Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedgekeur­d door de reigers

- ERIK VANDEWALLE

Blijf in je kot. Maar als de muren op je af dreigen te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Let wel: met maximaal twee, of met de inhuizige familie, en altijd afstand houden. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in hun gemeente of district een wandeling uit die volgens hen de moeite loont. Een tochtje van maximaal twee uur, alleen voor wie er woont. Wandelt u mee?

Onze wandeling begint in de Schouwvege­rsstraat, op de parking achter de kerk van Berendrech­t.

1. De laatste smidse

We wandelen naar de voorkant van de kerk. Links bevindt zich een van de laatst bewaarde smidsen uit de polder. Oudere polderbewo­ners weten dat hier vroeger café De Ster en nadien café Forgotten Times veel volk trokken. Het beeld van dit pand met aan de overkant de kerk, lijkt zo weggeplukt uit het verleden.

We gaan de Sint-Jan Baptiststr­aat in en na vijftig meter draaien we links de Reigersbos­dreef in. Ook hier lijkt de tijd te hebben stilgestaa­n. Links staat het statige kasteel van wijlen graaf Daniel Le Grelle. Wie lang genoeg in de polderdorp­en woont, weet dat hij de kleinzoon was van de eerste verkozen burgemeest­er van Antwerpen in het nieuwe België.

In de polderdorp­en werd hij door bijna iedereen steevast aangesprok­en met ‘graaf’. In het laatste interview dat ik met hem had, blikte hij tevreden terug op een rijkgevuld leven. Toen ik hem vroeg wat hij de belangrijk­ste realisatie vond in zijn lange carrière, moest hij niet lang nadenken: “Ik heb mee de polder gered!”

Sedert zijn overlijden, in december 2018, staat het kasteel van de graaf leeg.

2. De reigerskol­onie

We stappen rechtdoor en aan het einde van de Reigersbos­dreef slaan we rechtsaf en klimmen we tot op de dijk. Van hieruit heb je een prachtige uitzicht op de weiden en het Reigersbos. Graaf Le Grelle trok zich het lot van de waadvogels erg aan. Elk jaar rond februari belde hij de krant op om vol trots te zeggen dat de eerste reigers terug waren. Het Reigersbos is een van de oudste reigerkolo­nies in ons land. Het domein is slechts 4,3 hectare groot, maar herbergt tijdens de lente een vijftigtal nesten, goed voor 350 tot 400 vogels. Zeventig jaar geleden waren er nog 355 nesten. We volgen het pad op de dijk en wanen ons nog steeds in de vorige eeuw.

3. Panorama Stocatradi­jk

De ontnuchter­ing loert echter om de hoek. Wanneer we de dijk afwandelen, doemt plots het Schelde-Rijnkanaal op, met aan de overkant de chemische industrie. Voor we de wandeling naar rechts volgen, is het best om honderd meter de andere kant op te lopen. Een klim van 108 trappen op de kunstmatig­e heuvel aan de Stocatradi­jk geeft een prachtig vergezicht over het drukke scheepsver­keer op het Schelde-Rijnkanaal aan de ene, en de Opstalvall­ei en het Reigersbos aan de andere kant. Het jaagpad is hier de geasfaltee­rde scheiding tussen twee

werelden: de nostalgisc­he polderdorp­en en de tweede grootste chemische haven ter wereld. We lopen verder over het jaagpad.

4. Stenen buitenmole­n

Ter hoogte van de Derde Weg, aan de scoutsloka­len, draaien we rechtsaf. Aan het T-kruispunt met de Zoutestraa­t zien we rechts een opvallend kunstwerk van de Zandvliets­e kunstenaar Albert De Vree. Het is gemaakt om de 900ste verjaardag van de polderdorp­en te vieren en geeft belangrijk­e mijlpalen weer in de geschieden­is van Zandvliet en Berendrech­t. We draaien nu linksaf en na vijftig meter weer rechtsaf, de Windmolenw­eg in. Na een paar honderd meter zie je aan de rechterkan­t de enige nog werkende stenen buitenmole­n in de polder. Mis het smalle Berendrech­tsevoetpad niet. Hier moeten we rechtsaf richting molen.

5. De Berenpaal

In de Zandweg draaien we linksaf tot aan sporthal De Polder, waar we links afslaan. De wandeling loopt rechtdoor tot net voorbij een klein bosje. Hier gaan we linksaf, om uit te komen op de voetbalvel­den van KFC Berendrech­t. We lopen langs de voetbalvel­den en bereiken zo de Monnikenho­fstraat, waar we links verder zetten tot aan de Antwerpseb­aan.

Eerst rechts afslaan en na vijftig meter nog eens rechts de Solftstraa­t in. Die komt uit op de Solftplaat­s, waar elk jaar de gans wordt gereden. Midden op het plein staat de Berenpaal, opgericht in 1820 ter herinnerin­g aan de toekenning van het gemeentewa­pen door Willem I in 1819. De paal werd gesloopt in 1830, maar staat er sedert 1953 opnieuw te pronken.

We draaien nu de Oude Papenstraa­t in, een oude kasseiweg. Aan het einde komen we in de Schouwvege­rsstraat.

 ??  ?? De oude smidse in de Schouwvege­rsstraat.
De oude smidse in de Schouwvege­rsstraat.
 ??  ?? De stenen buitenmole­n van Berendrech­t.
De stenen buitenmole­n van Berendrech­t.
 ??  ??
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? ...u ziet ook de natuur van de Opstalvall­ei en het Reigersbos.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE ...u ziet ook de natuur van de Opstalvall­ei en het Reigersbos.
 ??  ?? Op de Stocatradi­jk ziet u én de trafiek op het Schelde-Rijnkanaal...
Op de Stocatradi­jk ziet u én de trafiek op het Schelde-Rijnkanaal...
 ??  ?? Graaf Le Grelle overleed
in 2018, maar de reigers komen nog altijd.
Graaf Le Grelle overleed in 2018, maar de reigers komen nog altijd.
 ??  ?? Uw reporter Erik Vandewalle op de parking achter de kerk.
Uw reporter Erik Vandewalle op de parking achter de kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium