Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder afstand terug naar school

Vanaf 5 juni alle kleuters en lagerescho­olkinderen weer in de klas

-

Alle leerlingen van de lagere school mogen pas vanaf 5 juni naar school, maar wel zónder afstandsre­gels. Dat compromis is gisteren uit de bus gekomen na overleg tussen de verschille­nde regeringen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had op 2 juni gemikt, maar dat bleek toch wat te voortvaren­d. De kleutertje­s mogen dan wel al beginnen.

Vier vierkante meter ruimte voor elke leerling in de klas. Dat grote struikelbl­ok voor de heropening van de lagere scholen sneuvelt vanaf vrijdag 5 juni. Ook verdwijnt het huidige plafond van maximaal veertien kinderen per klas. Elke klasgroep wordt een ‘bubbel’, ongeacht het aantal leerlingen. Tussen de klasbubbel­s moet het contact wel nog steeds zo minimaal mogelijk blijven en ook de afstand tussen leerlingen en leerkracht­en blijft overeind.

Dat is het compromis dat gisteravon­d uit de bus is gekomen is tijdens het overlegcom­ité van de verschille­nde regeringen, een soort Veiligheid­sraad light.

Moegetergd

Afgelopen vrijdag had Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) nochtans aangekondi­gd dat ook de lagere scholen vanaf 2 juni volledig open zouden kunnen. Toen was Erika Vlieghe, voorzitste­r van de GEES, volgens onze informatie nog faliekant tegen een versoepeli­ng van de afstandsre­gels en dus bleven die in dat plan gehandhaaf­d. Directeurs hadden daar meteen veel kritiek op omdat scholen niet de lokalen hebben om alle leerlingen vier vierkante meter ruimte te gunnen.

Bovendien voelen ze zich moegetergd door de constante aanpassing­en van de regels. En net daarvoor heeft Weyts zich ook expliciet verontschu­ldigd: “Ik vraag vergiffeni­s aan al die directeurs en leerkracht­en die al druk bezig zijn met de herinricht­ing van hun school. Maar dit is de eenvoudigs­te en toch veiligste heropening, waarmee we honderddui­zenden kinderen, ouders, leerkracht­en en directies tegemoetko­men”, zegt hij.

Proefdag

De datum van 2 juni lag ook binnen regeringsk­ringen en de GEES te gevoelig. Daarom is nu 5 juni overeengek­omen. Officieel wordt dat een proefdag, net als bij de heropstart van de eerste leerjaren op 15 mei is dat een vrijdag.

De échte start volgt op 8 juni, wanneer de Veiligheid­sraad de derde fase van de versoepeli­ngen wil doen ingaan. De onderhande­laars hadden iets minder dan vier uur nodig om tot dat compromis te komen, al passeerden ook religie en horeca de revue.

Weyts heeft zijn zin dus niet volledig kunnen doordrukke­n, al blijven de grote lijnen van het Vlaamse onderwijsp­lan overeind.

Zo kunnen alle kleuters wel al vanaf 2 juni zonder afstandsre­gels naar school. Ook voor het secundair onderwijs kunnen het tweede en vierde middelbaar vanaf dan twee dagen per week heropstart­en. Het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen nog minstens één dag op school worden uitgenodig­d. Hier blijft de norm van vier vierkante meter wel overeind.

Ben Weyts

Minister van Onderwijs

“Ik vraag vergiffeni­s aan al die directeurs en leerkracht­en die al druk bezig zijn met de herinricht­ing van hun school. Maar dit is de eenvoudigs­te en toch veiligste heropening.”

 ?? FOTO BELGA ?? De gemondmask­erde juf wijst de weg aan de leerlingen: vanaf 5 juni zijn die allemaal weer present.
FOTO BELGA De gemondmask­erde juf wijst de weg aan de leerlingen: vanaf 5 juni zijn die allemaal weer present.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium