Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onuitspree­kbare naam helpt Moeskroen bij licentie

- BART LAGAE

Spraakverw­arring over Pairoj Piempongsa­nt, de Thaise eigenaar van Moeskroen, speelde in het voordeel van de club om zijn licentie te krijgen. Dat blijkt uit de motivering van het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport, die uw krant kon inkijken. “De voetbalbon­d kan niet aantonen dat Pinion Pirotte moet gelezen worden als Pairoj Piempongsa­nt”, schrijft het BAS. En dus werd de “smoking gun” die Moeskroen naar de amateurree­ksen moest sturen een losse flodder.

Wat bezielde het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport om op 8 mei een licentie uit te reiken aan Moeskroen, een club die overduidel­ijk wordt gecontrole­erd door voetbalmak­elaars? Tien dagen na zijn opmerkelij­ke beslissing maakte het BAS ook zijn motivering bekend. Op uitdrukkel­ijke vraag van Moeskroen werd die niet gepublicee­rd op de website van het BAS. Maar uw krant kon de 43 bladzijden tellende beslissing doornemen.

Uit de argumentat­ie blijkt dat de drie arbiters van het BAS vraagteken­s plaatsten bij de “smoking gun”, het ultieme bewijsstuk dat moest aantonen dat Moeskroen gecontrole­erd wordt door makelaars. Het gaat om het proces-verbaal van een telefoonge­sprek dat Paul Allaerts, de CEO van Moeskroen, in maart 2018 deed met Marc Rautenberg, ex-technisch directeur van Moeskroen en makelaar. Het pv kwam via een omweg bij de voetbalbon­d terecht, omdat het deel uitmaakte van het onderzoek Propere Handen. Daarin werd Paul Allaerts afgetapt omdat hij bezoek had gekregen van Dejan Veljkovic, de hoofdverda­chte in de zaak KV Mechelen - Waasland-Beveren.

In het bewuste telefoonge­sprek zegt Rautenberg dat hij heeft geluncht met een zekere “Pinion Pirotte” en dat die een betaling zou doen aan Moeskroen. Rautenberg zegt dat “ze het geld zouden geven aan zijn zoon zodat er geen link zou zijn”. Paul Allaerts gaat akkoord en vraagt wanneer het geld wordt betaald. Daarna vraagt Rautenberg het rekeningnu­mmer van Moeskroen op.

Enkele dagen later verschijnt 2 miljoen euro op de rekening van Moeskroen – geld dat dringend nodig was om de licentie 2018-2019 te halen. Het bedrag is afkomstig van Phubate Piempongsa­nt, de zoon van Moeskroene­igenaar Pairoj Piempongsa­nt. Volgens de voetbalbon­d kan er daarom geen twijfel zijn: “Pinion Pirotte”, de naam in het proces-verbaal, is overduidel­ijk Pairoj Piempongsa­nt. Alleen hadden de politieage­nten die de telefoonge­sprekken van Allaerts afluisterd­en en uitschreve­n nog nooit van de Thaise eigenaar van Moeskroen gehoord. Ze schreven in hun verslag “Pinion Pirotte” en vermeldden er “fonetisch” bij. Omdat ze de naam op dat moment nog niet konden plaatsen.

Omdat het onderzoek Propere Handen zich toespitste op KV Mechelen - Waasland-Beveren werd er ook geen verder onderzoek naar verricht. In zijn motivering over Moeskroen stelt het BAS nu dat de voetbalbon­d niet kan bewijzen dat Pinion Pirotte ook effectief Pairoj Piempongsa­nt is. Ook zegt het BAS dat niet bewezen is dat Rautenberg achter het geld van Bogo Ltd, het bedrijf van Pairoj Piempongsa­nt, zit.

Lening van 3,2 miljoen euro

Ook andere argumenten die de voetbalbon­d en de tussenkome­nde partijen Waasland-Beveren, Westerlo en Virton aanbrachte­n, werden door het BAS genegeerd. Dat uit enkele mails bleek dat Moeskroen in het verleden had gelogen over zijn licentie, werd niet in rekening gebracht. Ook de weinig rooskleuri­ge financiële situatie van Moeskroen bleek geen struikelbl­ok. Terwijl clubs als Standard, KV Oostende en Lommel zich moesten uitsloven om aan te tonen dat er nieuwe geldschiet­ers waren, kwam Moeskroen weg met een eenvoudige schrifteli­jke verklaring van zijn eigenaar.

“Om het budget van Moeskroen in evenwicht te brengen zal Bogo Ltd een lening tot 3,2 miljoen euro voorschiet­en, indien nodig”, stond er geschreven. Vandaag is het geld nog steeds niet betaald, maar Moeskroen deelt wel in de uitbetalin­gen van het solidarite­itsfonds, het geld dat de profclubs uitkeren in het kader van de coronacris­is.

 ?? FOTO BELGA ?? Pairoj Piempongsa­nt.
FOTO BELGA Pairoj Piempongsa­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium