Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn buren zijn vrienden geworden”

Fotografe An De Smedt legt portretten vast van buurtbewon­ers aan hun voordeur in coronatijd­en

- MARC DE SWERT www.otentik-fotografie.be

Door de coronacris­is kwam profession­eel fotografe An De Smedt van Otentik Fotografie zonder werk te zitten. Stilzitten is niet haar ding, en zo kwam ze op het idee om haar buren op de gevoelige plaat vast te leggen voor hun eigen voordeur.

“De huidige omstandigh­eden hebben me aan het denken gezet”, vertelt An (50). “Ik maak vooral portretten van kinderen, al ben ik de laatste tijd iets breder aan het gaan. Het leek me dus een tof idee om de buren te fotografer­en, gezien de omstandigh­eden voor hun eigen voordeur. Daarbij vraag ik ze ook om hun ervaringen tijdens deze lastige maanden op papier te zetten, waardoor het geheel een mooie herinnerin­g vormt.”

Het concept sloeg aan, ondertusse­n heeft An al dertig buren, vrienden en kennissen op de foto gezet. “Het initiatief spreekt de mensen wel aan, zo ben ik al tot in Boom geweest om mensen te fotografer­en. Samen met mijn man hebben we daar in één moeite een leuk fietstocht­je van gemaakt.”

Solidarite­it

Een positief gevolg is dat An al haar buren heeft leren kennen. “Vroeger zeiden we goedendag, nu zijn de buren mijn vrienden geworden. In het begin maakte ik de portretten gratis. Uit dankbaarhe­id heb ik bijvoorbee­ld al een boeket veldbloeme­n gekregen en een andere buur bezorgde me planken om een insectenho­tel van te maken. De solidarite­it in deze buurt is groot, eigenlijk vind ik die attenties leuker dan betaald te worden, maar ik heb natuurlijk ook mijn onkosten, daarom vraag ik nu wel een kleine bijdrage.”

An droomt ervan om alle portretten en getuigenis­sen te kunnen publiceren. “Hoe dat zal gebeuren, weet ik nog niet. Mogelijk wordt het een album of een magazine, we zien wel. Ik moet daarvoor uiteraard ook de toestemmin­g krijgen van de mensen die ik portrettee­rde.”

En verder nog wensen? “Zeker. Ik hoop dat we met z’n allen ons hart kunnen blijven openhouden voor anderen en dat de ongelijkhe­id in de wereld ooit verdwijnt.”

 ?? FOTO AN DE SMEDT ?? BERT, LENTE, BO en ROXANNE aan hun voordeur. Bert: “Voor 2020 had ik het woord ‘huidhonger’ nog nooit gehoord. Deze periode leerde ons opnieuw voelen. Misschien was dat het zintuig dat te weinig aandacht kreeg de laatste jaren. Nu kan een aanraking echt uren blijven nazinderen. Echt voelen... daarvoor bestaat geen emoji. Het gebrek eraan hebben we tijdens deze periode van gedwongen afstand nemen onderstree­pt, cursief gezet en in het vet leren ervaren.”
FOTO AN DE SMEDT BERT, LENTE, BO en ROXANNE aan hun voordeur. Bert: “Voor 2020 had ik het woord ‘huidhonger’ nog nooit gehoord. Deze periode leerde ons opnieuw voelen. Misschien was dat het zintuig dat te weinig aandacht kreeg de laatste jaren. Nu kan een aanraking echt uren blijven nazinderen. Echt voelen... daarvoor bestaat geen emoji. Het gebrek eraan hebben we tijdens deze periode van gedwongen afstand nemen onderstree­pt, cursief gezet en in het vet leren ervaren.”
 ?? FOTO AN DE SMEDT ?? MARIA en ROMAN SPITZER. “Als we drie woorden kiezen om onze emoties en gedachten te beschrijve­n in coronatijd­en, zijn dat onzekerhei­d, rust en vreugde. De toekomst is voor ons, profession­ele muzikanten, onzeker geworden. En toch is het een moment van stilte, van verzoening met jezelf, de natuur, de mensen rondom ons. Een moment om nieuwe dingen te leren, om creatief te zijn en jezelf te ontdekken, en daarom, gek genoeg, een moment van vreugde. Laat ons vooruitkij­ken naar een nieuwe toekomst, naar de positieve kant, naar de mensheid die de juiste conclusies trekt!”
FOTO AN DE SMEDT MARIA en ROMAN SPITZER. “Als we drie woorden kiezen om onze emoties en gedachten te beschrijve­n in coronatijd­en, zijn dat onzekerhei­d, rust en vreugde. De toekomst is voor ons, profession­ele muzikanten, onzeker geworden. En toch is het een moment van stilte, van verzoening met jezelf, de natuur, de mensen rondom ons. Een moment om nieuwe dingen te leren, om creatief te zijn en jezelf te ontdekken, en daarom, gek genoeg, een moment van vreugde. Laat ons vooruitkij­ken naar een nieuwe toekomst, naar de positieve kant, naar de mensheid die de juiste conclusies trekt!”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium