Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan tóch Scheldepri­js dit jaar

Onverhoopt wielerfees­t op woensdag 14 oktober

- JAN AUMAN

De Scheldepri­js slaat 2020 niet over. De Internatio­nale Wielerunie UCI heeft in haar drukke najaarskal­ender dan toch een plekje gevonden voor de oudste Vlaamse wielerklas­sieker: woensdag 14 oktober wordt er onverhoopt gespurt op de Churchilll­aan.

De Scheldepri­js kan in het ‘gat’ springen dat de organisato­ren van Dwars Door Vlaanderen lieten door af te zien van de organisati­e van hun wedstrijd op diezelfde datum. “Dat is fantastisc­h nieuws”, klinkt organisato­r Jack Vissers euforisch kort nadat hij dinsdagnam­iddag van Flanders Classics-CEO Tomas Van Den Spiegel vernomen heeft dat 1945 het laatste jaar zal blijven zonder Scheldepri­js.

“De nieuwe datum 14 oktober, die onze koepelorga­nisatie uit de brand wist te slepen, is nog eens fantastisc­h ook. De Scheldepri­js wordt dit jaar dus gereden, mooi tussen de weekends van GentWevelg­em en de Ronde Van Vlaanderen in. Dat is een garantie dat alle topploegen zich ook zullen melden voor onze wedstrijd. De timing zit zo zelfs beter dan de laatste jaren, toen we telkens voor Parijs-Roubaix ingedeeld werden. Ik had dit echt niet meer durven hopen.”

Plan B

Vissers gaat er voorlopig van uit dat het in januari voorgestel­de gewijzigde parcours voor de 108ste editie kan gevolgd worden. “Dat betekent een start zoals de vorige jaren in Terneuzen, maar dan in niet meer kriskras over Zuid-Beveland, maar in één lange rechte lijn richting Schoten om in onze thuishaven opnieuw drie lokale ronden af te werken als inleiding tot de waarschijn­lijke massaspurt. Of het dat scenario wordt, zal onder meer afhangen van de toelating van de Nederlands­e overheid. De regels op het organisere­n van massa-evenemente­n zijn voorlopig nog erg streng bij onze noorderbur­en. Hopelijk kunnen die tegen oktober versoepeld worden.”

Maar Jack Vissers heeft al een plan B klaar, al moeten de draaiboeke­n dan wel herschreve­n worden. “We kunnen natuurlijk ook starten in Vlaanderen en dan staat Schoten opnieuw bovenaan onze lijst. Dat zou mooi zijn voor de zwaar getroffen lokale horeca, die tegen dan hopelijk opnieuw een rol kan spelen in dit volkse gebeuren”, aldus de organisato­r.

Al weet Vissers als drager van die andere pet, van korpschef van de lokale politie, natuurlijk verduiveld goed dat het geen gewone Scheldepri­js zal worden. Het zou wel erg optimistis­ch zijn om te verwachten dat ons land tegen 14 oktober volledig coronavrij verklaard zal zijn. “De gemeente heeft zich alvast volledig mee achter onze ambitie gezet om de koers toch nog dit jaar te organisere­n. Uiteraard zullen we er samen over waken dat dit in veilige omstandigh­eden kan verlopen”, weet Vissers nu al dat hij ook een drukke zomer tegemoet gaat.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Michael Van Staeyen lijkt te juichen omdat hij als Schotenaar dit jaar toch nog de Scheldepri­js kan rijden. al dateert dit beeld van de editie 2019 en de voorstelli­ng van de teams bij de start in Terneuzen.
FOTO JAN AUMAN Michael Van Staeyen lijkt te juichen omdat hij als Schotenaar dit jaar toch nog de Scheldepri­js kan rijden. al dateert dit beeld van de editie 2019 en de voorstelli­ng van de teams bij de start in Terneuzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium