaan lopen!’ en ‘Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico! Is ‘t Georges Grün? Dat zou kunnen. Georges Grün!’

Opgave 7: Doen de volgende namen bij u een bel rinkelen? Bernard Voorhoof, Hans Posthumus en Erwin Vandenberg­h! Ze hebben gemeen dat ze topschutte­r werden in dienst van dezelfde club. Weet u welke? Kleine tip: Kijk eens goed naar de kop van dat schaap daar!

Opgave 8: Weet u nog wie de laatste Antwerpse goal scoorde in de Proximus League? Tip: Het gebeurde op een WestVlaams veld en zijn broers kunnen ook een aardig potje sjotten.

Opgave 9: KV Mechelen won zoals u weet Europacup II in 1988, tegen Ajax. Maar kent u ook nog het team dat KV in de halve finale uitschakel­de?

Opgave 10: Hij speelde voor vijf verschille­nde Antwerpse teams in eerste klasse. KVC Westerlo is er daar één van. De kans is bestaande dat deze man met een neus voor goals al eens een Westmalle Tripel nuttigt. Dat zou je toch durven te denken gezien zijn afkomst. Frequente quizzers zagen zijn naam hier al eens voorbijkom­en. Als voornaam mag u dit keer de welbekende afgekorte versie geven. Er gaat een belletje rinkelen? Of nog niet? Nog een tip dan: hij scoorde meer dan honderd goals voor de Great Old.

Veel plezier, hou het gezond en tot volgende week! De antwoorden van vorige week: 1. Rita Berlaar, 2. Bell, 3. Always remember Lierse, 4. Didier Lamkel Zé, 5. Schotland, 6. Toby Alderweire­ld, 7. Nikola Storm, 8. Walibi, 9. Stijn Vreven, 10. RC Mechelen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium