Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ervaring blijft nodig”

Coronacris­is dreigt roet in het eten te gooien voor oudere renners, Serge Pauwels (36, team CCC) blijft optimistis­ch

- WERNER BOURLEZ

Amper kunnen koersen in onzekere financiële tijden voor de wielerteam­s: wie einde contract is, begint nerveus te worden. Want de kansen om een verlenging of transfer te versieren, worden kleiner. Zeker voor renners van wie de carrière voor het grootste deel achter de rug ligt. Het ervaren trio Serge Pauwels-Iljo Keisse-Jürgen Roelandts zal moeten vechten voor zijn plaats.

“Je zorgen maken in deze situatie helpt niet”, stelt naar de kust uitgeweken Antwerpena­ar Serge Pauwels (36), prof sinds 2006.

“Al komt daar voor mij ook de onzekerhei­d bij over het voortbesta­an van het team (CCC verkeert in financiële problemen en zou volgend jaar stoppen als hoofdspons­or. Voor de rest van dit seizoen moeten de renners ook inleveren, red.). Het is aan het team om te communicer­en, maar de toekomst ziet er wel beter uit. En het seizoen moet nog starten, zo bekijk ik het. Hopelijk kan ik nog vijftig koersdagen bijeenspro­kkelen. Dat zijn genoeg kansen om te tonen dat ik nog niet versleten ben. Ik hoop dat ik de Tour en de Vuelta kan rijden. Al moeten we wel beseffen dat het seizoen veel compacter zal zijn, met weinig ruimte om te rusten. Wie geblesseer­d raakt, heeft weinig tijd om te genezen.”

“Ik wil volgend jaar nog koersen, laat dat duidelijk zijn. Ik train goed en verzorg mij, zodat ik klaar zal zijn als er weer competitie is. Ik heb geen manager, ik verzorg zelf de contacten met de ploegen. Maar er zijn nog geen onderhande­lingen bezig, ik concentree­r mij op de komende wedstrijde­n. Er is ook nog veel onduidelij­kheid rond de ploegen, en niet alleen de mijne. Ik geloof nog altijd dat ik volgend jaar voor hetzelfde team kan uitkomen. Maar wie zegt dat bijvoorbee­ld Deceuninck-Quick-Step volgend seizoen nog bestaat? Welk bedrijf gaat volgend jaar nog willen betalen voor sportspons­oring? Er zijn er die fameus gaan moeten besparen om te overleven.”

“Niet alleen ik, maar de meeste renners die einde contract zijn, zullen nog moeten wachten. En misschien zal er qua salaris weinig ruimte zijn om te onderhande­len. Maar geld is niet mijn drijfveer. Ik koers nog altijd heel graag. Normaal gezien was ik rond deze tijd, zoals ieder jaar, op stage geweest in Lucca. Samen met het gezin. Ik weet niet of het dit jaar nog kan, ik besef wel dat het allemaal niet zo vanzelfspr­ekend is. Maar ik ga er alles aan doen om ook volgend seizoen nog prof te zijn en te bewijzen dat ik nog van waarde ben. Ik word 37, maar ervaring is nodig in een peloton dat steeds jonger wordt. De jeugd heeft begeleidin­g nodig.”

“Er is nog veel onduidelij­kheid. Wie zegt dat bijvoorbee­ld Deceuninck-Quick-Step volgend seizoen nog bestaat?” Serge Pauwels Team CCC

 ?? FOTO RR ?? Serge Pauwels en Ine met dochtertje­s Odile en Marcelle.
FOTO RR Serge Pauwels en Ine met dochtertje­s Odile en Marcelle.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium