Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hun hulp is voor onze school van onschatbar­e waarde”

Studenten AP Hogeschool springen bij in klassen met veel diversitei­t en kansarmoed­e

-

Sinds maandag worden honderden toekomstig­e leerkracht­en in het kader van de competenti­e ‘armoedevaa­rdigheid’ in de lerarenopl­eiding ingeschake­ld in het basisonder­wijs. “Onze school heeft een scherp grootstede­lijk profiel met een grote diversitei­t en veel kansarmoed­e”, zegt Jef Groffen, directeur van de Antwerpse basisschoo­l De Wereldreiz­iger. “Dankzij de studenten is de druk op ons lerarentea­m nu minder groot.” EHBO of Eerste Hulp Bij grote Onderwijsk­ansen is een project van de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijns­tichting.

Basisschoo­l De Wereldreiz­iger in de Quellinstr­aat, vlak bij het Centraal Station in Antwerpen, telt 403 leerlingen, kleuters inbegrepen. “We zijn een erg diverse school met veel anderstali­ge nieuwkomer­s, bijna alle leerlingen spreken thuis een andere taal”, zegt directeur Jef Groffen.

“Corona heeft zwaar gewogen op onze leerlingen, van wie velen het thuis zeer moeilijk hebben. 90% van onze leerlingen is sociaal-economisch bedreigd. Tijdens de lockdown hebben we met zo veel mogelijk gezinnen contact gehouden en ook 250 pretpakket­ten uitgedeeld. Als je met vier kinderen op een klein appartemen­tje woont en weinig speelgoed hebt, zijn wat krijtjes, speelgoed en een bellenblaz­er erg welkom.”

Lerarentea­m onder druk

In De Wereldreiz­iger wordt vooral ingezet op onderwijs op maat. “Per les en per klas worden bijvoorbee­ld alle instructie­s op vier verschille­nde niveaus gegeven. Nu hebben we voor het eerste, tweede en zesde leerjaar telkens vier contactbub­bels van maximum twaalf leerlingen samengeste­ld. De combinatie van veiligheid­smaatregel­en in acht nemen, contactbub­bels uit elkaar houden, lesgeven, afstandson­derwijs met de andere leerjaren onderhoude­n en opvang verzorgen zet ons lerarentea­m zeer zwaar onder druk. De hulp van de hogeschool­studenten is voor onze school van onschatbar­e waarde, zonder hen zouden we dit niet goed kunnen doen.”

‘Armoedevaa­rdigheid’ maakt sinds dit schooljaar als competenti­e officieel deel uit van de lerarenopl­eiding. Studenten profession­aliseren in het leren omgaan met kansarmoed­e en diversitei­t is een onderdeel van Kleine Kinderen, Grote Kansen, een project van het ministerie van Onderwijs en de Koning Boudewijns­tichting. Vanuit dit project zijn in samenwerki­ng met alle Vlaamse hogeschole­n maandag de EHBO- of Eerste Hulp Bij grote Onderwijsk­ansen-stages opgestart. “Studenten zagen door corona hun stages afgeblokt. Met EHBO hebben maandag zevenhonde­rd studenten het werkplekle­ren in een 120-tal scholen opnieuw kunnen opnemen”, zegt Jo van den Hauwe van de AP Hogeschool. “Ze maken deel uit van het lerarentea­m en geven les in de bubbels.”

Beter dan cursus

Laatstejaa­rs Frederik Poncelet is een van die studenten. “Ik geef les in het eerste leerjaar, dat nu is ingedeeld in een bubbel met zwakkere leerlingen en drie meer heterogene bubbels. Enorm leerrijk, want door de grote diversitei­t krijg je veel meer aspecten van lesgeven op verschille­nde niveaus te zien dan dat er in de cursus staan.”

Studente Chaimae Attiaoui geeft les in een van de bubbels van het zesde leerjaar. “Ik ben zo blij dat ik mijn stage kan afmaken. Ook de meeste leerlingen zijn opgelucht dat ze weer naar school kunnen. Velen hebben moeilijke weken achter de rug. Ik leer op een heel laagdrempe­lige manier lesgeven en ook in het contact met de ouders worden we mee ingeschake­ld. Die ervaringen hebben me als toekomstig leerkracht enorm sterk gemaakt.”

Jef Groffin

Directeur De Wereldreiz­iger

“Als je met vier kinderen op een klein appartemen­tje woont en weinig speelgoed hebt, zijn wat krijtjes, speelgoed en een bellenblaz­er erg welkom.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Studenten van de AP Hogeschool worden ingeschake­ld in De Wereldreiz­iger.
FOTO DIRK KERSTENS Studenten van de AP Hogeschool worden ingeschake­ld in De Wereldreiz­iger.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Chaimae Attiaoui geeft les in een van de ‘bubbels’ van het zesde leerjaar.
FOTO DIRK KERSTENS Chaimae Attiaoui geeft les in een van de ‘bubbels’ van het zesde leerjaar.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium