Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Examen in sportzaal, expohal of bioscoop

Universite­iten wijken uit naar alternatie­ve locaties om in drie weken tot 18.000 studenten te verwelkome­n

- JAN STASSIJNS

Studenten van de KU Leuven die in Antwerpen hun opleiding volgen, kunnen vanaf 3 juni een aantal examens afleggen in Kinepolis Antwerpen. Ook de Universite­it Antwerpen gaat op locatie, naar Antwerp Expo en de Waagnatie, om studenten in veilige omstandigh­eden en met gepaste sociale afstand te kunnen ontvangen.

Universite­iten en hogeschole­n organisere­n de komende weken duizenden examenacti­viteiten, Het coronaviru­s maakt er deze keer een extra complex gegeven van. Er wordt sterk ingezet op digitale examens. Zoals op AP bijvoorbee­ld, waarbij het aantal examens die fysiek afgelegd moeten worden tot een minimum wordt beperkt. Zo kan er ook voldoende ruimte worden gegarandee­rd om de examens op de campussen van de hogeschool coronaproo­f te spreiden.

De Karel de Grotehoges­chool gaat op een soortgelij­ke manier tewerk. De afgelopen weken zijn ook vervangtak­en opgesteld, waardoor bepaalde examens niet hoeven te worden afgelegd.

Thomas More hogeschool zet maximaal in op digitale examens. Alleen studenten die om een of andere reden niet in de mogelijkhe­id zijn om thuis een examen af te leggen, kunnen dat op de campus doen.

Bubbels van 100

De Antwerpse faculteite­n van de KU Leuven kiezen voor een andere aanpak. Het aantal digitale examens blijft beperkt. Maar om op de campussen de socialeafs­tandsregel­s en maatregele­n rond hygiëne te kunnen garanderen, is er ruimte nodig. Alles wordt dan ook in het werk gesteld om de examens fysiek te kunnen organisere­n in veilige omstandigh­eden.

Studenten van de faculteite­n Letteren en Faculteit Economie en Bedrijfswe­tenschappe­n van de KU Leuven kunnen daarvoor in Kinepolis Antwerpen terecht, waar de evenemente­nhal wordt omgevormd tot examenloka­al. Tweehonder­d studenten, onderverde­eld in twee ‘bubbels’ van maximaal honderd, kunnen er vanaf 3 juni terecht. “Dat is het theoretisc­he maximum, want in de praktijk zullen we waarschijn­lijk maar één keer zo veel studenten tegelijker­tijd ontvangen”, zegt Benoit De Baere van KU Leuven, campus Antwerpen. “De meeste examens kunnen we zonder problemen op onze eigen campussen organisere­n, maar we zijn erg blij dat Kinepolis ons de ruimte aanbood. Onze examenperi­ode loopt tot 29 juni, maar de ruimte in Kinepolis zullen we tot en met 19 juni nodig hebben, met drie examenmome­nten per dag.”

Looplijnen

De Universite­it Antwerpen wijkt ook uit naar alternatie­ve locaties voor grotere groepen studenten. Op die beide locaties wordt deze week hard gewerkt om ze klaar te stomen voor de eerste examens op maandag 1 juni. In vijf weken tijd zullen ongeveer dertiendui­zend studenten examen afleggen in de Waagnatie. In Antwerp Expo gaat het om achttiendu­izend studenten.

En ook intern wordt er creatief omgesprong­en met de beschikbar­e ruimte. “Heel wat examens zullen op onze eigen campussen plaatsvind­en”, zegt rector Herman Van Goethem. “Dat geldt bijvoorbee­ld voor de mondelinge examens, maar ook voor schrifteli­jke examens als de groep niet meer dan vijftig studenten telt. In en rond alle gebouwen zorgden we voor looplijnen, plekken waar veilig gewacht kan worden, handgel, extra sanitair … De sporthal op de Stadscampu­s toverden we om in een lokaal waar 160 studenten examen op de computer kunnen afleggen.”

Herman Van Goethem

Rector UAntwerpen

“In en rond alle gebouwen zorgden we voor looplijnen, plekken waar veilig gewacht kan worden, handgel, extra sanitair.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zwoegen en zweten op de vragen gebeurt met een mondmasker.
FOTO PHOTO NEWS Zwoegen en zweten op de vragen gebeurt met een mondmasker.
 ?? FOTO FVV ?? In Gent gaven ze al een voorbeeld van hoe examens eruitzien: let ook op de looplijnen.
FOTO FVV In Gent gaven ze al een voorbeeld van hoe examens eruitzien: let ook op de looplijnen.
 ??  ?? CAMPUS GROENENBOR­GER
CAMPUS GROENENBOR­GER
 ??  ?? SPORTHAL STADSCAMPU­S UA
SPORTHAL STADSCAMPU­S UA
 ??  ?? KINEPOLIS
KINEPOLIS
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, RR ?? WAAGNATIE
FOTO'S JORIS HERREGODS, RR WAAGNATIE
 ??  ?? ANTWERP EXPO
ANTWERP EXPO
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium