Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1995 Marcel, de grootste pechvogel van België

- PETER GORIS

Het is vandaag exact 25 jaar geleden dat de toen 40-jarige truckchauf­feur Marcel Feyen in Wit-Rusland werd vrijgelate­n na 1,5 jaar strafkamp voor een dodelijk ongeval met vluchtmisd­rijf. Een gelukkige dag, die daarna helaas voornameli­jk werd gevolgd door miserie. Zelfs een Win for Life brak hem zuur op.

Nog voor er sprake was van de ongelukkig­e buschauffe­ur Willy Sollie, was er Marcel Feyen. Op 28 november 1993 liep het mis voor de truckchauf­feur uit het Vlaams-Brabantse Wezemaal in Wit-Rusland, net als Sollie een paar jaar later. Hij was onderweg voor een internatio­nale transportf­irma en rijdt in het stadje Bykhov, op zo’n 200 kilometer ten oosten van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, op een onverlicht­e weg een kar met paard aan. Met verhalen over ‘roofoverva­llen’ in het achterhoof­d durft hij niet stoppen, verdedigt hij zich later.

Feyen besluit toch om terug te keren. Maar buiten de kapotte kar en het verongeluk­t paard ziet hij naar eigen zeggen niets. Hij rijdt opnieuw door. Enkele kilometers verderop wordt hij tegengehou­den door de politie. Bij de klap stierven twee mensen. In februari 1994 wordt hij door de kantonrech­ter van Bykhov veroordeel­d tot zeven jaar werkkamp, voor vluchtmisd­rijf met dodelijke afloop.

In april wordt hij overgebrac­ht naar een strafkolon­ie in Gorki. En kan hij beginnen zoeken naar een uitweg. Zeven jaar is lang… Feyen is ook getrouwd, de enige kostwinner van een gezin met drie kinderen. De redding komt uit politieke hoek. Wit-Rusland houdt in 1994 voor het eerst democratis­che verkiezing­en en Aleksandr Loekasjenk­o wordt president. Tot op vandaag een autoritair­e dictator, maar het is hij die Marcel Feyen in mei 1995 gratie verleent. Vrijdagmor­gen 19 mei stapt hij het strafkamp in Gorki buiten, zondagmidd­ag 21 mei kan hij in Wezemaal zijn vrouw Magda en de kinderen Cindy (18), Glen (15) en Bianca (8) na achttien maanden terug in de armen nemen.

Het einde van de miserie? Helaas. Al die tijd was hij tijdelijk geschorst bij zijn werkgever, maar de ochtend na zijn thuiskomst steekt er een brief in de bus: ontslagen “om zwaarwicht­ige redenen”. Het is het begin van veel verschille­nde jobs en financiële zorgen. Maar dan komt acht jaar later de redding: hij wint in februari 2003 het groot lot met een Win for Life, 1.000 euro per maand, voor de rest van zijn leven.

Maar de champagne smaakt snel zuur. Het winnende lot wordt aan de bankrekeni­ng van de zoon gekoppeld, die jonger is en er dus langer van zal kunnen genieten. Maar de papieren zijn amper getekend of hij vindt een briefje van zijn vrouw op tafel: ze zet een punt achter hun 27-jarige huwelijk en is met zoon en Win for Life vertrokken. Marcel blijft berooid achter.

Hoe het verder met hem is gegaan? Geen idee. Ongeveer vijftien jaar geleden dook hij een laatste keer op in de media, in Gazet van Antwerpen. Hij is nog steeds trucker, maar een gebroken man. Onder financiële hoede van het OCMW, die zijn bergen schulden probeert op orde te krijgen. Peinzend

over die Win for Life, zijn verloren relatie, zijn ouders die hij al jaren niet meer gezien had, een broer die zelfmoord had gepleegd… “Ge ziet, ik heb mijn part van het leven gehad.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium