Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begrijpt u dat sommige tweedeverb­lijvers België in gebreke stellen?

-

Meest absurde maatregel

Van alle maatregele­n is dit ongetwijfe­ld de meest absurde en minst doordachte. Al helemaal te gek is het om alles op één hoop te gooien: de kust, de Ardennen en het binnenland, dat zijn totaal verschille­nde situaties. En het gekke is dat we dit te danken hebben aan een stel kustburgem­eesters die na één dag al stonden te jammeren dat er te veel tweedeverb­lijvers naar de kust waren gekomen. Diezelfde burgemeest­ers die nu staan jammeren om ze terug te laten komen. Dat hele verbod op tweede verblijven kwam de politie(k) perfect uit omdat het beter toeliet de niet-essentiële verplaatsi­ngen te controlere­n. Veel meer zit er niet achter. Schandalig dat het nu al bijna drie maanden aansleept. Intussen verloedere­n mijn huis en tuin in de Ardennen verder.

PAUL DE BIE, EDEGEM

Alles voor de economie

Ik ben een hardwerken­de, gehoorzame burger. Ik heb mij netjes aan alle regels van de lockdown gehouden. Gezondheid en algemeen belang voor alles. Maar nu kan ik het voor mezelf niet meer verantwoor­den. Ik moet werken, mag het openbaar vervoer gebruiken zonder social distance, mag in winkels zo veel mogelijk spenderen in dertig minuten... Alles voor de economie. Maar in mijn eigen zuurverdie­nde verblijf, waar ik perfect de regels kan volgen, mag ik niet. Dit beangstigt mij. Ik heb het gevoel dat we een politiesta­at aan het worden zijn waarin zonder enige logica regels worden opgelegd.

PEGGY VAN GAEVER, ZELZATE

Luxeproble­em

Dit is een luxeproble­em dat geen prioriteit behoeft. 9.000 doden, duizenden die hun job gaan verliezen en kleine ondernemin­gen die over de kop gaan: dát zijn de echte problemen.

PETER GEURTS, ANTWERPEN

Velen hebben schade

Wat ik zou begrijpen: de keuze om de quarantain­e óf in de eerste eigendom, óf in de tweede woning door te brengen. Maar dan wel de hele periode; niet enkele dagen hier en dan weer enkele dagen daar. Een schadeverg­oeding claimen gaat er echter ver over. Veel mensen kunnen wel iets bedenken waardoor ze schade lijden. Ik mag bijvoorbee­ld minder met mijn wagen rijden, maar mijn taksen lopen ook door.

LIEVE VAN DER VEKEN, STEENOKKER­ZEEL

Niet alles omzeilen

Het is niet omdat je je een tweede verblijf kunt permittere­n, dat je daarom het recht hebt om er tegen de wet in naartoe te gaan. Met geld kan je niet alles omzeilen.

ETIENNE GOEDERTIER, DEURNE

Fundamente­le schending

Als de regering de adviezen negeert, namelijk dat het bezoek aan een tweede verblijf na 18 mei niet gevaarlijk is voor de openbare orde of veiligheid, dan is de enige mogelijkhe­id zich wenden tot de rechterlij­ke macht. Want elke uitleg over deze eenzijdige beslissing van de regering ontbreekt. Dit is een fundamente­le schending van het eigendomsr­echt in een democratie. Zelf hebben wij een tweede verblijf in de Ardennen. Dat is ‘onze tuin’, ver weg van de stad. Sporten met dertig mensen mag, maar met je bubbel (ons gezin) naar de natuur in de Ardennen trekken kan niet. Dat de rege

ring ons nu ook het lange weekend van 21 en 22 mei ontneemt is echt een brug te ver!

DAVID SUETENS, MECHELEN Politieke spelletjes

Als dierenpark­en en winkels weer openen, dan vind ik het doodnormaa­l dat tweedeverb­lijvers ook terug mogen gaan. Van Ranst heeft weken terug al gezegd dat dit virologisc­h geen enkel risico stelt als iedereen zich aan dezelfde regels houdt. De tweedeverb­lijvers zijn het slachtoffe­r van politieke spelletjes. Begin juni gaan de grenzen weer open: dat mag dan wel??

PHILIP LIPPENS, GENT

100% solidair

Ik heb geen tweede verblijf in België, maar ik ben 100% solidair met de eigenaren van tweede verblijven. Het zou veel beter zijn om deze mensen te laten genieten van een wandeling op het strand in plaats van ze te verplichte­n om in drukke parken te gaan wandelen.

SVEN VAN PEEL, ZOERSEL

Begrijpeli­jke frustratie

Ik begrijp de frustratie. Zelf ben ik deze hele periode blijven werken, met de nodige maatregele­n om de afstand te bewaren. Mijn echtgenote werkt als verpleegst­er in het ziekenhuis. Bijna alles mag opnieuw, maar ons huis in de Ardennen, dat volledig vrij en afgelegen ligt, daar mogen we niet naartoe. In het begin van de lockdown konden we daar nog enig begrip voor opbrengen, maar nu wordt het voor ons toch ook moeilijk om het te begrijpen. Marc Van Ranst heeft het nooit begrepen, maar toen hoorden ze hem niet.

HARRY NOOREN, SCHOTEN

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium