Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je kan cheques uitdelen, maar die rekening moet ook worden betaald”

Waarom Kapellen geen financiële maatregele­n neemt

-

Schepen van Financiën Luc Janssens (Open Vld) gaf in de jongste gemeentera­ad – in zaal Lux omwille van de social distancing – uitleg over de steun aan de Kapellenaa­r in deze coronatijd­en.

Janssens deed dit op vraag van Chris Marynissen (Vlaams Belang) die de Jacobusche­que weer wilde bovenhalen. “Andere gemeenten nemen dergelijke maatregele­n om de lokale handelaars te steunen. Misschien kunnen ook de gemeenteli­jke opcentieme­n worden verlaagd”, zei hij.

Vergelijki­ngen

Schepen Janssens wou niet op de voorstelle­n ingaan en vergeleek de belastinge­n van Kapellen met die in andere gemeenten. “De personenbe­lastingen in Kalmthout liggen op 7%, in Stabroek op 6,5 en in Brasschaat op 6%. Bij ons is dat 5%. Als we de Kalmthouts­e situatie op Kapellen projectere­n, dan zouden wij 3 miljoen euro per jaar meer incasseren. Vergeleken met Stabroek zou dat 2, 5 miljoen euro zijn. Ook de gemeenteli­jke opcentieme­n liggen bij ons het laagst. Als je dan de personenbe­lasting en de opcentieme­n van Kalmthout optelt en je zet dat in Kapels perspectie­f, dan kom je aan 5 miljoen op jaarbasis. Wel, dan kan je natuurlijk cheques uitdelen. Maar ooit dient die rekening te worden terugbetaa­ld en dan is het opnieuw de belastingb­etaler die dat moet doen. Er zijn belastinge­n die wij niet kunnen verlagen omdat we ze eenvoudigw­eg niet hebben”, ging Janssens verder.

“Iedere gemeente moet voor zichzelf uitmaken hoe ze het doet, maar als je het per inwoner bekijkt, dan betaalt een Kapellenaa­r 200 euro minder belastinge­n dan iemand die in Kalmthout woont”, besloot hij.

 ?? FOTO MGK ?? Luc Janssens.
FOTO MGK Luc Janssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium