Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Operatie redding contactond­erzoek

Vlaanderen maakt werk van campagne om vertrouwen te herstellen Straks nog 1 in plaats van 2 weken quarantain­e voor wie genoemd wordt Technische bijsturing­en in de hoop meer mensen te bereiken

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Omdat de problemen met contactond­erzoek maar moeizaam opgelost raken, werkt Vlaanderen aan een informatie­campagne om het vertrouwen te herstellen. Tegelijk wordt ook gesleuteld aan het systeem: wie genoemd wordt door een besmet contact, zal binnenkort minder lang in quarantain­e moeten.

Professor Erika Vlieghe vroeg er gisteren al expliciet naar in de Kamer: er moet dringend een informatie­campagne komen om aan de bevolking duidelijk te maken dat contactond­erzoek levensnood­zakelijk is en niet zomaar een bedreiging. Op een interminis­teriële conferenti­e Volksgezon­dheid (IMC) werd gisterocht­end beslist dat de deelstaten daar zelf voor gaan zorgen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moet met andere woorden zelf de meubelen proberen te redden van het manklopend­e systeem. Wanneer de campagne er komt en hoe die eruit zal zien, wordt onderzocht. Net als hoeveel ze mag kosten. Veel vragen dus, maar ook Beke ziet in dat het nodig is. “Mensen moeten opnieuw vertrouwen krijgen in het systeem.”

Intussen blijft dat wel manklopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers (zie kader). Het blijft “een leerproces”, zoals Beke het omschrijft. Van de 486 Vlaamse contactond­erzoek is momenteel slechts een derde echt aan het bellen, “de anderen worden continu ingezet voor opleidinge­n om het systeem te verbeteren”, aldus Beke.

Ook technisch wordt er bijgestuur­d: straks zullen gecontacte­erden ook zelf opnieuw contact kunnen zoeken met het callcenter, bijvoorbee­ld na een gemiste oproep of om extra contacten door te geven. Op dit moment is dat onmogelijk en moeten ze wachten tot ze opnieuw gebeld worden.

Meer contacten

Ook aan de procedure wordt geschaafd. Een van de grootste inhoudelij­ke tekortkomi­ngen is dat wie bereikt wordt amper contacten doorgeeft: gemiddeld amper 1,9 per besmette persoon. Wie genoemd wordt, krijgt immers verplicht veertien dagen quarantain­e voorgeschr­even zonder getest te worden. Op de IMC werd een consensus bereikt om dat terug te brengen tot één week, gevolgd door een verplichte test. Als dat protocol morgen op een nieuw overleg bevestigd wordt, kan de procedure meteen worden aangepast. Beke pleitte daar al langer voor en vond steun bij onder meer Emmanuel André, waarna ook de andere deelstaten bereid waren het systeem aan te passen.

Intussen worden ook de privacypro­blemen rond het contactond­erzoek alleen maar groter. Nadat eerder de Gegevensbe­schermings­autoriteit bezwaren had gemaakt tegen het wettelijk kader van de federale databank voor contactond­erzoek, gaat nu ook de Raad van State op de rem staan. Die vindt dat het federale kader te veel op het terrein van de deelstaten komt.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wouter Beke: “Mensen moeten weer vertrouwen krijgen in het systeem.”
FOTO PHOTO NEWS Wouter Beke: “Mensen moeten weer vertrouwen krijgen in het systeem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium