Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huizenjach­t is geopend: méér betalen dan de vraagprijs geen uitzonderi­ng

- CHRISTOF WILLOCX

Nu kandidaat-kopers weer woningen mogen bezichtige­n, is er volgens de vastgoedse­ctor een nooit geziene stormloop op gang gekomen. En dat er dan meer wordt betaald dan de vraagprijs is allang geen uitzonderi­ng meer.

Door de versoepeli­ng van de coronamaat­regelen mogen immokantor­en sinds maandag 11 mei opnieuw kandidaat-kopers rondleiden in woningen. Particulie­re verkopers mogen dat pas sinds deze week doen. “De stormloop op vastgoed die we sinds vorige week meemaken, is ongezien”, zegt Naranjo Decamps, die met zijn kantoor Habicom vooral actief is in de zuidrand van Antwerpen. “In een normale tijd verkopen we gemiddeld één woning per dag. Vorige week waren dat er twee tot vijf per dag. Het is geen uitzonderi­ng meer dat we een huis voor meer geld verkopen dan de vraagprijs. Voor een woning in Mortsel die we op 825.000 euro hebben geschat, is er een bod van 910.000 euro binnengeko­men. En een huis in Lint is verkocht voor 351.000 euro, terwijl de vraagprijs ruim 30.000 euro lager lag.”

Dat huis in Lint is gekocht door Sandra Van Hoorebeeck (50) en haar man. “We stonden al zes weken op de wachtlijst omdat er door de coronamaat­regelen geen plaatsbezo­eken mogelijk waren”, zegt ze. “Vorige week mochten we het huis zien en het sprak ons meteen aan. We wilden de vraagprijs van 319.500 euro betalen, maar Habicom vertelde ons dat zeven andere mensen dat ook wilden doen. Toen besloten we om meteen 351.000 euro te bieden, iets hoger dus dan een rond getal, zodat we meer kans maakten om het hoogste bod te hebben. En dat is gelukt.”

Huis met tuin is in trek

Een groot pluspunt voor Sandra is dat haar nieuwe huis een grote tuin heeft. “Wij hebben in onze huidige woning ook een tuin, maar we wonen op de eerste en tweede verdieping. Daardoor moeten we telkens een trap af als we naar de tuin willen. Dat is niet handig als je bijvoorbee­ld buiten wilt eten. In ons nieuwe huis is de drempel om naar de tuin te gaan veel minder groot.”

Naranjo Decamps

Habicom

“In een normale tijd verkopen we gemiddeld één woning per dag. Vorige week waren dat er twee tot vijf per dag.’’

Johan Krijgsman

Era Vastgoed

“Wie wacht op een prijsdalin­g om een woning te kopen, komt bedrogen uit.”

Volgens Era Vastgoed, dat in heel België huizen verkoopt, zijn vooral woningen met tuinen erg in trek. “Dat is wellicht een gevolg van de lockdown”, zegt Johan Krijgsman, algemeen directeur van Era Vastgoed. “Omdat we twee maanden lang amper mochten buitenkome­n, beseffen veel mensen nu meer dan ooit wat het belang is van een tuin. Voor de coronacris­is vonden ook veel kopers dat een belangrijk onderdeel van het huis. Maar als een woning op alle andere punten goed scoorde en er geen mooie tuin was, werd die woning toch vaak gekocht. Nu is dat niet meer zo.”

Geen prijsdalin­g van vastgoed

Door de stormloop op vastgoed die nu aan de gang is, zullen de woningprij­zen volgens Era Vastgoed dit jaar niet dalen. “Wie wacht op een prijsdalin­g om een woning te kopen, komt bedrogen uit”, zegt Johan Krijgsman.

Notaris.be, de federatie van Belgische notarissen, bevestigt dat het erg druk is op de vastgoedma­rkt. “Ik had niet verwacht dat er al meteen zo veel verkopen zouden zijn”, zegt woordvoerd­er Bart Van Opstal. “Deze opstoot kan kortstondi­g zijn, omdat veel kandidaat-kopers lang hebben moeten wachten om een woning te bezichtige­n. Maar het is een geruststel­lende gedachte dat veel mensen in deze tijd vastgoed kopen en dus een lening op lange termijn willen aangaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Johan Krijgsman.
FOTO PHOTO NEWS Johan Krijgsman.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Naranjo Decamps.
FOTO VICTORIANO MORENO Naranjo Decamps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium