Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schippers beleven weinig plezier aan pleziervaa­rt

Schippers beleven weinig plezier aan pleziervaa­rt

- JAN AUMAN

Victor Sels

Schoten Yacht Club

“Met je vrouw gezellig op een bootje overnachte­n is verboden. Een veiligere bubbel kan je toch niet vinden?”

De schippers van pleziervaa­rtuigen voelen zich vergeten en gegijzeld door de Veiligheid­sraad. “Ons vaarseizoe­n is al halfweg en het weer is ideaal voor toertochte­n over de Vlaamse wateren, maar we mogen niet verder dan de eerstvolge­nde sluis. Zelfs overnachte­n op ons bootje is niet toegestaan”, klaagt Victor Sels, voorzitter van de Schoten Yacht Club (SYC) namens de hele sector.

Toen de maatregele­n voor tweedeverb­lijvers versoepeld werden, hoopten de eigenaars van een plezierjac­ht dat ook zij eindelijk aan de beurt zouden komen. Maar niks daarvan. “We moeten nog minstens tot 8 juni geduld oefenen en tot zo lang in onze thuishaven blijven liggen”, zegt Victor Sels van de SYC, waar alle bolders in de idyllische jachthaven benomen zijn.

“Aanvankeli­jk was er zelfs geen onderhoud van onze boten toegestaan. Dat is gelukkig veranderd, maar mijn eigen jacht Diamond staat na de winterberg­ing nog altijd op het droge op Linkeroeve­r. Ik geraak er niet mee tot hier. Ook voor onze leden die hun jacht wel in de thuishaven bij brug 14 op Schoten vaart hebben liggen, is er van ‘pleziervaa­rt’ voorlopig geen sprake. Onze actieradiu­s is beperkt tot minder dan 2,5 km. We mogen alleen heen en weer varen tussen de sluizen 8 en 9. Daar raak je snel op uitgekeken, hé. Dat komt omdat de sluizen voorlopig niet bediend worden voor de pleziervaa­rt. Eigenlijk zitten we hier gegijzeld op onze bootjes.”

“Zonde”, zegt ‘kapitein’ Sels zuchtend. “Normaal waren we rond deze tijd via rivieren en kanalen op toervaart richting Leuven. En dan moet je weten dat ons seizoensei­nde vorig jaar ook al in het water is gevallen. Toen was het waterpeil op sommige rivieren zo fel gezakt dat er in september geen ‘schuttinge­n’ mochten gebeuren. Fietsen in groepen van twintig mag wel en naar het appartemen­t aan de kust is evenmin een probleem, maar met je vrouw gezellig op een bootje overnachte­n en ermee varen in de natuur is verboden. Een betere en veiligere bubbel kan je toch niet vinden?”

“Geen rijke stinkerds”

Victor Sels hoort de leden van de SYC, zoals havenmeest­er Pierre Verbraeken en Paul Verreyken, steeds luider klagen. “Dan moet je weten dat De Vlaamse Waterweg haar vignetten net nu fors heeft opgeslagen tot 305 euro per jaar. Reken daar de verzekerin­g en oplopende onderhouds­kosten bij. De meeste eigenaars van plezierjac­htjes zijn echt geen rijke mensen hoor. Rijkerds liggen met hun jacht niet op Schoten Vaart, maar in het Zuiden van Frankrijk.”

Blijkbaar is de druk die de pleziervaa­rt uitoefent niet even sterk als die van de tweedeverb­lijvers. Eartha Dereuddre, voorzitter van de Vlaamse Pleziervaa­rt Federatie (VPF), die de belangen verdedigt van 1.600 leden, doet nochtans haar best. “Ik heb net weer een mail gestuurd naar de ministers en bevoegde instanties om ons vrije vaart te geven”, vertelt Dereuddre. “Het zijn vooral de waterwegbe­heerders die dwarsligge­n. We willen graag zo snel mogelijk en zeker deze zomervakan­tie opnieuw zonder beperkinge­n kunnen varen in Vlaanderen en Wallonië.”

“Voor onze leden is die boot vaak een tweede verblijf. Versoepeli­ngsmaatreg­elen zijn dan ook gerechtvaa­rdigd. Op het water kunnen we zonder probleem voldoende afstand houden. Voor een mogelijke contactops­poring stellen zich evenmin problemen. De bediening van bruggen en sluizen gebeurt automatisc­h en vanop veilige afstand met een marifoon. Het personeel is sowieso aanwezig voor de beroepsvaa­rt. Toervaren is belangrijk voor het voortbesta­an van de watersport­clubs. Zij hebben momenteel geen inkomsten van passanten terwijl alle vaste kosten blijven.”

Eartha Dereuddre vraagt namens de VPF ook aandacht voor de pechvogels die met hun vaartuig in Nederland liggen en die door de gesloten grenzen zelfs niet aan boord van hun jacht geraken, laat staan dat ze hun vaartuig kunnen opknappen of ermee tot hier geraken.

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Voorzitter Victor Sels (centraal), havenmeest­er Pierre Verbraeken en secretaris Paul Verreyken van de Schoten Yacht Club, op de Contessa, een van de vele stilliggen­de jachten.
FOTO JAN AUMAN Voorzitter Victor Sels (centraal), havenmeest­er Pierre Verbraeken en secretaris Paul Verreyken van de Schoten Yacht Club, op de Contessa, een van de vele stilliggen­de jachten.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De jachthaven van Schoten ligt helemaal vol.
FOTO JAN AUMAN De jachthaven van Schoten ligt helemaal vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium